Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"30 под 30" носители на промяната

Снимка: forbesbulgaria.com

Нищо не е сигурно в живота… освен промяната. Тя е най-постоянното нещо, на което можем да бъдем свидетели. А защо не и носители. Кой обаче днес носи промяната? Кой вдъхва увереност за това така мечтано утре, към което дори и да не успеем да стигнем, все пак вървим? Кои са хората, които вдъхновяват с личността си, постиженията си, мислите и идеите си, с примера си?

Според списание "Форбс" за единайсета поредна година това са уверените и нахъсани млади хора под 30-годишна възраст. Те са носителите на промяната, от която имаме нужда.

Чрез тях можем да си припомним, че всичко е възможно, стига да вярваш и да не спираш да се стремиш към него. Чрез тях разбираме, че провалът е най-верният път към успеха, а успехът е сладък само когато е споделен. Защото какво е човекът без другите около него? И сам воинът е воин, но лидерът е такъв единствено в компания. А всички 30 от 30 в новата селекция на "Форбс" за 2023 година са именно лидери на своето време.

Те гледат към бъдещето, но живеят днес. Те се завръщат към същината на човека – твореца, който създава и който вижда в трудностите трамплин. Те говорят за ценностите, които се страхуваме, че вече сме позагубили, или поне се притесняваме, че са се поизместили малко. Всеки един от тях е точният лидер в сферата на бизнеса, спорта, социалното предприемачество, науката, технологиите, здравеопазването, културата и медиите. Всеки един от тях преобразява България. А може би всъщност я завръща към истинската ѝ същност, като събужда потенциала в нея и го развива.

"Какво се случва" тръгна по пътя на успеха в един разговор за творчеството и провалите с двама от най-талантливите млади българи според списание "Форбс".

Пламен Наков, основател и изпълнителен директор на DSS (Digital& SoftwareSolutions) – компания, която се самоиздържа още от първата си година и вече е разширила портфолиото си с първи собствен продукт – технология за автоматизирана проверка на самоличността, която използва изкуствен интелект от последно поколение. Пламен е завършил Техническия университет в София, където сега е аситент-преподавател, и оглавява сферата "Бизнес мениджъри" в селекцията "30 под 30" на списание "Форбс".

"Успехът е стремежът на човек да постигне целите си, но задължително с резултата, който първоначално си е наумил. Провалът сам по себе си също е успех, тъй като той носи уроци: какво сме сбъркали, къде сме сгрешили и най-важното – как можем да се подобрим. Така че успехът е усилието да работим в посока мястото, на което искаме да стигнем."

Коста Каракашян е режисьор, продуцент и хореограф, който съчетава изкуството иактивизма, един от създателите на първите въздействащиимерсивниспектакли у нас и един от българските младежки делегати на ООН в момента. Завършва Колумбийския университет в Ню Йорк и Глобалниякампуспо правата на човека във Венеция. Той е част от категорията "Култура, изкуство и медии".

"Успехът е постоянно да актуализираме целта и посоката си и да успяваме да се движим по някакъв начин – било то по някой път в много права линия, някой път много заобиколно или със задно салто. Да знаем къде отиваме и да се опитваме да стигнем дотам. А дали след месец, или след година, а може и след пет години, това се е оказала правилната цел – тя винаги ще се измества. Важното в този процес за мен е да се чувствам добре, понякога поне, и да не оставям целия този стрес, желанията и амбицията да ми повлияят така, че да не успявам да се наслаждавам на пътя дотам."

Целия разговор с Пламен Наков и Коста Каракашян можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наталия Йорданова изследва човешката природа през цифровите изображения

Наталия Йорданова представя в галерия "Аросита" своята изложба "Безцветните зелени идеи яростно спят". През последните 10 години Наталия създава светове, които изследват човешката природа, състоянието на човека, емоционалността и отношенията със заобикалящата среда през технологичното взаимодействие. Голяма част от тази творческа дейност..

публикувано на 04.07.24 в 16:05

Пътуване във времето – "Преди кафето да изстине"

Едва ли има човек, който не си е задавал поне веднъж въпроса какво би сторил, ако имаше машина на времето. Романът "Преди кафето да изстине" на японския писателТошиказу Кавагучи предлага на своите читатели един интимен и вълнуващ поглед към тази недостижима човешка фантазия. В "Нашият ден" Десислава Желева разказва повече за един от..

публикувано на 04.07.24 в 12:24

Ели Иванова с "52 исторически разходки из България"

В своята нова книга "52 исторически разходки из България" Ели Иванова обръща внимание на малко познати, невероятно красиви места и маршрути, свързани с историята на нашите земи. Изданието не е пътеводител на най-известните исторически забележителности в България. То е разходка из магични места, където историята и красотата на природата се..

публикувано на 04.07.24 в 08:50

Ив Тошайн представя "Чеиз за Марс" за първи път в България

В центъра на самостоятелната изложба на художничката Ив Тошайн  е мащабната инсталация "Чеиз за Марс". Тя е представена в папската крепост Рока Паолина в Перуджа по-рано тази година. В България идва за първи път, но в умален вид. Мястото е зала 19 на галерия "Квадрат 500", където е разположена и антична гробница от IV век. В заглавието Марс е богът на..

публикувано на 03.07.24 в 11:10

"Добри момчета" на Харита Асумани

Харита Асумани представя свои творби под името "Добри момчета". Авторката наблюдава и рисува по спомените си мъжете, оставили следа в нейния живот. Това са портрети, вдъхновени от мъже, които са ѝ въздействали окриляващо или са я привличали.  Тя казва: "С някои от тях сме имали едва няколко срещи. В това сгъстено време се е случил някакъв..

публикувано на 03.07.24 в 09:10