Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честит празник, борсуци!

Е, може ли да не отбележим Световния ден на язовеца!?! Не крием пристрастието си към това изключително симпатично и незлобливо животно, което се ловува от 1 август до последния ден на февруари и чиито запаси намаляха значително през последните 10-15 години. Постарахме се да го представим в най-добрата му светлина и всестранно – независимо дали е животно, дали е прякор на филмовия бракониер Блеро (от фр. Blaireau – язовец), пресъздаден от великия Луи дьо Фюнес, или пък е герой на Емилиян Станев от едноименната му повест!

Ботьо ГюровНа язовеца обаче му се случва да посреща нечакани гости като лисицата, която често се намества в някоя от дупките му, за да презимува по време на зимния му сън. И понеже дума дума отваря, това предопределя и темата на разговора със следващия ни гост – прославения хищничар Ботьо Гюров от ловната група “Вукан” в с. Еловица към ловно-рибарско сдружение “Руй” – Трън. От интервюто с него научаваме за срещата му с огромен лисугер, чиито фрапиращи размери и тегло май ще донесат на ловеца нов републикански трофеен рекорд.

Виктор ВучковНе подминаваме и чакания и лелеян групов лов на дива свиня, чието откриване мина и замина хем тихом, хем мълком! 

Почти повсеместно резултатите бяха повече от скромни, но това не попречи на ловците, известни със своята висока трапезна култура, да отбележат празника подобаващо и да не се борсучат дълго. 

За откриването на лова и по други актуални ловджийски теми разговаряме с Виктор Вучков – член на УС на НЛРС–СЛРБ и председател на ЛРС – Перник. 

А от разговора ни с Евгени Абаджиев стана ясно как ловците от СЛРД "Сокол 1893" – Пазарджик съчетаха 2 в 1 честването на 130-ата годишнина от основаването на сдружението им и откриването на груповия лов. 

Евгени Абаджиев

Чуйте и ще разберете!

Знаем, че човек невинаги може да е в ефир с нас, но на страницата на "И рибар съм, и ловец съм" можете да наваксате пропуснатото и да чуете всички предавания, а… и още нещо!

Снимки – Асен Масларски и личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Анна Мурашенко: Най-грубият въпрос към ветеран е "Колко човека си убил"

Как да разговарят журналистите с ветерани, завърнали се от плен в Русия, и кои са най-честите грешки, които могат да бъдат допуснати, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Анна Мурашенко , основател на благотворителния фонд "YOUkraine" "Когато се срещаме с герой от фронта, на първо място, трябва да видим в него човека, личността...

публикувано на 13.09.24 в 16:00

Незаконното и опасно строителство в центъра на София след проверката на ДНСК

Незаконно и опасно строителство в центъра на София – на бул. "Христо Ботев" № 73,  в продължение на месеци води жителите на района към състояние на безизходица. На 19 юли в "Законът и Темида" разгледахме частния случай на Велина Иванова, която се обърна към екипа на предаването след поредица от сигнали към администрацията на Община..

публикувано на 13.09.24 в 15:25
Адв. Христиан Митев и Анелия Торошанова

"Съвети на адвоката" с адв. Христиан Митев

В рубриката "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев отговаря на слушателски въпроси в ефира на "Законът и Темида". Слушателка, която сама отглежда детето си след развод, но не получава присъдената ѝ издръжка от бащата, пита по какъв законов ред може да се справи с този проблем.   По думите на адв. Митев това е често срещан проблем в..

публикувано на 13.09.24 в 13:26
Божидар Александров и Бюлент Мюмюнов

Бюлент Мюмюнов: Светът на спорта днес през очите на един спортен журналист

Равносметката на постиженията и емоциите от Олимпийските и параолимпийските игри в Париж в "Нашият ден" прави спортният журналист  Бюлент Мюмюнов , отразявал събитията от френската столица. Мюмюнов споделя насладата от спортното зрелище и срещата с редица златни атлети, чиито емоции успява да съпреживее на живо.  По думите на журналиста светът..

публикувано на 13.09.24 в 10:39

Проектът Inspire в търсене на решения за превенция на насилието над деца

По данни на УНИЦЕФ почти всяко второ дете в България е преживяло някаква форма на насилие преди да достигне пълнолетие. Най-разпространено е емоционалното, следвано от физическото и сексуалното насилие. Пренебрегването също е насилствена форма.   Защо и как може да се подобри националната подкрепа за превенция, интервенция на насилието над деца..

публикувано на 13.09.24 в 10:02