Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор П. Тодоров

За заниманията с философия и книгите

"Хагабула" получи наградата за български роман на годината на Националния дарителски фонд "13 века България"

Снимка: БТА

Романът "Хагабула" на Тодор П. Тодоров получи Националната награда за български роман на годината на Националния дарителски фонд "13 века България".

"Изненадата идва от това, че той не се занимава с българския хронотоп, с темата за българското, която някак задължително трябва да присъства в българската литература. Стори ми се много смело решение от страна на журито да избере моя роман, който все пак се занимава с теми, които са свързани в исторически план с Ернан Кортес, ацтеките и онези времена. И в едно по-друго измерение третира и проблеми, които са с по-философско естество."

Това казва в интервю за БНР доц. д-р Тодор Тодоров, преподавател във Философския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" в своето друго амплоа, това на писателя Тодор П. Тодоров.

Книгата може да се чете от широк спектър от хора, тъй като тя е книга с няколко пласта. Някои я възприемат като приключенски роман, а други – като някаква сюрреалистична в стила на магическия стила на магическия реализъм, който следва пътешествието на Ернан Кортес и неговата експедиция към планината на ацтеките. Разположен в междината на приключенското, философското и фантастичното, романът пита за краищата на света и историята, за разрива на човека с първичните сили на живота, за вечността на желанията и ролята на жените в един обречен свят, създаден от мъже.

"Романът е привидно историческо приключенски и всъщност разглежда и теми, които в голяма степен са актуални днес, които са свързани със съдбата на нашия западен свят и на другите светове извън него. С това, което се случва с природата и отношението към нея и въобще към тези първични енергии на живота, които сякаш сме забравили“, посочва доц. Тодоров.

Наградата

"Разбира се, едно е признанието на публиката, на читателите, на всички, които харесват книгата. Друго измерение има оценката на професионалното жури, които са академични хора, които се занимават с изследване, с познаване и разбиране на литературата. Така че това е изключително висока и скъпа за мен оценка", казва доц. Тодоров.

Аудио книгите

"Възможно е "Хагабула“ да зазвучи. Това предстои, възможно е да помислим за аудиокнига. Тъй като нараства за съжаление тази публика, която няма достатъчно време да чете. Много хора се обръщат към аудиокнигите", допълва писателят. 

Темите и абсурдите в живота

"Това е прозрение, че това,  което виждаме, не е съвсем истинско, че има един фарс. Има един фалш в тези неща. Може би това е спасително, защото човек не бива да се отнася прекалено сериозно към всичко. Трябва да си даваме сметка, че нещата са условни", казва още доц. Тодоров.

Той допълва, че не бива да ставаме лесна плячка на злободневни интриги. Забравихме, че светът е доста по-сложен, от колкото ни изглежда. Няма нищо лошо да живеем с някакви утопии, но нашето поколение живее във време, когато те са развенчани и ние сме загубили наивността, която са имали предишните поколения.

Посланието 

"Да се радваме на това, което имаме. На живота, който е нещо много странно и най-абсурдното нещо. Но в същото време той е най-чудното, най-фантастичното, той е като някакъв сън. Нещо, за което ние не си даваме сметка, тъй като във всекидневието изгубваме това усещане за чудо", споделя доц. Тодоров.

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Антоанета Бачурова и нейните хора

"В културната медийна ниша "Умно село" е най-доброто постижение на българските телевизии", казва Георги Лозанов, а Жана Попова определя поредицата като "незабелязаното в забележителните личности".  Самата поредица от портрети на едни от най-важните фигури от нашия културен живот се превърна в култова и любима за зрителите на БНТ, но за съжаление..

публикувано на 03.10.24 в 16:54

Георги Ангелов – преводач на месеца в Столична библиотека

Многобройните почитатели на един от най-добрите водещи в БНТ могат да се срещнат и да разговарят с Георги Ангелов на живо, но преди всичко за неговата работа като блестящ преводач от френски език.  Около 55 заглавия, сред които писатели като Антоан дьо Сент-Екзюпери, Жан Жьоне, Йожен Йонеско, Мирча Елиаде, Жорж Батай, Мишел Турние, Исмаил Кадаре,..

публикувано на 03.10.24 в 16:15

Любен Домозетски в градината на удоволствията

Галерия Little Bird Place представя новата самостоятелна изложба на художника Любен Домозетски "Градината на удовоствията".  Експозицията е интересна и сложна връзка между неговата отдаденост на природата, като източник на идеи, и съвременната картина – като визуална същност.  Изложбата включва предимно живопис и негови илюстрации на същества от..

публикувано на 03.10.24 в 15:50
IV Биенале за съвременно изкуство „Временен баланс - непрестанни трусове“

Четвъртото биенале за съвременно изкуство в Габрово между баланса и трусовете

На третия етаж на Художествената галерия "Христо Цокев" в Габрово вече са наредени артистичните проекти на участниците в биеналето за съвременно изкуство - "Временен баланс - непрестанни трусове". Неговото четвърто издание е чисто кураторски проект, който изследва младежките арт групи и техните прояви в българското културно пространство. През..

публикувано на 03.10.24 в 13:35
Теодора Димова

Теодора Димова: Християнската координатна система е базата на нашата цивилизация

Писателката и драматург Теодора Димова е избрана за член-кореспондент на БАН, стана ясно преди няколко дни. Димова е сред най-успешните съвременни автори у нас, лауреат на кампанията на Българското национално радио "Посланици на културата" . В своите романи "Емине", "Майките", "Поразените" и "Не ви познавам" Димова съумява да пречупи историческите..

публикувано на 03.10.24 в 09:53