Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва кинофестивалът "Синелибри"

Снимка: @CineLibri

Тази година, когато се навършват 140 години от рождението на Франц Кафка, кинофестивалът "Синелибри" ще се проведе за девети път под мотото "Метаморфози" между 6 и 29 октомври. Освен в София, филми от селекцията на фестивала може да се гледат и в още шест града – Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" по програма "Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации".

Очакваме да видим повече от 60 филма, отличени в Кан, Венеция, Берлин, Торонто и на други престижни фестивали. "Както винаги, селекцията е безкомпромисна, а всеки от филмите е пример за изобретателност и смелост при превода на съответното литературно произведение на езика на киното. Тази година изданието обхваща четири конкурса: за пълнометражен игрален филм, за документален филм, за късометражен филм и за костюми", пишат организаторите.

Церемонията по откриването ще бъде на 6 октомври от 19 часа в Зала 1 на Националния дворец на културата.

Повече за "Синелибри" чуйте в разговора с Александра Александрова.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Урок по летене": филм за един куклен спектакъл и силата на приятелството

Документалният филм на Светлозар Георгиев "Урок по летене" разказва за създаването на българо-японския спектакъл "История за чайка и банда котараци" по Луис Сепулведа с режисьор Катя Петрова. Филмът представя работата по двуезичния проект, реализиран от японския театър "ПУК" и Столичния куклен театър. Документалният разказ проследява актьорите,..

публикувано на 18.09.24 в 16:24

Роберт Леви с нова поетична книга

Роберт Леви, поет, има магистърски степени по Българска филология (1995, СУ "Свети Климент Охридски") и по Културна и социална антропология (1998, СУ "Свети Климент Охридски"). През годините е натрупал богат професионален опит – от строителен работник до сценарист на документални филми, и в момента живее във Франкфурт, Германия, където работи като..

публикувано на 18.09.24 в 15:12

"Хай хай, Япония" с литературно турне в България

Най-новата книга на Юлияна Антонова-Мурата е колекция от кратки разкази послания, дошли от далечна Япония. Те са не просто импресии от екзотична земя, която доскоро бе на практика тера инкогнита за всички българи, а деликатни миниатюри от внимателно подредена изложба, която ни разказва за страна, отдалечена не само географски и исторически, а..

публикувано на 18.09.24 в 13:45

Юбилейна изложба на Валентин Дончевски на "Шипка" 6

Известният в съвременното българско изкуство художник Валентин Дончевски представя в галерията на "Шипка" 6 своята мащабна юбилейна изложба, проследяваща творческите му търсения през последните години. Изложбата, озаглавена "Рефлексии", съдържа близо 300 произведения – на хартия и платно и създава един сложен "сублимат от чувства, реакции,..

публикувано на 18.09.24 в 09:32
От спектакъла „Неведение“

Народният театър очаква "Неведение" за 50-и път

Спокоен, мъдър, казва само толкова – колкото иска, осъзнат и приел себе си, обичащ се. Такъв е човекът на 50, такъв е и моноспектакълът, който се играе за 50-и път. Жив, дишащ с публиката си, с енергия, която те превзема и замисля. Тежи си на мястото и е повече тук и сега от всякога. А мястото е Голямата сцена на Народния театър, моноспектакълът –..

публикувано на 17.09.24 в 10:38