Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как да поддържаме стабилни нива на глюкоза и да ядем каквото харесваме

Снимка: colibri.bg

Ако започнете да пишете в Гугъл "Как да..." едно от първите, ако не и най-първото предложение за продължаване на фразата е Как да отслабна.
Не е тайна, че в света, който обитаваме днес, повече хора страдат от наднормено тегло и затлъстяване, отколкото от недохранване. Знайно е, че ако диабетът беше държава, щеше да е шеста по население. Почти няма човек, който да не се е опитвал сам или по лекарско предписание да отслабне – уви, в повечето случаи без особен успех.
Част от причините за това са във факта, че храната, която ядем днес е много различна от това, което се е консумирало през последните 50-100 години. И най-голямата промяна идва от изобилието на захар.
Някога тялото ни е приемало глюкоза чрез растителна храна, богата на влакнини, които имат способността да забавят усвояването на глюкозата от нашия организъм.

Но днес главната част от продуктите в супермаркетите са изпълнени с нишесте и захар. От белите пшеничени брашна до сладоледа през кетчупа и подсладените кисели млека, влакнините изчезват от нашето хранително меню. Това не е случайно, влакнините, или фибрите, се премахват при преработката, за да се удължи трайността на продуктите.

Разбира се и много фактори влияят върху храненето и върху здравето ни, но поддържането на стабилни нива на глюкоза без големи пикове и спадове, е добре не само за да поддържаме умерено тегло, но и да не се чувстваме постоянно гладни и дебели, уморени, изнервени и с лоша кожа.

Ако не друго, книгата "Глюкозната революция“ ни помага да разберем как действа тялото ни, как е устроено и какво му влияе добре.
Авторката, Джеси Инчауспе съчетава богато научно познание с увлекателен разказ. Тя е създателката на Инстаграм акаунта Богинята на глюкозата – @glucosegoddess, в който пише и обменя информация с десетки хиляди свои последователи за ролята на глюкозата за човешкото физическо и психическо здраве.
Книгата ѝ "Глюкозната революция" излиза през април 2022 г., веднага става бестселър във Франция, САЩ, Англия, Австралия, Испания и Германия, а за по-малко от година е преведена на повече от 30 езика.

Инчауспе родена във Франция през 1992 г., завършва математика в лондонския "Кингс колидж" и биохимия в университета "Джорджтаун" във Вашингтон, живее в Париж и Ню Йорк. На 19-годишна възраст тежък инцидент, от който едва оцелява, пробужда интереса ѝ към медицината и по-специално към науката за храненето.
В какво се съдържа глюкозната революция разказва Гергана Гълъбова.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Радослава Бекова

Д-р Радослава Бекова: Наградите "За жените в науката" дават самочувствие и създават научно семейство

На 26 ноември в зала "Проф. Марин Дринов" на БАН се проведе 15-та церемония по връчване на отличията "За жените в науката" , организирана от ЮНЕСКО и Софийския университет "Св. Климент Охридски".  В "Нашият ден" разговаряме с Радослава Бекова , доктор по хидробиология и ихтиология – част от екипажа на единствения научно-изследователски кораб в Черно..

публикувано на 27.11.25 в 09:37
Афиш на събитието

Фестивалът на науката започва с над 70 събития и международни гости

Днес започва третото издание на Фестивала на науката . То ще продължи до неделя, 30 ноември . Четиридневната програма включва повече от 40 учени в 70 събития , 15 щанда с демонстрации и две изложби , разположени в пет различни пространства. Специален гост на фестивала ще бъде френският антрополог д-р Оливие Живър , който ще се срещне с..

публикувано на 27.11.25 в 08:19

"Музейко" – епизод 3: Бъдеще

Науката се превръща в игра, когато можеш да я пипнеш и помиришеш, да скочиш с двата крака в друг свят, да експериментираш и да се изненадваш. Когато можеш да мечтаеш. Продължава пътешествието в най-големия детски научен център в България, който се намира в София, "Музейко". Смислов и физически център в интериора на детския музей е неговото..

публикувано на 26.11.25 в 15:57
Проф. Иван Гаврилов и проф. Арман Постаджиян носители на наградата за медицина

Човекът с голямото сърце...

Човешкото сърце не е просто анатомия или орган, то е нарицателно, метафора, често експлоатирано в поезията, в литературата, в киното. Много пъти бива употребявано в народопсихологията, в пословиците и поговорките, в човешките взаимоотношения. Аз винаги съм вярвал, че повечето лекари и лекарският персонал са хора с големи сърца – съпричастни,..

публикувано на 26.11.25 в 12:16

Положителното влияние на младежките субкултури в спорта

Националната спортна академия представи изследване на тема "Младежките субкултури в спорта", което анализира и описва по какъв начин спортът се явява обединяващ фактор на младежи с различна култура, социален статус, ценностна система и жизнен опит. То засяга модерните градски спортове като паркур, брейкинг, уиндсърфинг, сноубординг и др...

публикувано на 25.11.25 в 16:54