Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият у нас имърсив танцов спектакъл "Кухня" с трети сезон

10
Снимка: Борис Урумов

За трети път Karakashyan & Artistsпредставят първия у нас кулинарен имърсив спектакъл, който пресъздава нажежената обстановка и психологическото напрежение в една професионална кухня. Всичко онова, което минава през съзнанието, ръцете и вкусовите рецептори на шеф готвачите, и то секунди преди храната да бъде сервирана, може да бъде видяно и усетено от публиката чрез магията на танца.

В "Кухня" зрителят става свидетел на хореографията, която танцовият ансамбъл от готвачи създава в естествения ход на своята работа. Движенията на всеки един са пресъздадени в комбинацията от съвременен танц и улични стилове, в които могат да бъдат наблюдавани всякакви естетики.


Преживяването е конструирано като една класическа вечер, в която човек отива на ресторант, разглежда менюто и си поръчва. Оттам нататък обаче танцьорите го впускат в изненадващи ситуации, които разказват за вътрешния свят на готвачите. В случая публиката може да проследи и съпреживее историята на сладкаря шеф Александър Цеков.

"За мен беше много интересно да разкажем тази история, защото всеки спектакъл, който танцуваме, отключва нови натрупани и заключени емоции в тялото. И тъй като звукът в спектакъла се чува единствено и само от публиката в слушалки, танцьорите танцуваме на пълна тишина. Мотивът за движение са всички тези емоции, с които се свързваме", обясни шеф Цеков, който и в третия сезон на "Кухня" ще изиграе своето соло.


По отношение на храната, която е сред ключовите елементи в потапящия в историята на кулинарията спектакъл, добавя:

"Храната е много фина материя, която е изтъкана от нишката на грижата и любовта. (…) В този спектакъл специално е още едно сетиво на публиката, което покриваме, като десертът създадохме с нашите танцьори. След като развихме драматургически всичките образи, на всеки един от танцьорите им беше дадена задача да помислят какъв продукт репрезентира техния образ така, че да сътворим един балансиран вкусов десерт, който да сервираме като последна стъпка от изживяването на нашия имърсив спектакъл."


Режисьор и хореограф на "Кухня" е Коста Каракашян. Съвсем скоро той официално постави началото на танцовата трупа Karakashyan & Artists, която тепърва ще представи нова методология на танца, ще обучава бъдещи артисти и ще приобщава вече утвърдени такива.

"Целият спектакъл е един голям експеримент. Ние го започнахме през 2020 година с подкрепата на Национален фонд "Култура". И сега, отново с тяхна подкрепа и заедно с корежисьорката ни Антония Георгиева, продължаваме да го адаптираме. Влизат за първи път и нови танцьори в състава и лека-полека "Кухня" еволюира. Всеки път публиката вижда нова част, вълнуваме се много, че има и публиката, която се връща към този имърсив спектакъл. Имаме стимул всеки път да го променяме и да изненадваме с нови сцени и преживявания. Има няколко момента за късметлии от публиката, които ще получат индивидуални сцени, като никой друг няма да знае какво се е случило в тях", обясни в "Какво се случва" Коста Каракашян.


Танцовият спектакъл, който изкарва публиката от салона, вдига я от седалките и я потапя в преживяването на един алтернативен кулинарен и сценичен разказ, какъвто се явява "Кухня", ще се играе на 29 и 30 април в Кулинарната академия HRC. Във всеки от дните по два пъти – в 20.15 и 21.30 часа.

Подробностите можете да чуете в звуковия файл.

Снимки: Борис Урумов
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дарина Янева открива юбилейна изложба в галерия "Българи"

Художничката Дарина Янева открива юбилейна изложба живопис на 12 ноември от 18.00 часа в галерия "Българи". Този път под наслов "Поетика на мимолетното". Тя е майстор на сухия пастел – още през 2002 г. е номинирана сред 10-те най-добри майстори пастелисти в света, представени в международното специализирано издание "Pastel Artist International"...

публикувано на 12.11.24 в 17:05

"Рана" на Захари Карабашлиев е българският роман на годината

Снощи (11 ноември) беше избран българският роман на годината "13 века България", 2024. След две заседания на журито в състав: проф. Милена Кирова – председател, и членове: проф. д.н. Пламен Дойнов, проф. д-р Мюмюн Тахиров, проф. Ивайло Христов и д-р Яница Радева, в Софийската градска художествена галерия се състоя официалната церемония по..

публикувано на 12.11.24 в 16:45
Кадър от филма „Сватба“

Велислав Павлов за "Сватба"-та в киното и абсурда пред театъра

Филм за самотата и за това как хората се справят с нея дори когато не са физически сами. Филм за търсенето на близост, за появата на любовта и нейното значение. Филм за изборите и живота след тях. Така вижда "Сватба" – екранизацията по едноименния разказ на Николай Хайтов от сборника му "Диви разкази", която вече е по кината в цялата страна -..

публикувано на 12.11.24 в 16:25

"Майка Кураж и нейните деца" на сцената на Сатирата

В събота (2 ноември) на сцената на Сатиричен театър "Алеко Константинов" се състоя премиерата на спектакъла "Майка Кураж и нейните деца" от Бертолт Брехт. "Има низши и висши видове развлечения – театърът обхваща и едните, и другите. Има по-слабо и по-силно удоволствие – последното произтича от голямата драматургия, то е по-богато и с повече..

публикувано на 12.11.24 в 12:05
Велислав Павлов, Луиза, Никол, Габриела, Верен, Мартин 

Тийнейджърът в мен: Велислав Павлов

Гост в "Тийн Тайм" е...ВЕЗДЕСЪЩИЯТ Велислав Павлов.  Актьорът, който работи с най-изявените режисьорски имена както на театралната сцена, така и на снимачната площадка – Мариус Куркински, Александър Морфов, Иван Пантелеев, Галин Стоев, Илиян Джевелеков. Току-що завърши и работен процес със световното име: Деклан Донелан, като спектакълът "Медея" се..

публикувано на 12.11.24 в 07:55