Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Първият у нас имърсив танцов спектакъл "Кухня" с трети сезон

10
Снимка: Борис Урумов

За трети път Karakashyan & Artistsпредставят първия у нас кулинарен имърсив спектакъл, който пресъздава нажежената обстановка и психологическото напрежение в една професионална кухня. Всичко онова, което минава през съзнанието, ръцете и вкусовите рецептори на шеф готвачите, и то секунди преди храната да бъде сервирана, може да бъде видяно и усетено от публиката чрез магията на танца.

В "Кухня" зрителят става свидетел на хореографията, която танцовият ансамбъл от готвачи създава в естествения ход на своята работа. Движенията на всеки един са пресъздадени в комбинацията от съвременен танц и улични стилове, в които могат да бъдат наблюдавани всякакви естетики.


Преживяването е конструирано като една класическа вечер, в която човек отива на ресторант, разглежда менюто и си поръчва. Оттам нататък обаче танцьорите го впускат в изненадващи ситуации, които разказват за вътрешния свят на готвачите. В случая публиката може да проследи и съпреживее историята на сладкаря шеф Александър Цеков.

"За мен беше много интересно да разкажем тази история, защото всеки спектакъл, който танцуваме, отключва нови натрупани и заключени емоции в тялото. И тъй като звукът в спектакъла се чува единствено и само от публиката в слушалки, танцьорите танцуваме на пълна тишина. Мотивът за движение са всички тези емоции, с които се свързваме", обясни шеф Цеков, който и в третия сезон на "Кухня" ще изиграе своето соло.


По отношение на храната, която е сред ключовите елементи в потапящия в историята на кулинарията спектакъл, добавя:

"Храната е много фина материя, която е изтъкана от нишката на грижата и любовта. (…) В този спектакъл специално е още едно сетиво на публиката, което покриваме, като десертът създадохме с нашите танцьори. След като развихме драматургически всичките образи, на всеки един от танцьорите им беше дадена задача да помислят какъв продукт репрезентира техния образ така, че да сътворим един балансиран вкусов десерт, който да сервираме като последна стъпка от изживяването на нашия имърсив спектакъл."


Режисьор и хореограф на "Кухня" е Коста Каракашян. Съвсем скоро той официално постави началото на танцовата трупа Karakashyan & Artists, която тепърва ще представи нова методология на танца, ще обучава бъдещи артисти и ще приобщава вече утвърдени такива.

"Целият спектакъл е един голям експеримент. Ние го започнахме през 2020 година с подкрепата на Национален фонд "Култура". И сега, отново с тяхна подкрепа и заедно с корежисьорката ни Антония Георгиева, продължаваме да го адаптираме. Влизат за първи път и нови танцьори в състава и лека-полека "Кухня" еволюира. Всеки път публиката вижда нова част, вълнуваме се много, че има и публиката, която се връща към този имърсив спектакъл. Имаме стимул всеки път да го променяме и да изненадваме с нови сцени и преживявания. Има няколко момента за късметлии от публиката, които ще получат индивидуални сцени, като никой друг няма да знае какво се е случило в тях", обясни в "Какво се случва" Коста Каракашян.


Танцовият спектакъл, който изкарва публиката от салона, вдига я от седалките и я потапя в преживяването на един алтернативен кулинарен и сценичен разказ, какъвто се явява "Кухня", ще се играе на 29 и 30 април в Кулинарната академия HRC. Във всеки от дните по два пъти – в 20.15 и 21.30 часа.

Подробностите можете да чуете в звуковия файл.

Снимки: Борис Урумов
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Галина Узунова (вляво) и Невена Праматарова

Изкуство и екология: творчество с мисия

Как изкуството помага за осмисляне на нарастващите екологични кризи и за намирането на решения за тяхното преодоляван? Този въпрос е на фокус на вниманието ни в поредното лятно издание на "Какво се случва". Имаме удоволствието да представим творчеството на една от най-знаменитите норвежки писателки днес. Това е Мая Люнде, чиито книги имат..

публикувано на 17.08.25 в 09:05

Дантелата като занаят

За първи път в страната ни ще се проведе международен конгрес на дантелиерите заедно с Фестивала на дантелата в Калофер и Карлово. Домакинството на подобно събитие е изключително признание за стойността на това изкуство. Посетителите през всички дни ще имат уникалния шанс да се потопят в богата програма от изложби, концерти, демонстрации и базари,..

публикувано на 16.08.25 в 17:10

"Тракийски мистерии" оживяват в интерактивни спектакли на Академия "Орфика"

Рубриката "Семейни маршрути" ни отвежда в пещерата "Магурата", гр. Белоградчик, където на 16-и август ще бъде представен интерактивен спектакъл "Възкресението на Евридика" в рамките на фестивала "Тракийски мистерии" 2025. Фестивалът е културен проект на Академия "Орфика ", утвърдил се като жив символ на българското (и европейско) културно и..

публикувано на 16.08.25 в 12:15
Снимката е илюстративна

Преполовихме лятото

В редакция "Хумор и сатира" не робуваме на стереотипи и дадености, но няма как да не се съгласим, че отмине ли средата на август и лятото вече лека-полека отминава. За годината дума няма да отваряме, все още има какво лятно да си кажем, както можете да се убедите в неделя веднага след новините в 18 часа, когато ще чуете: - Увод с песни от фестивала..

публикувано на 15.08.25 в 14:35

За гневното съществуване на поколението Z – книга за любов и разрушение

You need to exist ("Ти трябва да съществуваш") казва на читателите си артистът Доминик Харисън, по-известен като Yungblud. Едноименната книга е интерактивен дневник, в който читателите могат да опознаят не само него, но и себе си. Авторът препоръчва дори в дневника да се пише, драска, рисува, страниците да се късат и мачкат. Рок певец, текстописец,..

публикувано на 15.08.25 в 13:00