Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международният музикален формат "Етно" събира 20 млади музиканти

За първи път в България ще се проведе иновативен международен проект за народна музика

Международен музикален формат ETHNO в България
Снимка: Личен архив - ФБ

Музикален младежки лагер събира в края на август сред прохладата на планината Витоша млади музиканти от България и света за изпълнение на традиционна народна музика. И това е част от една глобална инициатива "Етно". Инициативата има и своето активно развитие тук у нас "Етно България“.

В периода от 31 август 2023 г. до 11 септември 2023 г. инициативата ще събере за първи път в България 20 млади музиканти от различни краища на света в Творчески дом "Композиторите" на Витоша. Това е един уникален културен обмен, изпълнен с много музикални открития и артистично сътрудничество.

"Най-после можем да предложим това в България и да обогатим културния пейзаж, но също така да дадем нови възможности на български музиканти. Бидейки част от това преживяване, те не само имат достъп до повече техни връстници, музиканти от различни страни, но също – повече възможност за професионална изява. Възможност за посещение на друго издание на "Етно", да бъде част от "Етно" – екосистемата в света, която е вече доста голяма", казва Яна Влаева, ръководител проект "Етно България".

Артистичните ментори Вилма Талвитие от Финландия и Живко Василев от България ще накарат участниците да се впуснат в интензивни семинари, репетиции и джем сешъни, за да създадат един динамичен музикален репертоар, обхващащ музикалните традиции на всички участници.

"Като артистичен лидер, това е много отговорно, защото аз трябва да направя така, че в средата на лагера ние вече да имаме музикален продукт, който да представим на публиката“, споделя Живко Василев, артистичен лидер на форума, но и един популярен изпълнител на кавал.

Яна Влаева посочва, че целият репертоар,  разработен от участниците в тази своеобразна "етно резиденция“, ще бъде представен в три концерта. Първият от тях ще се състои в творчески дом "Композиторите" на Витоша. Вторият ще бъде в село Герман в читалище "Св. Иван Рилски - 1926“. И третият финален концерт ще бъде в Кино "Кабана" в София.

Етно е уникална възможност за личностно и творческо израстване, която ще докосне не само всеки участник, но и всеки, който вярва в безграничността и магията на музиката. Българското издание събира 20 участници от 10 държави, от три континента. Има участници от Бразилия и Нова Зеландия. 

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александра Георгиева

Големият приз на "Речни ноти" е за Александра Георгиева от Бургас

Александра Георгиева от Бургас спечели голямата награда на 23-ото издание на Международния конкурс "Речни ноти", който се проведе в Тутракан. Наградата ѝ беше връчена от председателя на журито, композитора Хайгашод Агасян, съобщават организаторите за БТА. Тази година в конкурса участваха над  100 млади изпълнители  от цялата страна, Полша, Румъния и..

публикувано на 26.08.24 в 11:47

Възпитаници на НХА с изложба на "Аполония"

Националната художествена академия представя изложба на свои възпитаници в рамките на 40-ото издание на Празниците на изкуствата „Аполония“. Експозицията ще бъде подредена в Художествена галерия – Созопол от 28 август до 7 септември , съобщават от НХА. По думите на екипа изложбата представя дипломни работи и проекти на студенти от специалностите..

публикувано на 26.08.24 в 11:14
 Център

За връзката между Габрово, текстила и съвременното изкуство

Габрово е познат е като люлка на светското образование. Неслучайно градът е наричан "българският Манчестър". Това е мястото, където се случва индустриализацията в  България. Едно от ключовите места за първите машинни производства, както и развитието на текстилната индустрия и кожарството. Това припомня  в "Домът на музите" културологът и куратор..

публикувано на 26.08.24 в 10:12

Джаз ритми от България и чужбина ще звучат на фестивала в Казанлък

Български и чуждестранни изпълнители ще се включат в тазгодишното издание на "ДжазАрт фест" пред Тракийската гробница в Казанлък, съобщиха от пресцентъра на местната администрация. Концертите ще бъдат на пети, шести и седми септември. На откриването на фестивала на сцената ще се качи фюжън формацията "Four of a kin" , а през втората вечер публиката ще..

публикувано на 26.08.24 в 09:45

Защото реката е най-ценният градски елемент?

Фестивалът "Реките на града" се завръща в Габрово за трета поредна година с множество изложби, богата музикална програма и работилници. Основен акцент в тазгодишното издание е публичното изкуство. За програмата и участниците в габровското му издание, което се провежда от 23 до 25 август 2024 г. е разговорът с архитект Мартин Янков – основател..

публикувано на 25.08.24 в 14:20