Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джаз фестивалът в Боровец с богата програма

Международен джаз фестивал "Д-р Емил Илиев", Боровец
Снимка: БТА

Международният джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" се открива на 4 август от 19.00 часа и продължава до 9 август 2023. За втора поредна година фестът се провежда в курорта Боровец.

Предстоящото издание на джаз феста ще протече в 6 фестивални вечери с програма, включваща по три концерта ежедневно. Програмата е богата и обхваща всички предпочитания на любителите на джаза.

"Предвид обществената значимост на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" – основна наша роля като организатори, съвместно с ръководството на Община Самоков, е да поддържаме престижа, да надграждаме мащаба и авторитета на събитието. Това е и причината фестивалът да бъде с една вечер повече от досегашните“, това сподели за "Нашият ден" д-р Таня Илиева, директор на фестивала.

И добавя, че за откриването на фестивала е предвидено участие на Биг Бенд – Благоевград с гост-солист Жаклин Таракчи, която ще направи няколко джаз стандарта. "Черешката на тортата за първата фестивална вечер е концертът на британската актриса и певица Манал Ел-Фейтури в акомпанимент на варненската група "Ви Ес Оу Пи“ (“VSOP”)“, добавя още доктор Илиева.

Програмата изобилства от множество изпълнители и музиканти от България и света. Част от представителите от българска страна са Васил Петров и неговият бенд, Михаил Йосифов и студентите му от "Джаз нюз“, формация "Зона - Ц", "Калибърти“, "Дърти Пърчис“ и др.

Великобритания е силно представена с групи като "Дъ Джайв Ейсис“ и "Матт Бианко“. 

На 8 август е планиран концерт на кубинската мегазвезда Роберто Фонсека и неговия 10-членен бенд.

Като съпътстваща програма  е предвидена и среща с писателя Георги Господинов и преводачката Анджела Родел.

Директорът на фестивала напомня, че основната концепция е да се популяризира брандът "България“ в няколко измерения – наука, спорт, култура, туризъм, изкуство.

Чуйте повече в звуковия файл.

Кметът на Община Самоков Владимир Георгиев не крие радостта от реализацията на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев“ на територията на курортен комплекс Боровец. Той споделя, че са били нужни множество усилия, но те са си стрували заради мащаба на събитието. Кметът е убеден, че хората, които посещават курорта, по друг начин ще гледат и природата, и забележителностите, защото в главата им ще звучи музиката на фестивала.

Чуйте повече в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
От спектакъла „Неведение“

Народният театър очаква "Неведение" за 50-и път

Спокоен, мъдър, казва само толкова – колкото иска, осъзнат и приел себе си, обичащ се. Такъв е човекът на 50, такъв е и моноспектакълът, който се играе за 50-и път. Жив, дишащ с публиката си, с енергия, която те превзема и замисля. Тежи си на мястото и е повече тук и сега от всякога. А мястото е Голямата сцена на Народния театър, моноспектакълът –..

публикувано на 17.09.24 в 10:38

"Чарли в открито море" и реалността в абсурда

"Чарли в открито море" ще постави началото на сезона, с който Младежкият театър ще отбележи своите 80 години. Спектакълът на полския писател и драматург Славомир Мрожек е една от трите премиери в афиша на театъра и ще се играе на 18 септември от 19 часа. Той обединява две от най-успешни и поставяни по света пиеси на Мрожек – "Чарли" и "В открито..

публикувано на 16.09.24 в 15:10
Антон Митов и Михаела Колева

Антон Митов представя: Мана-мана или дисонансен консонанс

Размисли на глас (пред музикалния редактор Михаела Колева) за летни пътешествия и къде, с колко и защо се чака на българските гранични пунктове? Неволи между Гърция и Унгария през Стрезимировци. От къде минават белгийските турци и как се запълва сръбския бюджет? За братовчедите, които не са такива. И още бивали летни небивалици – в..

публикувано на 16.09.24 в 13:45

Спонтанност и талант: Историята зад създаването на "Тайният оркестър"

На 28 септември, в Античния театър на Пловдив, публиката ще има възможността да се потопи в едно уникално музикално преживяване, водено от виртуозния пианист Георги Черкин и младите таланти от "Тайният оркестър". Проектът, наречен "Галактическа фантазия", обещава да предложи едно истинско галактическо пътешествие чрез музиката. "Тайният оркестър"..

публикувано на 16.09.24 в 12:27

Устойчивите реалности на художника Деян Янев

Остават два дни до закриването на изложбата "Устойчиви реалности – автохтонни архетипи" на художника Деян Янев в галерия "Аросита".  За пътя от Вярата, Надеждата и Любовта до образите на Кокаина, Алкохола и Балона, за актуалния, леко ироничен поглед на художника – разговор в "Terra Култура" с Деян Янев и изкуствоведката Диана Щир . В..

публикувано на 16.09.24 в 11:54