Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празнуваме деня на Христовото кръщение – Йордановден

| обновено на 07.01.24 в 12:42
Снимка: Ани Петрова

Както всяка година на 6 януари честваме един от най-обичаните празници – Йордановден. Празникът е посветен на кръщението на Исус Христос в река Йордан от Йоан Кръстител. Наричаме Йордановден също и Богоявление, защото по време на кръщението от небето се спуснал Светият дух, в образа на гълъб и кацнал върху рамото на Исус Христос. Това е и празникът, който отбелязва края на поредицата от "Мръсните дни". Доцент д-р Петко Христов, от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей, припомни символиката и особеностите на този ден – какво знаем и не знаем за "мръсните дни", какво е значението на водата и с какво се свързва леденото хоро и "хвърлянето" на кръста. Свързахме се и с един известен именник – Йордан Ефтимов – поет и литературен критик, за да научим как той приема обичаите и традициите на този ден.

Доцент д-р Петко Христов
За доцент Христов идеята на българските празници е хората да усетят смисъла да са част от една задружна общност, която споделя и радостите и надеждите.

"Винаги съм казвал, че вярата, отношението към духовното, към отвъдното, към Бога е нещо, което го има в българина, под различни форми. Българинът, колкото и да е странно, вярва – не, разбира се, в тази наложена доктрина, която институционално е организирана – не винаги! Тук веднага се сещаме – на днешния празник честваме и годишнина от рождението на Христо Ботев – за неговото "О, мой Боже, правий Боже! Не ти, който си в небесата, а ти, който се в мене, Боже..!" Важното е, че все пак една вяра има. И което е за мен особено важно, че подобни празници ни карат да правим неща, които ни създават чувство за общност. Това чувство на празнично единство е нещото, което всяко ново поколение изработва за себе си. Което е много важно в днешното обществено разделение, ситуация, както искате го наречете…"

На Йордановден "мръсните дни" си отиват, но какво символизират тези дни?! Защо е важно да знаем поне малко за тяхното значение. Защото познаването и споделянето на традициите, може да помогне да изразим това чувство на общност, както сподели доцент Петко Христов.

"Така наречените "мръсни дни" – всъщност терминът "мръсни дни" не е от това, че те са замърсени. Мръсно идва от благо, от мазно, нека така да го кажем. Това са единствените две седмици в християнския календар, когато не се пости, дори и в сряда и петък. Всъщност става дума за това, че според предмодерните представи на българите, годината си отива и буквално – така го обясняват в етиологичните легенди, т.е. легендите за произход – казват: светът става като решето! Отвъдният и нашият свят стават като едно цяло. Затова през мръсните дни бродят всякакви демонични и сили от отвъдното – караконджоли, таласъми и т.н. Активизира се границата между световете – става пропусклива. Това е свързано с две неща, разбира се. Освен демоничните нечисти сили и предците ни също са с нас.

Неслучайно на Бъднивечерската трапеза се смята, че и живите и мъртвите са там заедно. И всички трябва да бъдат там, включително и пеленачетата. И когато се раздава късмета, когато най-старият мъж в къщата – по идея, но може да бъде и най-старата жена – когато раздава Боговицата, всеки получава своето парче!"

Йордан Ефтимов
Йордановден отваря ритуалите, свързани с водата и с очистването. Ако началото на мръсните дни е поставено по-скоро с ритуали с огън, с времето, в което обикалят маскираните мъже – в Западна България сурвакарите, т.е.  това е моментът, когато отвъдният свят е дошъл при нас, вече с Йордановден, Ивановден и Бабинден започва очистването, започва слагането на границата. Неслучайно водата в представите на българите – и не само на българите, а и на много други народи – водата е границата! Водата е границата с отвъдното и затова тя трябва да бъде поставена отново. Водата трябва да бъде кръстена. И след това и младежите, които са били сурвакари и те отиват в черквата и кръщават този, който ги е водил, т.е. поливат го с вода, така да го кажем. На Ивановден кръщават младоженците, които са минали през сватбения ритуал през годината, водят ги на реката да ги окъпят, кумовете поливат с вода кумците, младежите, които са участвали в маскарадните обиколки. И най-важното, разбира се, на Бабинден, това е една поредица от трите обредни дни, на Бабинден, тази, която стои на входа и на изхода на света – бабата, която помага при раждането. Тази, която поема новия живот от отвъдното в ръцете си - тя съответно трябва да се умие, т.е. тя също трябва да се очисти и да мине през ритуала с водата."

Снимки: Божидар Любенов
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов театрален фестивал в Русе очаква първите си зрители от 8 октомври

"Есенни театрални срещи в Русе" – така се нарича новият фестивал, чието първо издание ще се проведе от 8 до 13 октомври в крайдунавския град. Основен организатор е Катя Костова – българка, живееща от десетилетия в Берлин и председател на сдружение "Кауза Пещера", а партньор и домакин на театралния празник е Драматичният театър " Сава..

публикувано на 05.10.24 в 09:15

"Клас 90" и носталгията по младостта

Преди шест години на режисьора Бойко Боянов му хрумва идеята да разкаже историята на един клас, който се събира за среща след 30 години. От искреността на всеки един, дошъл на сбирката, започва да прозира предисторията на "Клас 90" – дебютния филм на Боянов, който се срещна за първи път с публиката си на 42-рата на "Златна роза". Заедно със..

публикувано на 04.10.24 в 16:25

Книга за режисьорските подходи към операта "Дон Паскуале"

Книгата "Грация на смеха. Или за спецификата на комическото белканто в операта "Дон Паскуале" от Гаетано Доницети. Теоретични и режисьорски подходи" от Стефан Донев е възможност да се проследи опита на автора като режисьор "да открие и разясни", по думите на Петър Пламенов, спецификите и "неповторимото очарование" на шедьовъра на Доницети. Стефан..

публикувано на 04.10.24 в 14:59
Моноспектакълът

Дни преди "Цирколюция" – енигмата "социален цирк"

Задава се циркова революция!  От 10 до 13 октомври в "Топлоцентрала" ще се проведе едиснтвеният по рода си фестивал в Бълагрия, посветен на съвременния и социален цирк – "ЦИРКОЛЮЦИЯ". Организаторът от фондация "Мини Арт" Гео Калев и огненият артист от колектив "Агнон" Кристиян Димитров запознават слушателите на "Артефир" с..

публикувано на 04.10.24 в 13:43

Една неканонична и лична антология на англоезичната поезия

Англоезична поезия от XIV в. до XXI в. съдържа новото издание "Потомството на Чосър".  Мащабната антология в "Артефир" представя лично нейният преводач и съставител  проф. Александър Шурбанов. Това не е канонична, а лична антология, подчертава гостът. Избраните произведения в книгата са такива, оставили през годините следа в..

публикувано на 04.10.24 в 13:23