Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви кулинарни изкушения крият остров Крит и град Волос?

Дакос - традиционна критска разядка
Снимка: БНР

На мислено кулинарно пътешествие до едни от най-красивите точки на Гърция ни отвежда Зои Каргиотаки. Тя споделя, че гърците изразяват всякакви емоции чрез храната, защото тя ги събира.

От разговора ще разберем за изтънчената простата, историята и традициите, които превръщат гръцката кухня в една от добрите в света. Какви са тайните на някои от специфичните кулинарни изкушения на остров Крит?  Знаете ли какво е дакос и защо тази традиционна разядка се е превърнала в един от кулинарните символи на остров Крит?            

Защо в града на Аргонавтите - Волос трябва да поръчате само ципуро в едно от знаменитите 400 ципурадика, а мезето винаги е изненада?

Жителите на Волос се шегуват, че тези кокетни малки кръчми са като центрове за психотерапия. Защото по масите ще видите насядали млади и стари, рокери и анархисти, богати и бедни. Това са места, където протича естествената част от живота на града.   

Чуйте повече в звуковия файл.

Снимки: БНР, @sectervolos
По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Диян Стаматов

481 свободни места за училищни директори: Има ли достатъчно подготвени кандидати?

На 19 август 2024 г. приключи кампанията за набиране на кандидатури за училищни директори в България. С общо 481 свободни места в страната , въпросът дали има достатъчно подготвени и мотивирани кандидати за тези позиции предизвиква значителен интерес. В ефира на предаването "Нашият ден" Диян Стаматов , председател на Съюза на работодателите в..

обновено на 22.08.24 в 10:40

Избрано: Как да консумираме безопасно подсладители: E-sladko предлага решения

През август предаването Lege Artis  поставя акцент върху някои от най-интересните интервюта, излъчени през годината. Сред тях се откроява разговорът с Елисавета Котова , председател на Асоциацията на децата с диабет, която представи първата българска информационна платформа за подсладители – E-sladko. Целта на E-sladko е да информира хората за..

публикувано на 21.08.24 в 13:14

Лятното училище на BIRN събра журналисти от цяла Европа

Колегата Ася Чанева, участник в лятното училище за разследващи репортажи на Балканската мрежа за разследваща журналистика (BIRN), сподели впечатленията си от обучението в ефира на предаването "Нашият ден". Тя се включи от Млини, селище близо до Дубровник, Хърватия, където се провежда 14-ото издание на престижното училище. В продължение на седмица..

публикувано на 21.08.24 в 10:03

Николета Атанасова: За Украйна през 2024 година

Какво не се промени и какво днес е различно в Украйна – директно включване на  Николета Атанасова в "Нашият ден" от Киев. Нагласата на хората е различна, заявява Атанасова. Докато един европеец яде кроасан и се чуди дали Украйна се нуждае от помощ, украинците загиват на фронта, изтъква журналистката.   От дистанция нещата изглеждат винаги..

публикувано на 21.08.24 в 09:40

От грижа за хората до грижа за словото: Пътят на д-р Христина Димитрова

Д-р Христина Димитрова от Варна, позната на много хора със своята всеотдайна доброволческа работа с украински бежанци, за която беше отличена с наградата на платформата "Тайм хироус", продължава да разширява своя принос към обществото. Този път обаче тя привлича внимание в съвсем различна област – литературата. През пролетта д-р Димитрова беше..

публикувано на 21.08.24 в 08:38