Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чудната история на църквата "Св. Николай Чудотворец" в радомирското село Долни Раковец

"Във пуста долина планинска в стари години обител стояла света. Кандилце блестяло, молитва се пяла в черквица бедна – далеч от света" ("Клепалото бие" – Иван Вазов)

Като от стихотворение на Вазов е излязла сякаш средновековната църква "Св. Николай Чудотворец" в центъра на радомирското село Долни Раковец, в двора на старото училище. Дафинка Стефанова Станоева е жената, която съхранява ключа на църквата, жената, заела се с нелеката задача да я реставрира, жената, грижеща се за църквата като за жив организъм. 

Дафинка е сладкодумен разказвач, омаен събеседник и много деен и усмихнат човек. 

За църквата се знае, че е много стара. Заради нейната архитектура се смята, че е изградена през периода XV-XVI век. По време на османското владичество е била разрушена, но през 1849 г. – възстановена, а през 1850 г. е изписана от Зограф Димитрий от Самоковската школа. 

През 70-те години на XX век църквата е обявена за паметник на културата с местно значение. В наши дни, благодарение на родолюбиви българи и на жената, чието най-съкровено желание е да я види напълно реставрирана, Дафинка Станоева, църквата придобива първоначалния си облик. Реставрацията започва по трудния начин – чрез дарения и лични средства. 

Дни преди Успение Богородично (15 август) интересната история на църквата "Св. Николай Чудотворец" разказва Дафинка Станоева, жената, която се грижи за нейната реставрация и гостоприемен облик. В разговора се преплитат минало и настояще.

Чуйте подробности от звуковия файл.

За седма година на големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица по инициатива на църковното настоятелство иконата ще бъде изложена за поклонение в храм "Св. Николай Чудотворец" в село Долни Раковец – за първи път в продължение на 4 дни. 

Иконата ще бъде изложена от 12 август до 15 август включително, за да могат повече хора да ѝ се поклонят. На 12 август от 13 ч. ще бъдат извършени водосвет и осветяване на копието на иконата, изписано специално за храма.  

Снимките са предоставени от Дафинка Станоева

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да разпознаем симптомите на туберкулоза? Консултации и скрининг през септември

В периода 16-20 септември 2024 г. лечебните заведения за диагностика и лечение на туберкулоза ще предлагат безплатни консултации за всички желаещи в рамките на кампанията "Седмица на отворени врати". Тази инициатива е част от Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в Република България за периода 2021-2025 г., ръководена от..

обновено на 18.09.24 в 12:43

Вендинг машини за лекарства извън аптеките: Фармацевти остават в протестна готовност

На днешния 18 септември в Българския фармацевтичен съюз се проведе пресконференция по повод приетия на първо четене в парламента проект на Закона за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Законопроектът предвижда възможността за продажба на лекарства чрез автомати, което предизвика сериозна реакция от страна..

обновено на 18.09.24 в 11:49
Д-р Петя Стратиева

За неадекватната регулация в пациентския сектор и пропуснатите обществени ползи

Близо 90 % от пациентските организации не се чувстват адекватно представени като общност при взимането на управленчески решения.  83,3 % от запитаните отговарят с "Да" на въпроса: "Смятате ли, че нормативната рамка, регулираща представителността на пациентките организации, се нуждае от промяна?" Защо неадекватната регулация в пациентския..

публикувано на 18.09.24 в 11:44
Георги Георгиев

Гражданският фронт е последният терен, който не е под контрола на мафията

За престъпността в страната и реакцията на институциите в "Нашият ден" разговаряме с Георги Георгиев от гражданската организация "БОЕЦ" . В началото на разговора Георгиев заявява: "Когато на върха на страната стоят статуквото, мафията, компрометирани и корумпирани фигури, тогава престъпността обзема цялата страна." Георгиев описва ярък..

публикувано на 18.09.24 в 10:33

Рим посреща изложба с творби на легендарния български бас Никола Гюзелев

На 20 септември в галерия "България" в Рим ще бъде открита самостоятелна изложба с творби на прочутия оперен бас и академичен художник Никола Гюзелев. Това събитие се осъществява в сътрудничество с Българския културен институт в Рим, съобщават организаторите. По-рано тази година, на 30 май, в Сполето – един от централните италиански градове на..

публикувано на 18.09.24 в 10:25