Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Allegro ma non troppo – музикалните плакати на Божидар Икономов

Международното Триенале на сценичния плакат отбелязва 80-годишнина на Божидар Иконом, един от култовите, разпознаваеми плакатисти на нашата художествена сцена. Най-удачно изложбата, която представя знакови музикални плакати на Божидар Икономов са експонирани на фасадата на Националната музикална академия, като мото на изложбата е израза: Allegro ma non troppo (Весело, но не прекалено), защото изразява лекотата, оптимизма и чувството на хумор, с които Дари Икономов премина през живота, оставайки сериозна диря в изкуството. Това са плакати, създадени за различни оперни и балетни спектакли на Националната опера, за Музикалния театър "Стефан Македонски", за рок спектакли, за созополската Аполония. Изложбата Allegro ma non troppo припомня не само за един ярък талант, но и за това колко силно се усеща отсъствието на качествен, артистичен плакат в градската среда.
В звуковия файл Албена Спасова, с която създадоха Триеналето на сценичния плакат и работеха за неговата висота, припомня ни личността и таланта на Божидар Икономов, и също така представя изложбата от негови музикални плакати:


Като председател на дружеството "Графичен дизайн" Божидар Икономов е работил активно за нуждата от графичен дизайн на високо ниво в условията на пазарната икономика, за иновативни решения, за графичен дизайн създаващ  качествена среда, в личния архив на Юлия Петрова се пази негово слово за това изкуство- графичния дизайн. Чуйте го:

Снимки - ФС на Албена Спасова
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов театрален фестивал в Русе очаква първите си зрители от 8 октомври

"Есенни театрални срещи в Русе" – така се нарича новият фестивал, чието първо издание ще се проведе от 8 до 13 октомври в крайдунавския град. Основен организатор е Катя Костова – българка, живееща от десетилетия в Берлин и председател на сдружение "Кауза Пещера", а партньор и домакин на театралния празник е Драматичният театър " Сава..

публикувано на 05.10.24 в 09:15

"Клас 90" и носталгията по младостта

Преди шест години на режисьора Бойко Боянов му хрумва идеята да разкаже историята на един клас, който се събира за среща след 30 години. От искреността на всеки един, дошъл на сбирката, започва да прозира предисторията на "Клас 90" – дебютния филм на Боянов, който се срещна за първи път с публиката си на 42-рата на "Златна роза". Заедно със..

публикувано на 04.10.24 в 16:25

Книга за режисьорските подходи към операта "Дон Паскуале"

Книгата "Грация на смеха. Или за спецификата на комическото белканто в операта "Дон Паскуале" от Гаетано Доницети. Теоретични и режисьорски подходи" от Стефан Донев е възможност да се проследи опита на автора като режисьор "да открие и разясни", по думите на Петър Пламенов, спецификите и "неповторимото очарование" на шедьовъра на Доницети. Стефан..

публикувано на 04.10.24 в 14:59
Моноспектакълът

Дни преди "Цирколюция" – енигмата "социален цирк"

Задава се циркова революция!  От 10 до 13 октомври в "Топлоцентрала" ще се проведе едиснтвеният по рода си фестивал в Бълагрия, посветен на съвременния и социален цирк – "ЦИРКОЛЮЦИЯ". Организаторът от фондация "Мини Арт" Гео Калев и огненият артист от колектив "Агнон" Кристиян Димитров запознават слушателите на "Артефир" с..

публикувано на 04.10.24 в 13:43

Една неканонична и лична антология на англоезичната поезия

Англоезична поезия от XIV в. до XXI в. съдържа новото издание "Потомството на Чосър".  Мащабната антология в "Артефир" представя лично нейният преводач и съставител  проф. Александър Шурбанов. Това не е канонична, а лична антология, подчертава гостът. Избраните произведения в книгата са такива, оставили през годините следа в..

публикувано на 04.10.24 в 13:23