Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доцент д-р Соня Алексиева – за културния туризъм и културното наследство

7
Доц. Соня Алексиева в студиото на „Христо Ботев“
Снимка: Божидар Любенов

Соня Алексиева е съучредител и член на Управителния съвет на Асоциацията за реклама и комуникации в туризма. Доцент е на Нов български университет и PR експерт (или връзки с обществеността) в туризма. Членува също в Международната PR асоциация (IPRA), Международната федерация на писателите и журналистите по туризма ((FIJET), Българската асоциация по маркетинг (БАМ) и е в Управителния съвет е на Българската асоциация на писателите и журналистите по туризма (ABUJET). Член е и на Организационния комитет на международното изложение Културен туризъм – Велико Търново и е председател на журито на Националния конкурс "Чети и пътувай", който се провежда вече 10 години в рамките на програмата на изложението и където, както тя споделя, по време на представянето на инициативите и събитията на този единствен специализиран форум у нас, се срещат успехите и проблемите на културното наследство и музеите.

Обявяване на Велико Търново за културна столица на Балканите
Доцент Алексиева е един от малкото изследователи в областта на туризма, който отделя много голямо внимание на връзката между популяризирането на културното наследство и реализирането на успешен културен туризъм. И сподели със загриженост свои виждания за развитието на културния туризъм у нас. Твърдя, че България твърде много закъсня, българският туризъм твърде много закъсня с погледа си, с отварянето си към културния туризъм, независимо от изключителните ресурси, изключителното наследство. Но всички знаем трудния път на българския туризъм и в икономически план и в чисто социален. И се радвам, че преди 18 години няколко души, единомишленици, направихме този комитет за създаване на (тогава първата национална), а след това международна борса– единствена в България – Културен туризъм. И изведнъж всички ние – и специалистите и студентите по туризъм и музейните работници – отворихме очи за това колко много можем да печелим и колко много можем да направим за имиджа на България, като дестинация именно чрез културния туризъм – но защо толкова късно.?!

Гугун - Забраненият град - Пекин, Китай
Доцент д-р Соня Алексиева познава дейността на много български и чуждестранни музеи. Автор е на повече от 10 книги, над 200 статии и 100 репортажа в областта на туризма и PR (връзки с обществеността), културния туризъм и комуникациите.

В звуковия файл чуйте разговора за възможностите да се популяризира културното наследство, с помощта на културния туризъм и какво е бъдещето на този туризъм, в непредсказуемото време, в което живеем.

Снимки - Соня Алексиева, Божидар Любенов

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов театрален фестивал в Русе очаква първите си зрители от 8 октомври

"Есенни театрални срещи в Русе" – така се нарича новият фестивал, чието първо издание ще се проведе от 8 до 13 октомври в крайдунавския град. Основен организатор е Катя Костова – българка, живееща от десетилетия в Берлин и председател на сдружение "Кауза Пещера", а партньор и домакин на театралния празник е Драматичният театър " Сава..

публикувано на 05.10.24 в 09:15

"Клас 90" и носталгията по младостта

Преди шест години на режисьора Бойко Боянов му хрумва идеята да разкаже историята на един клас, който се събира за среща след 30 години. От искреността на всеки един, дошъл на сбирката, започва да прозира предисторията на "Клас 90" – дебютния филм на Боянов, който се срещна за първи път с публиката си на 42-рата на "Златна роза". Заедно със..

публикувано на 04.10.24 в 16:25

Книга за режисьорските подходи към операта "Дон Паскуале"

Книгата "Грация на смеха. Или за спецификата на комическото белканто в операта "Дон Паскуале" от Гаетано Доницети. Теоретични и режисьорски подходи" от Стефан Донев е възможност да се проследи опита на автора като режисьор "да открие и разясни", по думите на Петър Пламенов, спецификите и "неповторимото очарование" на шедьовъра на Доницети. Стефан..

публикувано на 04.10.24 в 14:59
Моноспектакълът

Дни преди "Цирколюция" – енигмата "социален цирк"

Задава се циркова революция!  От 10 до 13 октомври в "Топлоцентрала" ще се проведе едиснтвеният по рода си фестивал в Бълагрия, посветен на съвременния и социален цирк – "ЦИРКОЛЮЦИЯ". Организаторът от фондация "Мини Арт" Гео Калев и огненият артист от колектив "Агнон" Кристиян Димитров запознават слушателите на "Артефир" с..

публикувано на 04.10.24 в 13:43

Една неканонична и лична антология на англоезичната поезия

Англоезична поезия от XIV в. до XXI в. съдържа новото издание "Потомството на Чосър".  Мащабната антология в "Артефир" представя лично нейният преводач и съставител  проф. Александър Шурбанов. Това не е канонична, а лична антология, подчертава гостът. Избраните произведения в книгата са такива, оставили през годините следа в..

публикувано на 04.10.24 в 13:23