Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГХГ - Пловдив отбелязва 120 години от рождението на Златю Бояджиев

10
Златю Бояджиев
Снимка: ГХГ Пловдив

По повод 120 години от рождението на Златю Бояджиев на 22 октомври в къщата-музей "Златю Бояджиев" в Стария град беше организирано честване с официално откриване на изложба с негови картини, допълнена и с непоказвани все още творби.

В това предаване с Красимир Линков, директор на Градското художествена галерия на град Пловдив, разговаряхме за събитието, за творчеството на художника, за историята на галерията и за нейните колекции.

Красимир Линков – сн. Божидар ЛюбеновТой сподели и свои лични спомени за Златю Бояджиев. "Аз го помня…. Помня неговата характерна походка, характерният му силует. Той всеки ден почти излизаше, сядаше на един стол в един млечен бар на главната улица. Около него винаги бяха негови приятели и почитатели. Които, от една страна, го подкрепяха, от друга страна, по някакъв незнаен начин общуваха с него, защото говорът му (след инсулта) беше много труден. Винаги един фотоапарат висеше на врата му и той непрекъснато снимаше. И после тези снимки, с помощта на негови приятели, ползваше за сюжети на своите картини…“

Като изкуствовед, Красимир Линков посочи особеното въздействие на творбите на художника, на мистичните моменти и символиката в неговото творчество. "Що се отнася до това – да се проникне в сложността на неговото творчество – това наистина е една много трудна е непосилна задача, въпреки че изглежда много ясно и лесно. Но има неща, за които човек би могло да си зададе въпроси. 

Например има една картина, която изобразява "Нотр дам дьо Пари" – Парижката света Богородица – и пред тази катедрала има и гилотина. Има извършване на наказание, на гилотиниране и публика. Много е странно как така Златю Бояджиев свързва нещата…?! Известно е от историческа гледна точка, че на това място са се извършвали екзекуции… Как това е достигнало до съзнанието на Златю Бояджиев, бихме могли само да гадаем…"

ГХГ - Пловдив e разположена в девет експозиционни сгради, в които са изложени различни по тематика колекции от художествени творби, като общата постоянна експозиция, сред чиито картини е и "Портрет на Софроний Врачански", която се смята за първия светски портрет в българското изкуство.  

Другите постоянни експозиции са "Иконната сбирка“, "Енчо Пиронков", "Цанко Лавренов“, "Мексиканско изкуство“, "Георги Божинов-Слона“ и други… Днес галерията притежава повече от 7200 творби – живопис, графика, скулптури и приложни изкуства, икони, мексиканско изкуство, фотографии..

Красимир Линков разказа и историята на експонатите на мексиканското изкуство, които са изложени в отделна сграда: 

"...Това е една интересна история, в която лично съм забъркан… Това беше всъщност по повод на 1300-годишнината на българската държава. Очевидно на държавно ниво са обменени такива идеи. Мексико подари на България хиляда и триста графики от различни художници, а България подари за стогодишнината на град Мореля сто български графики. Казах, че лично съм забъркан в тази история, защото тогава бях първият уредник на тази експозиция и тогава дойде госпожа министърът на културата на Мексико, която гостува в Пловдив. Тя беше очарована от града и може би това е причината в Пловдив да има такава къща-музей на мексиканското изкуство…"

Снимките са предоставени от ГХГ Пловдив и Божидар Любенов
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов театрален фестивал в Русе очаква първите си зрители от 8 октомври

"Есенни театрални срещи в Русе" – така се нарича новият фестивал, чието първо издание ще се проведе от 8 до 13 октомври в крайдунавския град. Основен организатор е Катя Костова – българка, живееща от десетилетия в Берлин и председател на сдружение "Кауза Пещера", а партньор и домакин на театралния празник е Драматичният театър " Сава..

публикувано на 05.10.24 в 09:15

"Клас 90" и носталгията по младостта

Преди шест години на режисьора Бойко Боянов му хрумва идеята да разкаже историята на един клас, който се събира за среща след 30 години. От искреността на всеки един, дошъл на сбирката, започва да прозира предисторията на "Клас 90" – дебютния филм на Боянов, който се срещна за първи път с публиката си на 42-рата на "Златна роза". Заедно със..

публикувано на 04.10.24 в 16:25

Книга за режисьорските подходи към операта "Дон Паскуале"

Книгата "Грация на смеха. Или за спецификата на комическото белканто в операта "Дон Паскуале" от Гаетано Доницети. Теоретични и режисьорски подходи" от Стефан Донев е възможност да се проследи опита на автора като режисьор "да открие и разясни", по думите на Петър Пламенов, спецификите и "неповторимото очарование" на шедьовъра на Доницети. Стефан..

публикувано на 04.10.24 в 14:59
Моноспектакълът

Дни преди "Цирколюция" – енигмата "социален цирк"

Задава се циркова революция!  От 10 до 13 октомври в "Топлоцентрала" ще се проведе едиснтвеният по рода си фестивал в Бълагрия, посветен на съвременния и социален цирк – "ЦИРКОЛЮЦИЯ". Организаторът от фондация "Мини Арт" Гео Калев и огненият артист от колектив "Агнон" Кристиян Димитров запознават слушателите на "Артефир" с..

публикувано на 04.10.24 в 13:43

Една неканонична и лична антология на англоезичната поезия

Англоезична поезия от XIV в. до XXI в. съдържа новото издание "Потомството на Чосър".  Мащабната антология в "Артефир" представя лично нейният преводач и съставител  проф. Александър Шурбанов. Това не е канонична, а лична антология, подчертава гостът. Избраните произведения в книгата са такива, оставили през годините следа в..

публикувано на 04.10.24 в 13:23