Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Легенда за Калиакра" оживява на сцена

4
Снимка: Йоана Маринова

Тази вечер (21 април) на сцената на Дерида денс център от 19.30 предстои премиерата на представлението "Легенда за Калиакра". Спектакълът е построен по българска легенда, която разказва как четиридесет млади девойки сплитат косите си и скачат от нос Калиакра, за да се спасят от насилника си. Вдъхновен от тази история, "Легенда за Калиакра” представя различните образи на насилника в съвремието, като преплита четирите гледни точки на персонажите – Войдана, Талла, Явора и Уна към случилото се на ръба на скалата. Като в сън или като в чужд спомен, четирите девойки ровят в миналото си в търсене на единственото спасение – Любовта.

В представлението участват актрисите Анна-Мария Николаева, Анастасия Левордашка, Боряна Бабанова, Марина Георгиева. Тук образът на насилника има различни лица и проявления, а историите на четирите девойки са пренесени и към личното и съвременното като елемент, споделят Анна- Мария и  режисьорката Елица Йовчева:

"Това е процес, с който открихме тази легенда как резонира в самите нас днес, ролята на обществото, което изисква от жената сме разгледали. Неща, които звучат архаично сме превели на универсален език. Това са четири чувствителности, които реагират по различен начин, с различен знак. Морето има противоречиво значение в нашия спектакъл, това е едно пространство между живота и смъртта. Нашето море е бурно, кърваво и лабиринт, в дъното на който има светлина." споделя Елица.

Представлението включва и поезия на поетесата и драматург Мирела Иванова. Типично за Елица Йовчева като режисьор е да включва психоанализа в своите представления, а сценографията й винаги работи и с изобразително изкуство. По сценографията режисьор и актриси работят заедно:

"Според мен трябва да търсим не по какво сме различни, а по какво си приличаме. Различните лица на една жена е всяка една от нас, гледаме жената като Вселената, Земята. В спектакъла съм Явора, тя изминава дълъг път през това да прости на себе си затова, че се е поддала на насилника – обществото." – споделя Анна-Мария.


Снимки: Йоана Маринова
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
От спектакъла „Неведение“

Народният театър очаква "Неведение" за 50-и път

Спокоен, мъдър, казва само толкова – колкото иска, осъзнат и приел себе си, обичащ се. Такъв е човекът на 50, такъв е и моноспектакълът, който се играе за 50-и път. Жив, дишащ с публиката си, с енергия, която те превзема и замисля. Тежи си на мястото и е повече тук и сега от всякога. А мястото е Голямата сцена на Народния театър, моноспектакълът –..

публикувано на 17.09.24 в 10:38

"Чарли в открито море" и реалността в абсурда

"Чарли в открито море" ще постави началото на сезона, с който Младежкият театър ще отбележи своите 80 години. Спектакълът на полския писател и драматург Славомир Мрожек е една от трите премиери в афиша на театъра и ще се играе на 18 септември от 19 часа. Той обединява две от най-успешни и поставяни по света пиеси на Мрожек – "Чарли" и "В открито..

публикувано на 16.09.24 в 15:10
Антон Митов и Михаела Колева

Антон Митов представя: Мана-мана или дисонансен консонанс

Размисли на глас (пред музикалния редактор Михаела Колева) за летни пътешествия и къде, с колко и защо се чака на българските гранични пунктове? Неволи между Гърция и Унгария през Стрезимировци. От къде минават белгийските турци и как се запълва сръбския бюджет? За братовчедите, които не са такива. И още бивали летни небивалици – в..

публикувано на 16.09.24 в 13:45

Спонтанност и талант: Историята зад създаването на "Тайният оркестър"

На 28 септември, в Античния театър на Пловдив, публиката ще има възможността да се потопи в едно уникално музикално преживяване, водено от виртуозния пианист Георги Черкин и младите таланти от "Тайният оркестър". Проектът, наречен "Галактическа фантазия", обещава да предложи едно истинско галактическо пътешествие чрез музиката. "Тайният оркестър"..

публикувано на 16.09.24 в 12:27

Устойчивите реалности на художника Деян Янев

Остават два дни до закриването на изложбата "Устойчиви реалности – автохтонни архетипи" на художника Деян Янев в галерия "Аросита".  За пътя от Вярата, Надеждата и Любовта до образите на Кокаина, Алкохола и Балона, за актуалния, леко ироничен поглед на художника – разговор в "Terra Култура" с Деян Янев и изкуствоведката Диана Щир . В..

публикувано на 16.09.24 в 11:54