Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Езиково-кулинарно пътешествие из българската етническа и езикова територия

Сватбарско жито, рецепта от село Гумощник
Снимка: kulinar.ibl.bas.bg

С каквито и неземно възвишени неща да се занимаваме, като живи земни същества не можем без хляба наш насъщен, а не е зле към него да има и сиренце. Иначе казано, храната винаги ще е едно от най-важните за нас неща и една от най-трайните и универсални теми за разговор. Родени сме и живеем на благословено място с щедра и благодатна природа, а значи и трапезата ни е богата с роденото от нея и отгледаното от нас.

Също толкова богат е и езикът ни с думите, описващи продуктите, ястията, приготовлението им и начините им на поднасяне. Много от тях са просъществували от дълбока древност  и въпреки новостите, влиянията и всемирното смесване на култури, пазят спецификата на нашата традицияи език.

Задушено и погача, рецепти от Годеч
Това са оценили група учени от Секцията по диалектология и лингвистична география на ИБЕ, започвайки преди няколко години амбициозното начинание да съставят Интерактивна кулинарна карта на българската езикова територия, тя вече е факт, книга "Езикът на българската кухня" – също факт, и Български диалектен кулинарен речник – най-мащабната част, който е в процес на подготовка.

Ръководителката на проекта, проф. Ана Кочева, проф. Славка Керемидчиева и гл. ас. Маргарита Котева, гостуват в предаването „За думите“ с интригуващ разказ за пътуванията си и срещите с гостоприемни домакини и пазители на духа и традициите на родните си места. С принос към проекта е и Ализа Халил, участвала в подготовката на материалите.

Mазани колаци, рецепта от Момчиловци
Чуйте записа и се присъединете към вкусното, живописно и богато на информация и знания пътуване по местата, в които звучи българска реч и се готвят традиционни гозби, а това надхвърля днешните ни държавни граници.


Снимки: kulinar.ibl.bas.bg
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Анатомия на страха: Епизод 3 – Страхът в различните култури

Третият епизод от поредицата акцентира на различните категории, през които антропологията разглежда света. На вярванията на дадени култури, сформирани и обуславяни от тяхното битие. Както религиозни, така и онези, свързани с някои митологизирани образи, всяващи страх и служещи като възпитателна мярка до ден днешен. Анатомия на страха: Епизод 1 –..

публикувано на 23.02.25 в 10:45

500 археологически експоната показва изложба в НАИМ при БАН

XVIII националната археологическа изложба "Българска археология 2024" се откри в чест на професионалния празник на археолога в Националния археологически институт с музей на Българската академия на науките. Представени са над 500 експоната от 32 обекта, различни като вид и хронология – от праисторията до Късното средновековие.  Находките..

публикувано на 23.02.25 в 09:35
доц. Стойно Стойнов

Български учени с принос за научен пробив в лечението на ракови заболявания

Ден на Европейската лаборатория по молекулярна биология (EMBL) в България ще се проведе на 27 февруари от 10 часа в аулата на СУ "Св. Климент Охридски". Доц. Стойно Стойнов от Института по молекулярна биология на БАН е един от двамата делегати за България в Лабораторията. "В Института по молекулярна биология имаме доста лаборатории, които..

публикувано на 23.02.25 в 08:15
Танцът на въртящите се дервиши или церемонията Сема

Коня – градът на Руми

Наричат двумилионния град Коня в Република Турция "културната и духовна столица на страната". Наричат го още "градът на Мевляна" и "градът на дервишите". Наречен е на името на Мевляна Руми – световноизвестният суфитски мистик, поет и философ, живял в Анадола преди близо осем века. Като прозвището Мевляна – водач, учител, той получава заради учението..

публикувано на 22.02.25 в 12:35

Как се "отглеждат" иновации

На 14 и 15 февруари в Софийския университет се проведе академична конференция под надслов "Творчество и иновации – измерения на бъдещето", организирана Националния университетски център за творчество и иновации. Мащабното събитие беше приветствано от представители на изпълнителната власт и академичното ръководство. Изключително богатата програма,..

публикувано на 20.02.25 в 08:54