Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завръщането на Лоте Михайлова

В Софийската градска художествена галерия се представя една изключителна по характера си изложба, назована "Завръщането на Лоте Михайлова. Срамежливата интимност". Екипът на Фотофабрика, който е в основата на това събитие, се впуска в архива на една от най-значителните български фотографки от близкото минало Лоте Михайлова. 

Експозицията ни среща с най-значимите нейни фотографии, запечатали майсторски и с особен ракурс обикновени гледки от бита, всекидневието и природата, която ни заобикаля. Виждаме серия изразителни и въздействащи фотоси на дървета, клони, различни природни гледки, внасящи особена интимност и актуалност и днес. Една нега и вътрешна сила струи от тях.

Изложбата "Завръщането на Лоте Михайлова. Срамежлива интимност" представят Албена Спасова, от екипа съставил тази колекция, както и Георги Лозанов, автор на каталога за изкуството на тази художничка-фотограф, който ще бъде предложен на публиката в утрешния ден и където са подбрани над 90 кадри от личния архив на авторката.

Чуйте подробности от звуковия файл.

Екипът на ФотоФабрика се впуска в архива на една от най-значимите български фотографки от близкото минало – Лоте Михайлова. В каталога са подбрани над 90 кадри от личния архив на авторката, създадени в периода между 60-те и 80-те години на ХХ век, 60 от които са включени в настоящата изложба. Всички те представят изключителното ѝ творчество. Творчество, което не е загубило актуалност до днес.

Обективът на Лоте Михайлова вижда обикновените всекидневни дейности по необикновен начин и ги запечатва майсторски. За нея Георги Лозанов в текста към каталога пише: „Лоте Михайлова налага женския поглед в българската фотография... не разказва и не обяснява, фотографиите ѝ са емоционално предизвикани в богата палитра от чувства“.

В рамките на изложбата са предвидени две съпътстващи събития:

12 април, сряда, 18.30 ч., представяне на каталога „Завръщането на Лоте Михайлова“ с участието на Георги Лозанов и Стефан Иванов;
19 април, сряда, 18:30 ч., лекция с дискусия, водена от Пламен Петров

Лоте Михайлова e родена на 27 ноември 1925 г. в Перник. Работила е като фотограф във фото отдела на Столична община, в „Българска кинематография“, в Студия за игрални филми „Бояна“. Била е фотограф и фото редактор на редакция „Художествена фотография“ в отдел „Интерфото“ на Агенция София Прес.

Нейната фотография „Акт“ във II-рата Национална изложба по художествена фотография през 1963 г. е повод за сблъсък между новатори и консервативно настроеното жури, което първоначално отхвърля творбата. Все пак фотографията е допусната и получава златен медал. Освен него Лоте Михайлова има още над 40 отличия от национални и международни фотоизложби, сред които и две големи награди на Международния филмов фестивал в Карлови Вари през 1964 г. В края на 90-те години се установява в Германия, където продължава да снима активно до смъртта си през 2014 г.

Снимки – СГХГ


По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов театрален фестивал в Русе очаква първите си зрители от 8 октомври

"Есенни театрални срещи в Русе" – така се нарича новият фестивал, чието първо издание ще се проведе от 8 до 13 октомври в крайдунавския град. Основен организатор е Катя Костова – българка, живееща от десетилетия в Берлин и председател на сдружение "Кауза Пещера", а партньор и домакин на театралния празник е Драматичният театър " Сава..

публикувано на 05.10.24 в 09:15

"Клас 90" и носталгията по младостта

Преди шест години на режисьора Бойко Боянов му хрумва идеята да разкаже историята на един клас, който се събира за среща след 30 години. От искреността на всеки един, дошъл на сбирката, започва да прозира предисторията на "Клас 90" – дебютния филм на Боянов, който се срещна за първи път с публиката си на 42-рата на "Златна роза". Заедно със..

публикувано на 04.10.24 в 16:25

Книга за режисьорските подходи към операта "Дон Паскуале"

Книгата "Грация на смеха. Или за спецификата на комическото белканто в операта "Дон Паскуале" от Гаетано Доницети. Теоретични и режисьорски подходи" от Стефан Донев е възможност да се проследи опита на автора като режисьор "да открие и разясни", по думите на Петър Пламенов, спецификите и "неповторимото очарование" на шедьовъра на Доницети. Стефан..

публикувано на 04.10.24 в 14:59
Моноспектакълът

Дни преди "Цирколюция" – енигмата "социален цирк"

Задава се циркова революция!  От 10 до 13 октомври в "Топлоцентрала" ще се проведе едиснтвеният по рода си фестивал в Бълагрия, посветен на съвременния и социален цирк – "ЦИРКОЛЮЦИЯ". Организаторът от фондация "Мини Арт" Гео Калев и огненият артист от колектив "Агнон" Кристиян Димитров запознават слушателите на "Артефир" с..

публикувано на 04.10.24 в 13:43

Една неканонична и лична антология на англоезичната поезия

Англоезична поезия от XIV в. до XXI в. съдържа новото издание "Потомството на Чосър".  Мащабната антология в "Артефир" представя лично нейният преводач и съставител  проф. Александър Шурбанов. Това не е канонична, а лична антология, подчертава гостът. Избраните произведения в книгата са такива, оставили през годините следа в..

публикувано на 04.10.24 в 13:23