Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Вкусове и нишки на културното наследство. Какво разкрива храната?

Регионалният център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа, под егидата на ЮНЕСКО, изпълнява проекта "Живото наследство на традиционната българска кухня". Този проект има за цел да открие носители на знания и умения в местните общности, които изграждат локални културни идентичности чрез традиционната кухня.

Използването на храната като инструмент помага за разкриване на връзките между хората и между хората и природата, и създава нови подходи за опазване и популяризиране на културното наследство.

Проектът предвижда интерпретация на живото наследство на традиционната българска кухня чрез процесите на подготовка, приготвяне и споделяне на храната с използването на визуалните изкуства. Това изисква творческа интерпретация на живите наследства, като се предават и споделят знания и емоции чрез киното и фотографията.

Доц. д-р Ирена Бокова, антрополог и преподавател, обяснява, че проектът има за цел да представи това, което носителите на знания и умения във всяка местност считат за важно и ценно във връзка с традиционната кухня, като се разказва историята на семействата и регионите По нейните думи проектът се фокусира върху подкрепата за знанията и уменията, които всички хора притежават. Въпреки че една сграда може да бъде усетена с пръсти, тя се изгражда чрез знания и умения на хората, които я създават.

В допълнение към проекта за опазване на традиционната българска кухня в разговора се споменава и изработването на български народни носии от района на Кюстендил. Ателието на Мадлен Божилова е място, където тези носии се създават. В него има осем стана за изработка на колани от вълна, а Мадлен Божилова, която е завършила текстил, е специалист в тази област. Тя споделя, че й отнема около четири години да научи някои от техниките, свързани с изработката на народни носии.

Изработването на български народни носии е процес, който изисква знания, умения и творчество. Това е начин да се запази и прехвърли културното наследство от едно поколение на друго. Традиционните носии са важна част от българската култура и идентичност, и техният процес на изработка помага да се запазят уникалните техники и дизайни, свързани с тях.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл. 

Чуйте в звуковия файл.  Чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Райна Манджукова, Нина Цанева и Милен Митев

Заедно в подкрепа на българските културни дейци зад граница

Днес в 14 ч. в сградата на Изпълнителната агенция за българите в чужбина (ИАБЧ) ще се проведе учредително събрание на Асоциацията на българските културни сдружения в чужбина. Инициативата ще обедини усилията на българските културни организации по света и ще създаде платформа за по-ефективна връзка между институциите. От 22 до 25 юли във..

публикувано на 29.07.25 в 09:35

Хармония чрез храна: практическо въведение в Аюрведа

Днес Регионална библиотека "Пейо Яворов" в Бургас ще бъде домакин на вдъхновяваща и практична среща с древната мъдрост на Индия. Темата е как храната може да се превърне в най-мощното ни лекарство. Поводът – безплатна лекция на един от водещите преподаватели по Аюрведа в България – Юрий Ковачев. Началото е в 19:00 ч., а входът е свободен...

публикувано на 29.07.25 в 09:27

Космосът говори: Слушаме ли правилно?

Ratio отправя покана за събитието "Космосът е голям и живот дебне отвсякъде", посветено на търсенето на живот извън Земята, което ще се проведе днес в София. На сцената ще излязат двама изключителни експерти, които ще представят различни перспективи по темата. Това са д-р Веселин Костов – астроном и изследовател от NASA, и Петър Ефтимов – биолог и..

публикувано на 29.07.25 в 09:17
Стела Николова и Доналд Байфийлд

Един растителен ресторант

Стела Николова учи Сценични изкуство в Щатите, откъдето се връща преди няколко години заедно със съпруга си Доналд Байфийлд. В София двамата създават ресторант за веганска храна, който бързо се разраства. Какви са ползите от храненето с растителни продукти, как веганското меню снабдява човешкия организъм с протеини и как се изработват рецептите..

публикувано на 29.07.25 в 08:35
Владимир Митев

Владимир Митев за ситуацията в Близкия изток

Владимир Митев е репортер в Румънска редакция на радио "България". Говори свободно румънски език. Отделно от това е завършил "Иранистика" в СУ "Св. Климент Охридски" и създател също на блога "Персийският мост на приятелството". Участник в много и различни международни проекти. Блогът "Персийският мост на приятелството" набра доста популярност по..

публикувано на 28.07.25 в 15:25