Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Цветомила Дудевска:

Медицинската общност призовава българите да обърнат внимание на белодробното си здраве

При затруднено дишане, обща отпадналост и слабост консултацията с пулмолог и кардиолог е задължителна

| Интервю
д-р Цветомила Дудевска
Снимка: Пламен Христов

На 25 септември 2023 г. отбелязваме Световния ден на белия дробТемата на тазгодишната кампания е "Достъп до профилактика и лечение за всички". 

Кои са рисковите фактори за този най-голям вътрешен орган, който за съжаление е изложен на почти всички вредни фактори на външната среда, като се започне от мръсния въздух, изгарянето на биомаса, вредните газове, които се отделят в атмосферата, както и тютюнопушенето?

"Този ангажимент за профилактика и лечение за всички хора означава да подобрим достъпа, да подобрим възможностите на всички българи да получат адекватна профилактика и диагностика и лечение  на респираторни заболявания."

Това казва в интервю за БНР д-р Цветомила Дудевска, пулмолог, управител на Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести (СБАЛББ) в Троян. Тя допълва, че в групата на хроничните незаразни болести попадат ХОББ, астмата, ракът на белия дроб, както респираторните инфекции и туберкулозата. Профилактика е изключително важна, за да не се допуска развитието на тези изключително сериозни заболявания на белия дроб.

"Всеки 4-ти българин не се е възползвал от годишния си профилактичен преглед, което е много тъжно“, посочва д-р Цветомила Дудевска.

В България около 9% от населението страда от астма. Това е най-честото хронично белодробно заболяване при деца в целия свят. ХОББ е трета причина за смърт в световен мащаб. Очаква се до 2030 г. да стане второто хронично заболяване като смъртност след диабета. Особено тревожна е статистиката за рак на белия дроб. Всекидневно в света умират 10 души.

"През цялата седмица във всички болници в страната се провеждат безплатни профилактични прегледи за риск от туберкулоза. Медицинската общност прави необходимото и призовава всички българи да се опитат да обърнат повече внимание на белите си дробове", твърди пулмологът.

"Най-често срещаният симптом за проблем с белите дробове е кашлицата. Ако имате кашлица в продължение на повече от три седмици, това изключително притеснително и би следвало да бъде потърсена помощ от пулмолог“, казва още д-р Дудевска. 

Връзката между сърцето и белите дробове е много тясна. Пулмолозите призовават всички пациенти, особено онези, които са прекарали Covid-19 инфекция, задължително да намерят път към двата вида специалисти – пулмолог и кардиолог. При затруднено дишане, обща отпадналост и слабост консултацията с тях е задължителна. 

 Целия разговор с д-р Цветомила Дудевска можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екстремно лято

Екстремните спортове са необятна вселена, в която пристъпваме върху дъска за kite surf. Още по-необятна и труднодостъпна вселена са облеклата за екстремни спортове, в частност за кайт сърф. Марианна Калъчева – Мери и Калина Палавеева влизат в тези две вселени почти на шега, с лекотата и свободата на младостта, но и с увереността, че могат..

публикувано на 04.07.24 в 17:30
Мемориалът в планината Ръшмор

В Деня на независимостта на САЩ празнуваме българо-американското приятелство

На днешната дата (4 юли) САЩ отбелязва своя национален празник – Деня на независимостта . През 1776 година след Американската революция бившите 11 британски колонии обявяват своята независимост от британската корона. С подписването на Декларацията за независимостта тогавашният Конгрес поставя основите на американската държава, като "страна на..

обновено на 04.07.24 в 16:25

Европейско финансиране за семейни фирми и креативни индустрии – възможности и успехи

В рубриката “Темата на деня” на предаването “Нашият ден” обсъждаме с адвокат Биляна Тончева възможностите за европейско финансиране за развитие на креативните и творчески индустрии. Европейските фондове предоставят до 150 хиляди лева безвъзмездно финансиране за български предприятия и фирми от творческите индустрии по оперативна програма “Иновации и..

обновено на 04.07.24 в 12:06
Фабриката

Валтер Гропиус: Пионерът на модерната архитектура

Валтер Гропиус (на немски: Walter Gropius) е германски архитект, който е оставил дълбок отпечатък в историята на модерната архитектура. Той е един от основателите на прочутата школа "Баухаус“ и е сред пионерите на модернизма, заедно с Лудвиг Мис ван дер Рое и Льо Корбюзие. В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" говорим за него,..

обновено на 04.07.24 в 10:49

Практика и философия на възстановяването

Регенеративното или възстановителното земеделие набира все повече популярност днес, ако изобщо е подходящо да използваме термина популярност за толкова решаващи процеси като запазването и оздравяването на почвата. Тя, почвата, е на най-важното място в производството на храната, която човечеството консумира, и колкото по-бързо разберем това,..

публикувано на 03.07.24 в 17:40