Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последните от Атлантида в картините на Юли Шумарев

2
Юли Шумарев
Снимка: личен архив

В галерия "Мария Луиза" в Пловдив на 22 септември се открива изложбата "Последните от Атлантида" на Юли Шумарев. Тя е инспирирана от книгата му "Макгахански улици и балади" и е възможност да се пренесем във времето на детството, във време, вече почти изличено от съвременния живот. Време, което остава да съществува в спомените и в изкуството. 

Той нарича себе си човек от вида на "изчезващите носталгици", но успява да преодолее меланхолията и да ни въвлече в един пъстър и жив свят с неизтощим дух. Картините му са в наивистичен ключ, масло върху платно, смесена техника и акрил.

Юли Шумарев е роден през 1969 г. в Пловдив. Работи предимно живопис. Има самостоятелни изложби в Норвегия, Франция и у нас. Член е на неформалната група "Art Box 69". Творбите му са притежание на Българския културен център в Париж, ХГ "Илия Бешков" – Плевен и на частни колекционери в Европа, САЩ, Канада и у нас. Живее и работи в Пловдив.

Снимки – галерия "Мария Луиза"

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Герой на нашите сънища" от днес в родните киносалони

Филмът "Герой на нашите сънища" влиза в родните киносалони днес. Режисьор на американската продукция е Кристофър Боргли. Той е норвежки режисьор и сценарист, който живее зад Океана. По-известен негов филм е "Писна ми от мен" от 2022 година. Никълъс Кейдж отново се завръща в голямото кино след множество роли в проекти, които не отговарят на..

публикувано на 20.09.24 в 16:28

Мащабна юбилейна изложба – 120 години от рождението на Стоян Венев – представя ХГ "Владимир Димитров – Майстора"

На 20 септември 2024 г. (петък) от 18.00 ч. в ХГ "Владимир Димитров – Майстора" се открива юбилейна изложба, посветена на 120 години от рождението на Стоян Венев. Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора" представя мащабна юбилейна изложба по повод 120 години от рождението на Стоян Венев – художник, създал самобитно творчество, със собствен..

публикувано на 20.09.24 в 13:00

Изложба на 25 български илюстратори на детски книги в ХГ Казанлък

Изложбата "Радост, тъга и надежда. 25 български илюстратори на детски книги" в Художествена галерия, Казанлък е изложба в развитие. Куратори са Свобода Цекова и Антон Стайков, които са селектирали илюстрации от българския щанд на Панаира на детската книга в Болоня, за да ги представят пред публиката в Казанлък. Това е една от точките на турнето на..

публикувано на 20.09.24 в 12:15

Фестивал на талантливите студенти театрали

Международният студентски театрален фестивал "Данаил Чирпански" в Стара Загора е първият фестивал у нас за дипломни спектакли на театрални академии от света. Започнал през 2017 г. в памет на Данаил Желев-Чирпански, колега и приятел на организаторите, загинал в пътен инцидент, фестивалът се провежда през две години с огромен ентусиазъм. Ето какво..

публикувано на 20.09.24 в 08:15

Поетическото познание на Васил Славов

Васил Славов е роден в София, където през 1989 г. излиза първата му стихосбирка "Спомен за потоп". Тогава заминава за САЩ, за да специализира след английската филология в Софийския университет литература, литературна критика и творческо писане и остава там. Вече е публикувал поезия, преводи и критически текстове в различни литературни издания у нас –..

публикувано на 19.09.24 в 18:35