Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинското съвременно изкуство, отвън и отвътре

Снимка: tanukifilms.com

В сянката на войната продължаваме да опознаваме артсцената, на една страна, която, оказва се, ни е била твърде близка. Мащабът обаче е съвсем различен – дори само артистите от Украйна, избрали да работят в България, в последните 16 месеца, са достатъчно голям брой, за да повлияят на тукашните търсения.

Къде се срещат външният поглед и погледът отвътре и има ли как изкуството да преработи съдбите на хиляди пострадали и избягали от войната? Тези въпроси зададохме на украинските визаулни артистки Ирина Ворона и Дария Пугачова и българската документалистка Анна Стоева след първата среща на проекта "We See Ukraine", в който шестима украински, хърватски и български артисти изследват проблемите за съдбата на украинските граждани през втората година от войната.

Чуйте разговора с Ирина Ворона, Дария Пугачова и Анна Стоева.


По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фотокнигата Carpe Diem: Епизоди от живота на Вечния град

Фотокнигата Carpe Diem, която ще бъде представена на 25 септември от 19 ч. в Дома на архитекта – София , представя епизоди от живота на Рим. За любовта към Вечния град, рисуването със светлина и работата по книгата в "Нашият ден" разказва фотографката Л еда Паташев а . 140-те фотографии от улиците на Рим не представят обичайните..

публикувано на 13.09.24 в 09:31
Емил Янев и Душко Добрев

Душко Добрев: Успях да се кача в "Трамвай желание"

В епизод 555 "Трамвай по желание" представя на своята публика разноликият театрал Душко Добрев. Сухата справка показва, че Добрев е завършил театрална режисура в класа на проф. Христо Христов и Апостол Карамитев през 1973г. – последният випуск на незабравимия Чочо. После творческите пътеки го отвеждат в театрите на Шумен, Разград, Търговище,..

публикувано на 13.09.24 в 09:10

Няма нищо по-важно човекът да стане по-човек: 105 години от рождението на Николай Хайтов

С предпремиера на екранизацията по разказа "Сватба" ще бъде отбелязана 105-годишнината от рождението на Николай Хайтов. П рожекцията ще бъде днес, 13 септември, от 19 часа в Cineland Bulgaria Mall, а юбилейните чествания ще продължат четири дни. Новият български филм по едноименния разказ ще открие тържествата, които ще включват серия от изложби...

публикувано на 13.09.24 в 08:35

Историята на художника Константин Щъркелов за деца

Третата книга от специалната детска поредица на "История на изкуството за любители" е посветена на художника Константин Щъркелов, наричан "Царя на акварела". Първите две разказваха за живота и изкуството на Владимир Димитров-Майстора и Иван Милев. Според Кристина Тужарова, автор, илюстратор, графичен дизайнер и лектор в едноименната инициатива, този..

публикувано на 13.09.24 в 08:05

Къщите на София разказват своите истории

Изложбата "Истории зад фасадата" на Регионалния исторически музей София ще се открие днес в Централните хали от 19 часа . Тя показва своеобразен разказ от лични истории за хората, построили и живели в едни от най-емблематичните къщи в столицата. Йордана Николова, археолог и част от проекта "Клада бг" на музея, разказва, че екипът им е обикалял из 40..

публикувано на 12.09.24 в 15:10