Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рикардо Шайи открива сезона на Миланската Скала с "Дон Карлос" на Верди

Един от шедьоврите на Джузепе Верди "Дон Карлос" се завръща в Миланската Скала в голяма нова постановка. Тя се отличава с красота, пищност и изящество, в които историческата правдивост съчетана с роматична жизненост и реалистична емоционалност надхвърля рамките на конкретната епоха. Сценография, костюми и режисура предлагат многофункционалност на сценичното пространство, едновременно обслужващо масовите сцени, но и с интересни решения за интимност и изолация, които подчертават трагизма на събитията.


Диригентът Рикардо Шайи и режисьорът Луис Паскуал избират преработената версия в четири действия писана за Милано, 1884. Верди постига концентрираност на драмата, в която политическият фактор, представен чрез фигурата на Филип II, надделява над сантименталността на героите на Карлос и Елизабета. "Съкращенията", пише той, "не развалят музикалната драма, напротив, като я съкращават, те я правят по-жива".


Интригуващ е изпълнителският състав. Изявените солисти, които се превъплъщават в основните герои и чиито гласове ще слушаме са Франческо Мели като Дон Карлос, Анна Нетребко като Елизабет ди Валоа, Микеле Пертузи като Филип II, Елина Гаранча като Принцеса Еболи, Лука Салси като Маркиз Поза и Джонгмин Парк като Великия инквизитор. Заедно с хора и оркестъра на Миланската Скала, ръководени от своя музикален директор Рикардо Шайи.

Откриването на сезона на Миланската Скала излъчваме директно по програма "Христо Ботев" на 7 декември 2023 г. от 18.55 часа.

Снимки: Brescia e Amisano / Teatro alla Scala

По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Arbanassi Summer Music събира почитатели на камерната музика

Предстои 14-ото издание на Arbanassi Summer Music от 7 до 12 юли в архитектурния резерват Арбанаси. Организират го контрабасистката Юлита Фъсева и нейният съпруг обоистът Димитри Местдаг. Двамата живеят и работят в Белгия, но оценяват магията на Арбанаси и възможността да правят бутиков фестивал, заобиколени от приятели и съмишленици. "Специалното в..

публикувано на 05.07.24 в 17:05
Константин Илиевски и Симфоничния оркестър на БНР

Последен концерт от сезона на радиосимфониците

Интересен, динамичен, разнообразен бе сезон 2023/2024 на Симфоничния оркестър на БНР. Новият главен диригент на състава Константин Илиевски предложи цялостна концертна програма, в която бе дадено преимущество на някои от най-обещаващите млади български музиканти, оркестър и публика се срещнаха с нови солисти и диригенти, почетени бяха годишнини на..

публикувано на 05.07.24 в 13:10

"Сицилианска вечерня", опера в пет действия от Джузепе Верди

Либрето: Йожен Скриб и Шарл Дюверие. Световна премиера: 13 юни 1855, Париж, Театър Grand opera Действащи лица: • Херцог Ги дьо Монфор, губернатор на Сицилия – баритон • Дьо Бетюн, френски офицер – бас • Граф Водемон, френски офицер – тенор • Ариго (Анри), млад сицилианец – тенор • Джовани да Прочида, сицилиански лекар – бас •..

публикувано на 05.07.24 в 10:20

"Софийски музикални седмици" – фестивал с дълга история и бъдеще

Международният фестивал "Софийски музикални седмици" е най-старият културен форум у нас, който не е прекъсвал своите издания през 55-годишната си история, въпреки многобройните трудности и сътресения. Фестивалът се радва на хиляди съмишленици и ценители на класическата музика от цял свят, които следят с интерес концертите и събитията през годините...

публикувано на 04.07.24 в 09:25

Маестро Валентин Пейчинов отново в България

Световноизвестният българо-американски оперен бас, дългогодишен солист в Метрополитън опера в Ню Йорк и вокален педагог – маестро Валентин Пейчинов е в България по повод новите Майсторски класове, които организира в родината. Тази година събитието е част от програмата на 55-ия Международен фестивал "Софийски музикални седмици". Маестро Валентин..

публикувано на 01.07.24 в 16:35