Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благослав Михайлов: Въпрос на национална сигурност е да се ограничава руската пропаганда

Благослав Михайлов
Снимка: Николета Атанасова

Какви са различните наративи на антиевропейската пропаганда, през какви лица и канали влизат в обществото ни и защо е опасна коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Благослав Михайлов от платформата "Стража", блогър със собствен канал в YouTube.

"В интернет постоянно сме засипани с пропаганда и е нормално човек да иска да направи нещо по въпроса. Първото видео, което направих беше за щурма на кино "Одеон", когато разбрах, че група хора отишли да тормозят други хора, защото искат да гледат някакъв филм. Тази проява ме шокира, защото си казах, че това може да се случи, ако реша да отида дори на изложба и някой реши, че тази изложба е някаква си... Защото този филм не е какъвто казват, че е – в него няма нито педофили, нито гейове. Да не говорим, че двете неща нямат нищо общо помежду си, както е решила партия "Възраждане".

Защото този щурм беше предизвикан от митинга на "Възраждане" в същия ден и самият Костадинов насъскваше хората срещу този филм. Това е изключително притеснително.

След като разгледах внимателно видеата, които тези хора от щурма бяха публикували, защото то това е целта на пропагандата – да снимаш и да я пускаш във фейсбук, например. Та, след като ги разгледах внимателно реших да разгледам и самата реторика на "Възраждане", защото след тези прояви, а и след проявите им в парламента, които бяха още по-скандални започна да се говори за забрана на "Възраждане".

Аз преди това не се бях замислял за такава забрана на партия, защото това е много крайна мярка за една демократична стана, каквато е България. А и си мислех за тях, че са някакъв капсулиран феномен, в който те си пишат някакви тъпотии във фейсбук, срещат и си говорят същите тъпотии, но сякаш си беше ограничено сред тяхната група.
Обаче, това много се промени, защото техните насилствени прояви стигнаха до парламента, където те отиват да се бият с други народни представители, не дават на депутати да говорят от трибуната на НС и изведнъж човек започва да си казва – а бе, може би този феномен не е толкова капсулиран, може би в тях има нещо, което може да гръмне в обществото и да доведе до по-жестоки прояви по улиците.

Затова разгледах техните прояви и исках да видя, ако отида на техен митинг какво ще чуя. Като изгледах видеата им от страницата им във фейсбук бях втрещен. Например от митинга против кабинета Денков-Габриел, гледах Костадинов, който сее омраза и негативна реторика към някаква абстрактна група от "национални предатели".

Замислих се, кой ли влиза в тази група на "националните предатели", може да съм аз, може да сте вие... Според Костадинов и другите от партията му, като минимум "национални предатели" са всички политици, освен представителите на "Възраждане", цялата изпълнителна власт, дори всички военни, които следват заповедите на правителството. Защото Костадинов призовава всички военни да не изпълняват заповедите на правителството, а ако ги изпълняват, "Възраждане" предвижда възмездие за тях, когато дойдат на власт, разбира се.

Какво е възмездието според "Възраждане"? Това, което аз успях да хвана от моите наблюдения е, че има три нива на тяхно възмездие.

Важно е да се каже, че Костадинов има и по-мека форма на своята реторика. Ако говори пред БНТ, той би казал нещо от сорта – искаме всеки да си получи наказанието спрямо закона. Тоест, един вид той е просто застъпник на законите и Конституцията. 

Когато е по-разгорещен ще каже нещо такова – всички знаем, че националните предатели заслужават смърт! А, ако е много въодушевен, казва, че сме знаели къде е мястото на "националните предатели" – "на онзи остров"! И в този момент всички негови поддръжници започват да крещят – "Белене". Той между другото никога не казва "Белене" в прав текст, може би нарочно не го казва, но всички знаят за какво става въпрос.

Още по-интересно беше по време на дебатите за референдума за еврото в НС, където Цончо Ганчев дори се изкара жертва, е едва ли не него щели да го пратят в "Белене.

Много важно нещо за "Възраждане е, че когато някой им каже – ти си "Х", "Възраждане го обръщат на – не, всъщност, ти си "Х". Примерно някой им казва, че са фашисти, защото искат еднопартийно управление на страната, насаждат омраза срещу малцинства, все неща, които са фашизъм по учебник. В този момент от "Възраждане" отговарят, че не, фашисти са тези, които искат да забранят партията им. Но в цял свят фашистките партии са забранени, нали? И те нямат място в демократичните общества, защото искат да постигнат целите си чрез насилие, както и "Възраждане", които призовават военни и държавни служители към неподчинение, което си е да призоваваш към държавна измяна. А после казват на другите, че те са държавни изменници."

"Моделът" на Александър Дугин и пропагандата

"Всичко това идва от Русия. Когато се впуснах в тази "заешка дупка", започнах да слушам Дугин. Цялата пропаганда е по негов модел. Философията на Дугин е, че обективна истина няма и твърди, че те в Русия си имат тяхна истина. Той казва, че вярва на пропагандата, защото това е тяхната руска истина и който упреква Русия, че е еди каква си, тя, Русия ще отговори, на тези, които я упрекват че всъщност са такива. По този модел всяко обвинение към Русия веднага се обръща на 180 градуса. Това се вижда на много равнища и в България. Русия напада суверенна държава и всички, които подкрепят Русия казват – ние сме за мир. Това е точно по Оруел – тотално отричане на обективна реалност. Нашите социални мрежи са завладени от руска пропаганда. Днес, когато Русия е обявила война на цяла Европа и е въпрос на национална сигурност да се ограничава руската пропаганда. "

Целите на руската пропаганда

"Една от основните им цели е България и цяла Европа да са раздирани от вътрешни конфликти. Те го постигат чрез подривна дейност. Другата им цел е евроинтеграцията да се забавя, защото колкото е по-сплотен ЕС, толкова ще е по-силен срещу Русия. От тази гледна точка Русия ще използва каквато прослойка от обществото може, за да си проповядва геополитическите цели."

Как да се въздейства на руската пропаганда

"Според мен, основният фокус в политиката на България оттук нататък трябва да е политиците да помогнат на хората да видят ползите от ЕС, защото тези ползи не достигнаха до голяма част от гражданите през годините. Защото, ако на един човек животът му всеки ден става по-добър той няма да е изнервен и ядосан, а "Възраждане" няма да съществуват. Радикализацията на обществата идва заради икономически фактори и върху това трябва да помислят нашите политици."

За "трите стълба" на руската пропаганда, лицата и каналите през които тя "говори", както и за "безродниците", пилона на Рожен и защо българското общество вярва на руската пропаганда слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Биоразградимост

Анджела Иванова е част от малък екип, чието производство на биоразградими опаковъчно и ламиниращо фолио, е готово, буквално на "нисък старт" да започне с пълна пара. Годините експерименти, тестове, сертифициращи процедури и търсенето на машина се увенчават с успех, защото успехът определено очаква продуктите на компанията на Анджела и..

публикувано на 02.07.24 в 18:53

"Education+", или как да намерим своето професионално място в България?

А сега накъде?  Това е въпросът, който често си задават младите хора след завършване на университет. Точно за тях е платформата Education+. Тя е създадена от млади хора за млади хора и цели да се справи с младежката безработица. Тази иновативна платформа успя да впечатли журито на тазгодишното издание на “Академия за иновации”. В ефира на рубриката..

обновено на 02.07.24 в 12:45

Инж. Венцислав Славков: Спалните вагони са най-предпочитани, но местата са ограничени

В ефира на “Нашият ден” инж. Венцислав Славков , управител на "БДЖ – Пътнически превози" ЕАД, сподели информация за текущите инициативи и предстоящите подобрения в железопътния транспорт в България. Той разказа, че от вчера е започнал да работи извънреден сутрешен влак за Бургас , който спира на спирка "Искърско шосе",  за да осигури връзка с Летище..

публикувано на 02.07.24 в 10:18

Да живееш лесно

Ден преди посрещането на изгрева с July morning на Uriah Heep от много българи, си припомняме друг хит на групата – Easy livin’ – "Да живееш лесно".  Всъщност стремежът към по лек и пълен с повече удобства живот е движил човешката цивилизация, откакто съществува човечеството. Техническите придобивки обаче и разцветът на консуматорското общество..

публикувано на 01.07.24 в 11:10

Светлана Драгнева: Имаме кураж и воля, за да продължаваме напред

Деветнадесетата световна среща на българските медии, традиционно организирана от БТА, се проведе в Одеса, Украйна, между 18-21 юни, под мотото "Медии и общност". Наред с много срещи на различни нива, наред с посещението на ключови места, градове и села, свързани с българите и историята им в Украйна, бяха сключени договори и подписани меморандуми за..

публикувано на 01.07.24 в 10:11