Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мигове от живота" и "Безкрайност" – хармонията на Мая и Ивайло Сапунджиеви

6
„Мигове от живота“

"Мигове от живота", които водят до "Безкрайност", представят Мая Дойчинова-Сапунджиева и Ивайло Сапунджиев в рамките на фестивала за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка SOFIA MENAR. 

В Дома на киното вече може да бъде разгледана първата от двете изложби на фотографския тандем. Тя ще бъде видима до 20 януари, като в експозицията зрителите откриват кадри, които запечатват най-вкусните, наситени колкото с усмивки, надежда и любов, толкова и с болка, тъга и сълзи безценни моменти от живота на хората. В случая мигове, изживени и заснети в Мароко, Тунис, Египет, Турция, Узбекистан, Индия и Иран. Серията представя едно пътешествие из различни култури, бит и традиции.

"Много често не търся нещо, то ме намира. Или очаквам да се случи, и то се случва. Тогава е наистина най-вълнуващо - срещите с хората, техните емоции, които споделят с теб самия, особено в тази част на света. Хората там са много слънчеви, отворени към другия свят и емоциите и случките са много интересни", каза в "Артефир" Май Сапунджиева.

„Безкрайност“
Според нея понякога просто трябва да хванеш момента. Виждаш емоцията, и трябва да я запечатваш. Езикът на жестовете, комуникацията дори без думи, енергията са ключови в улавянето на мига. Чуждия или този на света. А местата, които са я впечатлили най-силно, са Иран и Индия.

На 15 януари, но в Културен център G8 ще бъде открита и "Безкрайност". Втората изложба на тандема улавя символа на безкрайността, поместен в архитектурните елементи и стенописи. Линии, форми и цветове, които носят вдъхновение и спокойствие. И те са заснети в същата част на света, като изключим обаче Египет. Повече от десет години фотографите са в търсене на хармония и това ги подтиква да създадат серията "Безкрайност".

"На мен лично ми трябваше време да установя, че тези безкрайни линии и орнаменти в архитектурата, рисунките, са нещо, което действа изключително успокояващо и хармонизиращо. (..) Всъщност самата серия се породи в последните години, когато много активно започнахме да снимаме със съпруга ми. След това, изследвайки и по-старите си кадри, установих как много често съм търсила точно това, без да го осъзнавам в началото. След това вече стана съвсем съзнателно търсене", обясни Мая Сапунджиева.

За снимането в добрата компания на мъжа ѝ, тя казва:

"Понякога сме доста различни в снимките си и в усещането на нещата. Погледите хем са еднакви, защото имаме буквално едно към едно снимки, хем коренно различни. А сме били точно на едно и също място, почти в една и съща позиция".

За Мая Дойчинова-Сапунджиева фотографията учи преди всичко на търпение. Човек трябва да може да изчака своя точен миг.

И двете изложби на тандема ще бъдат съпътствани с представянето на книгите "Мигове от живота" и "Безкрайност". Повече за фотографиите и историите около тях чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Антоанета Бачурова и нейните хора

"В културната медийна ниша "Умно село" е най-доброто постижение на българските телевизии", казва Георги Лозанов, а Жана Попова определя поредицата като "незабелязаното в забележителните личности".  Самата поредица от портрети на едни от най-важните фигури от нашия културен живот се превърна в култова и любима за зрителите на БНТ, но за съжаление..

публикувано на 03.10.24 в 16:54

Георги Ангелов – преводач на месеца в Столична библиотека

Многобройните почитатели на един от най-добрите водещи в БНТ могат да се срещнат и да разговарят с Георги Ангелов на живо, но преди всичко за неговата работа като блестящ преводач от френски език.  Около 55 заглавия, сред които писатели като Антоан дьо Сент-Екзюпери, Жан Жьоне, Йожен Йонеско, Мирча Елиаде, Жорж Батай, Мишел Турние, Исмаил Кадаре,..

публикувано на 03.10.24 в 16:15

Любен Домозетски в градината на удоволствията

Галерия Little Bird Place представя новата самостоятелна изложба на художника Любен Домозетски "Градината на удовоствията".  Експозицията е интересна и сложна връзка между неговата отдаденост на природата, като източник на идеи, и съвременната картина – като визуална същност.  Изложбата включва предимно живопис и негови илюстрации на същества от..

публикувано на 03.10.24 в 15:50
IV Биенале за съвременно изкуство „Временен баланс - непрестанни трусове“

Четвъртото биенале за съвременно изкуство в Габрово между баланса и трусовете

На третия етаж на Художествената галерия "Христо Цокев" в Габрово вече са наредени артистичните проекти на участниците в биеналето за съвременно изкуство - "Временен баланс - непрестанни трусове". Неговото четвърто издание е чисто кураторски проект, който изследва младежките арт групи и техните прояви в българското културно пространство. През..

публикувано на 03.10.24 в 13:35
Теодора Димова

Теодора Димова: Християнската координатна система е базата на нашата цивилизация

Писателката и драматург Теодора Димова е избрана за член-кореспондент на БАН, стана ясно преди няколко дни. Димова е сред най-успешните съвременни автори у нас, лауреат на кампанията на Българското национално радио "Посланици на културата" . В своите романи "Емине", "Майките", "Поразените" и "Не ви познавам" Димова съумява да пречупи историческите..

публикувано на 03.10.24 в 09:53