Нашите баби и дядовци са наричали зехтина "дървено масло". От антични времена той е неотменима част от т. нар. "средиземноморска диета". Още през древността служи за осветяване (с маслени лампи) на храмове и джамии, а също при извършване на християнски и юдейски обреди. Църковно-славянското название на зехтина е "елей". А ако запитате Пепи Нешева за маслиновото масло, от устата ѝ се изливат елейни слова, защото тя е… сомелиер на зехтин. Честно казано, не бях чувала, че има такъв занаят.
Много са изследванията, които потвърждават, че висококачественият необработен зехтин има изключително ценни за здравето свойства. Запазил огромна част от полезните съединения и витамини на маслините, той не е просто съставка на салатата, а дар от природата. За различните му проявления ни разказва Пепи Нешева, която е основен делегат на Академията за италианска кухня у нас.
Тя отново замина за Италия, за да изкласи в по-горно ниво на необичайната си професия.
Когато разберем същността на българската храна, ще разберем и как профилактично да я използваме за здравето си. Акад. Атанас Атанасов е един от водещите земеделски учени в България с дългогодишен и впечатляващ опит в теорията и практиката на земеделската наука. Някои от неговите перспективни виждания са изпреварили времето и очевидно ще имат..
Той е лауреат от Националния конкурс "Млади таланти". Миналата 2024 година му донесе още отличия - бронзов медал и почетна грамота на Международната Менделеевска олимпиада по химия в Китай. Ивайло Къртев беше и един от нашите представители на ЕКСПО на науките по линия на МИЛСЕТ в Сараево. Тази година завърши пловдивската Математическа гимназия..
"В световен мащаб, близо 400 милиона души, като след делта варианта на Covid почти 10 процента имат постковид синдром, а след омикрон – пет процента. Постковид синдромът е като един скрит айсберг и едва сега започва да се появява, а през последния месец ние научихме най-много за проблемите след постковид. До миналата година са направени 13 милиарда..
Националният природонаучен музей към БАН е най-старият музей в България, и най-старият и най-богатият измежду природонаучните музей на Балканския полуостров. На втори август 1889 г., две години след качването на престола, княз Фердинанд показва на обществеността своите колекции и обявява създаването на Естественоисторическия музей. Първия..
Както е добре известно, историческите събития оставят следа в езика, най-видимо в лексиката, но при по-продължителни процеси – и в структурата му. Интересна подробност е, че, макар историята на държавата ни да е обща, в различните краища на земите, населени с българи, има и доста специфични моменти. В поредното издание на предаването "За думите"..
Съвпаденията, случайностите и причините за неработещата съдебна система у нас коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" адв. Велислава..
Възможно ли е Deep Fakes да доведат до колапс в общественото доверие в истината? Как Deep Fakes могат да се превърнат в "game changer" за политическите..
Когато разберем същността на българската храна, ще разберем и как профилактично да я използваме за здравето си. Акад. Атанас Атанасов е един от..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg