Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се оценява изкуството днес?

Руксандра Димитру (вляво) и Александра Мицева
Снимка: Ангелина Грозева

Представени в галерията на Топлоцентрала – "Куб", след което на търг бяха представени музейни шедьоври и произведения от престижни частни колекции, типични за движенията в изкуството, към които принадлежат – нежността на портретите на Никола Михайлов, живописните национални елементи на Иван Мърквичка, абстрактните образи на Жорж Папазов, или експлозията от цветове на Генко Генков.

В сегмента на следвоенното изкуство гостите на търга са поканени да открият произведенията на най-значимите постмодернистични художници, централна част във всяка сериозна колекция. Атанас Яранов със "Сутрешно кафе", Димитър Буюклийски-Мичи – "Космогония", Лика Янко – "Родопи", Генко Генков – "Пейзаж в оранжево", Георги Божилов-Слона – "Улица в Стария Пловдив". За цената на изкуството днес, споделят Руксандра Димитру – представител на Артмарк за България и с Александра Мицева заместник управител на Артмарк:

"Колекционерите главно бяха местни, имахме и чужденци, които се включиха онлайн в търга. Но понеже продавахме много ценни за българското изкуство творби, търсенето основно беше от българи. През март отново имаме такова събитие и очакваме такъв успех."

Вече тече етап на подбор на творбите, които ще бъдат включени в търга през март.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Людмила Калоянова разказва история за незарасналите рани и изкуплението в нова книга.

Людмила Калоянова с разказ за незарасналите рани и изкуплението в нова книга

История за незарасналите рани и възможното или невъзможно изкупление разказва Людмила Калоянова в новата си книга "Американски триптих". Това съобщават издателите от "Жанет 45“. По думите им романът засяга темите за вината и покаянието, за изгубената и намерена идентичност. Историята е разказана на фона на съдбата на три поколения емигранти в Америка...

обновено на 21.08.24 в 12:42

Вечер на импровизациите: ХаХаХа ИмПро театър с ново шоу в парка "Заимов"

"ХаХаХа ИмПро театър"  се завръща за трета поредна година с представления на открито в " ХаХаХа на пейка`24"  тази вечер в парка "Заимов", съобщават от трупата. Предстоят три импровизационни спектакъла със свободен достъп и на открито. Естеството на импровизационния театър и създаването на истории на момента позволява на трупата да представи три..

публикувано на 21.08.24 в 12:02

Антологистът Славейков и немските поети

За първи път излиза двуезично издание на антологията на Пенчо Славейков "Немски поети". Тя има специално място в българския културен и литературноисторически контекст. "С основание можем, струва ми се, да заявим, – пише в статията си Пламен Антов, – че това първо двуезично издание, придружено от концептуалната студия на Бисера Дакова, възражда за..

публикувано на 21.08.24 в 11:43

Музеите на бъдещето

Музеите на бъдещето – традиции, иновативни подходи и вдъхновяващи практики. Представяме новата магистърска програма "Съвременни музейни експозиции в исторически и археологически музеи" на Нов български университет. Гостува археологът Весела Герчева, директор на програмата и специалист по интерактивна педагогика и образование в музейна среда. И още:..

публикувано на 20.08.24 в 12:00

Музей "Етър" посреща своя юбилей с етно джаз концерт на Нина Николина

Музей "Етър" отбелязва 60-годишнината от създаването си с концерт на Нина Николина - "Етно Джаз Проект" , съобщават от културната институция, цитирани от БТА.  "Етно Джаз Проект" е вдъхновен от златните хитове на българския песенен фолклор и има неподражаем стил, обединяващ в едно фолклор, етноджаз, фламенко, вокални и инструментални импровизации. На..

публикувано на 20.08.24 в 11:12