Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"За неизбежната случайност" с Иван Ланджев

В "Артефир" авторът представи сборника си с есета, истории и фрагменти

Иван Ланджев (вляво) и Даниел Ненчев

Есета по злободневни поводи, истории за неволни рекордьори, за един по-обичащ рибояд, а и за един Щастливец, ескизи на любими поети и писатели, джаз музиканти и спортисти, художествени текстове, маскирани като публицистика, афоризми, фрагменти и всякакви парчета време – накратко, еклектична смес в сборник "За неизбежната случайност" ни предлага поетът, есеист и философ Иван Ланджев.

Книгата съществува като такава от сравнително скоро време, но текстовете в нея вече си имат история. Някои от тях са публикувани в различни списания, вестници, сайтове и сборници, съществували са като предговори и послеслови на книги, други излизат за първи път. Публични четения на откъси от "За неизбежната случайност" също имаше. Първите бяха в САЩ – в Чикаго, където Ланджев прекара шест месеца в Чикагския университет по програмата "Фулбрайт", и в Ню Йорк. У нас сборникът беше представен на "Пловдив чете". София засега чака своята среща с неизбежната случайност.

Когато денят се движи като влак, а ти все още не знаеш вълнуваш ли се, че пристига, или съвсем не те интересува; когато се оказва, че свободата понякога е да не си научиш урока, но ти държиш да го преговаряш; когато ти убегне фактът, че всичко се случва за втори път и няма страшно да простиш повторението; когато живееш в блус, а може дори да не слушаш такъв – тогава ти се иска да има кой да ти ги каже тези работи: с чувство за хумор, но с мярка за смеха, с аргументи и безупречна логика, та и с малко (или много) скепсис. И Иван Ланджев го прави. Върши си работата и казва истината.

Да четеш обобщение на времето, с което живеем, без то изобщо да има намерение да остава в историята, но по неизбежност да го прави – ти действа отрезвяващо. Защото като част от народ, който не спира да е на въпреки – когато трябва и още повече когато не трябва, – някак си не можеш да изгубиш надежда. Затова просто си оставаш вертикален на света, не и на политиката в него, и не спираш разходката си. Поне така би трябвало да бъде.


Как е всъщност – можете да прочетете в сборника "За неизбежната случайност". А ако искате и да разберете:

• какво означа въобще историята да е блус;
• кой е Рой Съливан и защо именно той и неговият неумишлен рекорд поставят началото и края на една наистина неизбежна книга;
• и как Иван Ланджев оборва опонентите си в спора за (не)нужното изкуство;

пуснете си звуковия файл!

Снимки: ФС на Иван Ланджев
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба на 25 български илюстратори на детски книги в ХГ Казанлък

Изложбата "Радост, тъга и надежда. 25 български илюстратори на детски книги" в Художествена галерия, Казанлък е изложба в развитие. Куратори са Свобода Цекова и Антон Стайков, които са селектирали илюстрации от българския щанд на Панаира на детската книга в Болоня, за да ги представят пред публиката в Казанлък. Това е една от точките на турнето на..

публикувано на 20.09.24 в 12:15

Фестивал на талантливите студенти театрали

Международният студентски театрален фестивал "Данаил Чирпански" в Стара Загора е първият фестивал у нас за дипломни спектакли на театрални академии от света. Започнал през 2017 г. в памет на Данаил Желев-Чирпански, колега и приятел на организаторите, загинал в пътен инцидент, фестивалът се провежда през две години с огромен ентусиазъм. Ето какво..

публикувано на 20.09.24 в 08:15

Поетическото познание на Васил Славов

Васил Славов е роден в София, където през 1989 г. излиза първата му стихосбирка "Спомен за потоп". Тогава заминава за САЩ, за да специализира след английската филология в Софийския университет литература, литературна критика и творческо писане и остава там. Вече е публикувал поезия, преводи и критически текстове в различни литературни издания у нас –..

публикувано на 19.09.24 в 18:35

Живко Седларски с няколко изложби в България

Известният ни скулптор живее във Франция, но винаги се представя като български артист. Почти всяка година той има изложба у нас, но този път представя изкуството си на софийската публика в две изложби – в галерия "Мисията" и в НДК, а след това с експозиции във Варна и Перник. Идеята за това мащабно представяне е на Албена Ненкова, която инициира и..

публикувано на 19.09.24 в 14:48
Сцена от

Другият театър

Думата театър обозначава толкова различни видове сценични изкуства, че увлечени от актуалната информация, понякога забравяме да подчертаем спецификите, които се крият зад разни сцени и програми. Една от различните по своя характер платформи е " Театър+ " на Народния театър "Иван Вазов", която преди броени дни срещна първата си публиката с шесто..

публикувано на 19.09.24 в 14:10