Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 29 октомври честваме Деня на бесарабските българи

Болградската катедрала "Свето Преображение Господне"
Снимка: Единъ Завѣтъ

"Подгонени от лютите вихри на едно никога непреставащо, но понякога страшно избухващо варварско насилие, хиляди, много хиляди българи през изтеклите последни два века са потърсвали и намирали спасение и убежище далеко на север, зад Дунава. След всяко въстание, след всяка война на българска земя руквали са потоци бежанци от всички краища – от Добруджа, Мизия, Тракия, Македония. Пред ужаса от страданията и смъртта те са изоставяли в старите си жилища и селища всички веществени богатства. Носили са само онова, което не е могло да им се отнеме: яките български души, здравите и силни български ръце. Тези души с търпение, тези ръце с труд са обръщали за малко време диви пущинаци в китни градини, изграждали нови селища, въздигали са нови църкви и училища – съкровищници на българския дух.

Такава е накъсо историята на всички български бежанци във всички времена. Такава е и на българите, преселени в Бесарабия."

Така започва статията възвание "За ония, които запазиха духа си", написана от Димитър Тодоров, главен секретар на всебългарския съюз "Отец Паисий", и публикувана в единствения брой на вестник "Българска Бесарабия", издаден на 28 ноември 1938 г. по случай 100 години от освещаването на болградската катедрала "Свето Преображение Господне" и 80 години от откриването на Болградската мъжка гимназия. Тогава се приема предложението датата 29 октомври (16 октомври по стар стил) да се отбелязва като Ден на бесарабските българи. Избухването на Втората световна война осуетява изпълнението на това решение.

Галин Георгиев, Ана Неделчева и Татяна Танасова

60 години по-късно – през 1998 г. Мирчо Сливенски, дългогодишен музикален редактор в програма "Христо Ботев", член на дружество "Родолюбец", потомък на опълченеца Георги Сливенски от Болград, открива сред стари семейни документи екземпляр от вестник "Българска Бесарабия". Така се възражда идеята 29 октомври – датата на освещаването на храма "Свето Преображение Господне" в Болград, да се отбелязва като Ден на бесарабските българи. Оттогава досега Дружеството спазва традицията и заедно с многото полезни свои дела в подкрепа на българщината във и извън границите на страната ни, организира и честването на празника.

На този ден за памет, признателност и обич е посветено поредното предаване "За думите", в което гостуват Галин Георгиев, съпредседател на Културно-просветното дружество за връзки с бесарабските и таврийските българи "Родолюбец", поетесата Татяна Танасова, родом от Молдова, и студентката от Одеса Ана Неделчева.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Снимка – Единъ Завѣтъ


По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анелия Младенова и Йордан Младенов

Първата брайлова английска граматика – прозорец към кариерното развитие на незрящите хора

Преди броени дни, в Националното читалище на слепите "Луи Брайл 1928", бе представена първата в България адаптирана брайлова граматика по английски език за напреднали. Помагалото на филолога и поет Майкъл Винс ще даде възможност за нови хоризонти и надграждане на основните познания, което, от своя страна, ще повиши квалификацията на незрящите..

публикувано на 04.10.24 в 08:05

Gypsy Lore Society – годишна среща в София

През далечната 1888 във Великобритания   се създава международна ромска организация, наречена Gypsy Lore Society. Целта му и тогава, а и сега, е да обединява и установява по-тесни контакти между учените, изучаващи историята и културата на ромите – и отседналите и пътуващите (роувъри и травълърс както още ги наричат). Периодично това Общество..

публикувано на 03.10.24 в 08:10
Махатма Ганди и Лев Толстой

История на ненасилието

Ако те ударят по едната буза, да обръщаш ли другата, или да биеш и ти, хем по-силно? И поученията на Исус от планината, и източните религии разсъждават над тези дилеми откак свят светува. Говорим за философията на ненасилието, може би политически най ярко въплътена от Махатма Ганди с революцията в Индия, но и за фигури като Лев Толстой, Мартин Лутър..

публикувано на 02.10.24 в 18:51
„Сказание за цар Самуил“ - маслени бои, платно, Васил Горанов

Цар Самуил – 1010 години от смъртта му

Когато става дума за българските царе и се спомене името на цар Самуил, първото, което изплува в съзнанието ни, е историята за ослепените негови войни. Едва след това се сещаме и за легендите,   разказвани за него. Тази година на 6 октомври се навършват 1010 години от трагичната му смърт. В ход е подготовката за тържественото отбелязване на тази..

публикувано на 02.10.24 в 15:10

Силвия Лакова: Децата са любознателни, отворени и бързо усвояват нови знания

Студенти от 7 до 11 години посетиха Университета за строителство, геодезия и архитектура за една седмица, съобщава в предаването "Следобед за любопитните" Силвия Лакова. Идеята за създаването на този университет, смята тя, е било да се предизвикат и насърчат естественото любопитство и критичното мислене на децата, като се повиши интересът им..

публикувано на 01.10.24 в 17:45