Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калина Богоева – отдадена на красотата

Творческа вечер на прибалерината в галерия "Етюд".

Снимка: галерия "Етюд"

Голямата българска балерина Калина Богоева е разпознаваема със своята осанка, магична енергия и отдаденост към изкуството. Акад. Калина Богоева е признат авторитет у нас и в чужбина в областта на методиката на класическия танц по системата Ваганова, както и в анализа и изучаването на балетния класически репертоар и балетна режисура.

Творческа вечер на акад. Калина Богоева има от 16 ч. днес в столичната галерия "Етюд". Честването на примабалерината и балетен педагог е с документален филм - творчески портрет за нея от режисьора Йордан Джумалиев, авторска фотографска изложба и поезия.

Филмът е на режисьора Йордан Джумалиев. Събитието ще бъде съпътствано и от авторска фотографска изложба на Калина Богоева, ще бъдат прочетени и стихове, създадени от примабалерината.  

Калина Богоева сподели своите творчески трепети в областта на балета, поезията и фотографията в "Артефир":

"Балетът е велико изкуство – това е изкуството, в което трябва на всяка цена да бъдеш почти безплътен. Това е пълно откъсване от земното притегляне. Защото по друг начин ти не можеш да танцуваш, така че да внушиш на хората лекота, светлина, красота.

Обичам облаците... аз ги усещам като живи – за мен това са души, които летят и тази красота не ме оставя спокойна. Така започнах да снимам. Облаците са главните герои на тази изложба. Най-интересните облаци са през есента – в есента има лека тъга, отива си нещо. Но точно тогава цветовете в облаците са... не мога да ги опиша – затова ги снимах. Това е моят свят – в облаците намирам себе си.

Нямала съм нито мисъл, нито цел да пиша стихове, нито да бъда фотограф. Това е нещо, което го чувствам като необходимост, за изпитвам вътрешен покой. Защото красотата около мен влиза в мен, а аз я давам на хората. Това е."

Чуйте разговора от звуковия файл.

Калина Богоева е прима на Софийската опера и балет в периода 1958-1988 г. Цели 30 години тя работи на сцената и радва с изкуството си публиката. Сред коронните й роли са Одета-Одилия, Мирта, Китри, Зарема, Раймонда, Медея и др. 

Признат авторитет у нас и в чужбина в областта на методиката на класическия танц (руска школа), както и в изследването и изучаването на класическия балетен репертоар. Създател и ръководител на специалността Балетна педагогика в Държавната музикална академия, гр. София и на филиал на академията в гр. Атина, Гърция. Преподавател по методология на класическия танц, класически репертоар, композиция на танца и балетна педагогика. Президент на Международна лятна академия по танц, гр. Варна. В периода 1994 – 1998 е директор на балет "Арабеск". През 1995 г. създава конкурса за хореография върху българска музика и учредява награда на името на голямата българска хореографка и директор на балет "Арабеск" в продължение на 20 години Маргарита Арнаудова.  

Снимки – галерия "Етюд"


По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Клас 90" и носталгията по младостта

Преди шест години на режисьора Бойко Боянов му хрумва идеята да разкаже историята на един клас, който се събира за среща след 30 години. От искреността на всеки един, дошъл на сбирката, започва да прозира предисторията на "Клас 90" – дебютния филм на Боянов, който се срещна за първи път с публиката си на 42-рата на "Златна роза". Заедно със..

публикувано на 04.10.24 в 16:25

Книга за режисьорските подходи към операта "Дон Паскуале"

Книгата "Грация на смеха. Или за спецификата на комическото белканто в операта "Дон Паскуале" от Гаетано Доницети. Теоретични и режисьорски подходи" от Стефан Донев е възможност да се проследи опита на автора като режисьор "да открие и разясни", по думите на Петър Пламенов, спецификите и "неповторимото очарование" на шедьовъра на Доницети. Стефан..

публикувано на 04.10.24 в 14:59
Моноспектакълът

Дни преди "Цирколюция" – енигмата "социален цирк"

Задава се циркова революция!  От 10 до 13 октомври в "Топлоцентрала" ще се проведе едиснтвеният по рода си фестивал в Бълагрия, посветен на съвременния и социален цирк – "ЦИРКОЛЮЦИЯ". Организаторът от фондация "Мини Арт" Гео Калев и огненият артист от колектив "Агнон" Кристиян Димитров запознават слушателите на "Артефир" с..

публикувано на 04.10.24 в 13:43

Една неканонична и лична антология на англоезичната поезия

Англоезична поезия от XIV в. до XXI в. съдържа новото издание "Потомството на Чосър".  Мащабната антология в "Артефир" представя лично нейният преводач и съставител  проф. Александър Шурбанов. Това не е канонична, а лична антология, подчертава гостът. Избраните произведения в книгата са такива, оставили през годините следа в..

публикувано на 04.10.24 в 13:23
 Калина Богоева

Рожден ден празнува примабалерината Калина Богоева

Поздравяваме за рождения ден една жар-птица!  Днес празнува примабалерината и балетен педагог акад. Калина Богоева – признат авторитет в областта на класическия танц у нас. Свързваме се с акад. Богоева по телефонната линия на "Артефир", за да говорим за съня на една вечна балерина и поезията като балет. Акад. Богоева споделя, че..

публикувано на 04.10.24 в 13:12