Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Развъдници за кучета или "концлагери за животни"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Една тревожна тенденция – увеличават се случаите на нелегално развъждане и нелегална търговия с домашни любимци. За това алармира Агенцията по безопасност на храните, а Европейската комисия настоява за промени в българското законодателство в областта.

Доктор Мила Бобадова е ветеринар, дългогодишен председател на Комисията по контрол и професионална етика към Областната колегия – София град на Българския ветеринарен съюз, председател на Българската асоциация по ветеринарна дерматология. Тя се включва  в рубриката "Времето на редактора" на предаването "Нашият ден", за да коментира проблемите, свързани с нелегалното развъждане на животни у нас.

Д-р Бобадова обяснява защо така наречените "puppy mills", известни и като "ферми за кучета", извършват нелегална дейност във вредни за животните и обществото условия. Тя описва условията на тези места като незаконни. Става въпрос за бивши селскостопански постройки, където площта е недостатъчна за целите на един развъдник. Бобадова определя този тип места като "концлагери за животни".

Кучетата във "фермите" биват неглижирани, необезпаразитени и неваксинирани, разказва ветеринарният лекар. Отделени от майката преждевременно с цел бърза печалба, тези неподготвени и често болни животни, умират, щом се озоват в дадено домакинство, предупреждава Бобадова.

Според госта на предаването в тази неморална и нелегална търговска схема важен аспект е финансовата измама. Значителен брой търговци злоупотребяват с европейското законодателство относно нетърговския превоз на животни, за да прикриват реалната си дейност и да избегнат контрол и данъци, отбелязва д-р Бобадова. Тя допълва, че много документи биват подправени, съдържат невярна информация за медицинския статут и възрастта на животните.  

Председателят на Българската асоциация по ветеринарна дерматология казва, че има опити този бизнес да бъде вкаран в регулаторни рамки. Бобадова смята, че имаме добри закони, но те не се прилагат. Тя набляга върху необходимостта общинските инспектори да засилят проверките. Животните трябва да бъдат чипирани, а някои нормативни документи подлежат на корекции, допълва ветеринарният специалист.

Нефункциониращата зоополиция също е проблем, според Бобадова. Тя призовава слушателите при сблъсък с нередност да сигнализират БАБХ и Финансова полиция.  

Съветът на госта в рубриката е хората да не подхождат импулсивно към покупката на домашен любимец. Ако бъдещите стопани държат на порода, трябва да се обърнат към лицензиран развъдник, категорична е Бобадова.

"Хората трябва да почувстват свободата да бъдат граждани“, казва д-р  Мила Бобадова в края на разговора и допълва, че само безкрайният поток от граждански сигнали към институциите може да предизвика тяхната съвестна реакция. Смисъл има.

Целия разговор можете да чуете тук.

Снимка – ЕПА/БГНЕС
По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Милен Митев и акад. Юлиан Ревалски

БНР и БАН подписаха меморандум за сътрудничество

Българското национално радио и Българската академия на науките подписаха меморандум за сътрудничество в осъществяването на съвместни инициативи и популяризирането на научната дейност у нас. На церемонията присъстваха генералният директор на БНР Милен Митев , председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски , директорът на програма "Христо Ботев"..

публикувано на 12.09.24 в 13:16
Босилеград

Дни на българското документално кино в Босилеград

До 14 септември в Босилеград ще се проведе второто издание на фестивала "Дни на българското документално кино". Инициативата е на сдружение  "ГЛАС" – Босилеград – в "Нашият ден" разказва Александър Димитров . Българите от малкия сръбски град ще се срещнат с вълнуващи киноразкази за музика, културни явления, спортни и житейски постижения и..

публикувано на 12.09.24 в 09:23

Смела журналистика – да изобличиш шпионите на Путин

В "Нашият ден" гостува българската разследваща журналистка Мария Георгиева , която живее в Швеция и има дълъг професионален опит в международната медийна среда. Преди 2022 година Геогиева живее и работи в продължение на 8 години в Москва като кореспондент на шведски и международни медии. Като част от екипа на шведската обществена телевизия..

публикувано на 11.09.24 в 12:36
Наталия Маева

Акцентите в 34-тия конгрес на Европейското респираторно общество

Запознаваме слушателите на Lege Artis с акцентите в 34-тия конгрес на Европейското респираторно общество . На телефонната линия на предаването директно от Виена се включва кореспондентът Наталия Маева – журналист, трансплантиран пациент, член на Европейската асоциация по пулмонална хипертония. Българското общество на пациентите с..

публикувано на 11.09.24 в 11:50

Пресконференция на тема "Неконтролирана хипертония – предизвикателства и решения"

Днес (11 септември) в София ще се проведе пресконференция на тема "Неконтролирана хипертония – предизвикателства и решения" . В Lege Artis се включва   проф. д-р Иво Петров , медицински директор и началник Клиника по кардиология и ангиология към Аджибадем Сити клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център, за да насочи вниманието към рисковете, свързани..

публикувано на 11.09.24 в 11:09