Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за Павел Вежинов

| обновено на 20.12.23 в 13:43
Павел Вежинов
Снимка: dictionarylit-bg.eu

На този ден, 20 декември, но през 1983 година, литературният свят загуби един от най-известните и обичани български писатели – Павел Вежинов. Неговата неповторима литературна стойност и умението му да създава магия с думите остават живи и вдъхновяващи и до днес.

Дъщерята на писателя, Павлина Делчева-Вежинова, разказа за баща си и за своята Коледна книга в предаването "Нашият ден".

"40 години си е пробен период, за да видим дали нещо остава или не остава. Слава Богу, баща ми остана в това море от книги. Някак успя да преплува през тези години, той се чете даже от младото поколение. Последната дума, която беше на листа на пишещата машинa, на недовършения му последен роман – "Войната на светулките" – беше думата "винаги", казва тя.

Павлина Делчева-Вежинова сподели и историята зад своята книга "Вярвай в чудеса". Тя разказа, че тази книга с приказки е резултат от години на размисли и вдъхновение. Започнала е да създава разкази, след като нейната дъщеря задавала въпроси за Дядо Коледа. Това дало началото на разказите за вълшебни събития и герои. С времето Павлина записала тези истории и ги предоставила на читателите. Този творчески процес е бил подкрепен и стимулиран от приятели, които настоявали да бъдат издадени.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да разпознаем симптомите на туберкулоза? Консултации и скрининг през септември

В периода 16-20 септември 2024 г. лечебните заведения за диагностика и лечение на туберкулоза ще предлагат безплатни консултации за всички желаещи в рамките на кампанията "Седмица на отворени врати". Тази инициатива е част от Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в Република България за периода 2021-2025 г., ръководена от..

обновено на 18.09.24 в 12:43

Вендинг машини за лекарства извън аптеките: Фармацевти остават в протестна готовност

На днешния 18 септември в Българския фармацевтичен съюз се проведе пресконференция по повод приетия на първо четене в парламента проект на Закона за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Законопроектът предвижда възможността за продажба на лекарства чрез автомати, което предизвика сериозна реакция от страна..

обновено на 18.09.24 в 11:49
Д-р Петя Стратиева

За неадекватната регулация в пациентския сектор и пропуснатите обществени ползи

Близо 90 % от пациентските организации не се чувстват адекватно представени като общност при взимането на управленчески решения.  83,3 % от запитаните отговарят с "Да" на въпроса: "Смятате ли, че нормативната рамка, регулираща представителността на пациентките организации, се нуждае от промяна?" Защо неадекватната регулация в пациентския..

публикувано на 18.09.24 в 11:44
Георги Георгиев

Гражданският фронт е последният терен, който не е под контрола на мафията

За престъпността в страната и реакцията на институциите в "Нашият ден" разговаряме с Георги Георгиев от гражданската организация "БОЕЦ" . В началото на разговора Георгиев заявява: "Когато на върха на страната стоят статуквото, мафията, компрометирани и корумпирани фигури, тогава престъпността обзема цялата страна." Георгиев описва ярък..

публикувано на 18.09.24 в 10:33

Рим посреща изложба с творби на легендарния български бас Никола Гюзелев

На 20 септември в галерия "България" в Рим ще бъде открита самостоятелна изложба с творби на прочутия оперен бас и академичен художник Никола Гюзелев. Това събитие се осъществява в сътрудничество с Българския културен институт в Рим, съобщават организаторите. По-рано тази година, на 30 май, в Сполето – един от централните италиански градове на..

публикувано на 18.09.24 в 10:25