Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдържание на:

"Лакме", опера в три действия от Лео Делиб

Либрето: Едмон Године и Филип Жил
Премиера: 14 април 1883 г. в Опера Комик в Париж

Действащи лица:
• Лакме – сопрано
• Нилаканта – бас
• Джералд – тенор
• Фредерик – баритон
• Елен – сопрано
• Роуз – сопарно
• Малика – мецосопрано
• Мисис Бентсън – мецосапроно

Място и време на действието: Индия, края на 19 век

Първо действие
На брега на река Ганг в гъста тропическа гора се намира древен индуски храм – обител на брамина Нилаканта и неговата дъщеря прелестната млада жрица Лакме. Призори Нилаканта призовава своите съотечественици да въстанат срещу поробителите на Индия. Англичаните потискат народа, оскверняват светините му, не почитат обичаите на страната. Смях оглася опустялата гора: дъщерята на губернатора Елен, приятелката ѝ Роуз, годеникът на Елен – Джералд и неговият приятел Фредерик, както и гувернантката мисис Бентсън са се промъкнали през оградата и оглеждат старинния храм. Фредерик предупреждава, че си навличат смъртен грях и веднага трябва да се отдалечат. Остава само Джералд изпълнен с непреодолимо желания да зърне тайнствената жрица, за която разказва неговият приятел. Отдалеч долита женски глас: Лакме приближава и остава безмълвна от дръзката постъпка на Джералд. Сурово наказание очаква всеки чужденец, проникнал през оградата на храма. Забравя за страховете си, щом младият мъж започва да нашепва омайващи любовни думи. Никога преди това Лакме не ги е чувала. Трябва обаче да се разделят- приближава се Нилаканта. Забелязал отдалечаващия се чужденец, той се заклева да отмъсти.

Второ действие
Централният площад на голям град е изпълнен с народ. Пазарен ден е: търговци предлагат стоката си, изкусни танцьори показват уменията си, навъртат се деца и просяци. Сред тях са Нилаканта и Лакме облечени с груби вехти дрехи. Старият брамин нарежда на дъщеря си да пее. Вълшебният глас на Лакме омагьосва всички и най-вече нейния любим. Джералд приближава и обещава да не участва в предстоящата битка срещу индусите, въпреки че английските войски се намират в бойна готовност.
Нилаканта не му вярва, изважда нож и го пробожда. Щом тълпата се разотива, Лакме пренася младия офицер в усамотена колиба в гората.

Трето действие
Минават дни, в които Лакме се грижи за своя любим – надява се да спаси живота му. Долитат весели възгласи: влюбени отиват до свещения ручей, пият вода и се заклеват във вечна вярност. Лакме също гребва от водата.
В това време неусетно приближава Фредерик и уговаря Джералд да се върне в полка, за да потушат въстанието на индусите предвождани от Нилаканта. Младият офицер се съгласява. Връща се Лакме и с Джералд пият от свещената вода. Жрицата забелязва промяна в поведението на своя любим: все по-настойчиво се вслушва той в долитащите викове на войниците. Отчаяна Лакме откъсва цвят от отровна билка и го доближава до устните си. Внезапно се появява Нилаканта, разбира какво се е случило и иска да отмъсти за дъщеря си. Но Джералд вече е недосегаем, защото е пил от свещената вода. Умиращата Лакме признава, че любовта ѝ към английския офицер я е довела до гибел. Нилаканта се заклева да отмъсти на омразните чужденци.

По публикацията работи: Росица Михова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 юли 2024 г.

16 юли Свири Филхармонията на Осло с диригент Клаус Макела. 3.00 часа – Джулия Пери (1924-1979), Кратка пиеса за малък оркестър. 3.09 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Концерт за виолончело № 1 в Ми бемол мажор, оп. 107. Солист: Сол Габета (виолончело). 3.38 часа – Петерис Васкс (р.1946), Gramata cellam (The Book) – втора част, Долчисимо. Изпълнява..

публикувано на 15.07.24 в 10:34

"Лоенгрин" в постановка от Виена

"Никоя друга опера на Вагнер не е получила толкова хвалебствия или е била обект на толкова критични подигравки като Лоенгрин. Едно е ясно – предвид вътрешната противоречивост на пиесата, театърът е изправен пред върховното предизвикателство да развие проникновена и чувствителна деконструкция на своите ролеви модели и конфликтни структури. Културата..

публикувано на 13.07.24 в 08:10

Danai – новият глас на българската музикална сцена

Емилия Тончева, актрисата, завършила Академията по драма в Пекин, излезе с албум от три песни под псевдонима Danai. Това е нейният дебют на българската музикална сцена. Емилия комбинира жанрове и изразни средства във всичко, с което се захване – актьорско майсторство, танц, музика. Неслучайно, когато погледнем към това, което днес някак..

публикувано на 12.07.24 в 09:34

Джейкъб Колиър пее с "Мистерията на българските гласове" в София

Джейкъб Колиър, импровизаторът, който на 29 тодини вече с пълно право може да се нарече легенда в джаза ще пее в София на 11 юли. Концертът ще се състои в Зала 1 на НДК,а заедно с певеца, текстописец, преподавател и продуцент, който при това умее да свири на над 10 музикални инструмента, ще излязат "Мистерията на българските гласове", композиторът..

публикувано на 11.07.24 в 16:40

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20