Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ева Борисова и приказките, които я водят на разходка

Ева Борисова
Снимка: Личен архив

Евгения Борисова, както сама се нарича Ева, е жена с меден глас, която умее да измисля и разказва детски приказки. В ефира на “Нашият ден“ тя ни пренесе в света на магията и въображението. Приказките за Ева са не просто израз на творчество, а и начин да се справи със самотата и ограниченията на физическата си зависимост. Тя ни води в света на фантазията и приключенията, като се стреми да докосне сърцата на всеки, който я слуша.

Ева Борисова е с първа група инвалидност с чужда помощ, през есента на 2023 година излиза с инвалидната си количка за първи път от две години насам. Ева има прозорец – с две големи дървета, които махат с клоните си, има и диктофон, който е неин първи слушател.

Приказките са нейната врата към свободата. Тя прекарва дните си в стаята си, изолирана от външния свят, но нейните приказките пробиват тези четири стени и я носят в места, които тя може само да си представи.

В предаването тя споделя, че разказва приказки, защото иска да стигне до хората. Тя използва своя меден глас и диктофон, за да пренесе своите истории и чувства на слушателите. Тя не пише, а разказва, защото истинската магия на приказките се осъществява, когато те се изразяват чрез думи и звуци.

“Приказките винаги са били в мен. Прекарвам дните си в стаята, не излизам поради стечение на обстоятелствата. Прекарвам времето си в слушане на музика, гледане на филми и размишления. Започнах да работя с клиничен психолог и тя ме насочи към създаване на приказки. Тя ги хареса и така тръгнахме с тях. Приказките дойдоха, когато осъзнах, че дори да има много зло в този свят, в него има и много красиво. Зависи под какъв ъгъл ще погледнеш случващото се“, споделя тя.

Казва, че финалите на нейните приказките са позитивни. И ако ще трябва да пише за възрастни се страхува, че ще напише това, което вижда, а то не винаги е с положителен завършек. “Всеки от нас живее в собствена реалност, която всъщност е и реалността на всички“, посочва тя.

Казва още, че приказките идват, когато усети любовта. “Когато кажеш любов, хората го прекарват само през телесен контакт. Аз говоря за любов към всичко и когато я усетя, се ражда приказката. Понякога вечер не мога да спя, слушам нещо и изведнъж се ражда приказката, включвам диктофона. Опитвам се да кажа с малко думи, това, което искам да кажа. Главните герои са животните и растенията“, разказва още Ева Борисова.

Така, с магията на думите си, Ева успява да достигне до множество сърца и да ни вдъхнови да се вгледаме по-внимателно в красотата на света около нас. Нейните приказки ни напомнят, че дори в най-трудните моменти можем да открием светлина и радост, а това е ценно послание, което трябва да запазим.

Разговорът завършва с приказката от Ева Борисова “Бурята“, която може да се чуе в звуковия файл.

Слушайте! 

Снимки: личен архив
По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Н. Пр. Йоси Леви Сфари и Михайлина Павлова

Н. Пр. Йоси Леви-Сфари: Голямото предизвикателство е да направим разграничението между добро и зло

" Студентите и учениците трябва да знаят, да учат, да бъдат добри човешки същества. Да допринесат за общността и да се защитят от омразата, от дезинформацията, която се разпространява по целия свят. Когато ние започвахме да учим преди години, беше доста различно спрямо днешния ден. Предизвикателствата, пред които са изправени нашите деца, са много..

публикувано на 13.09.24 в 17:50

Анна Мурашенко: Най-грубият въпрос към ветеран е "Колко човека си убил"

Как да разговарят журналистите с ветерани, завърнали се от плен в Русия, и кои са най-честите грешки, които могат да бъдат допуснати, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Анна Мурашенко , основател на благотворителния фонд "YOUkraine" "Когато се срещаме с герой от фронта, на първо място, трябва да видим в него човека, личността...

публикувано на 13.09.24 в 16:00

Незаконното и опасно строителство в центъра на София след проверката на ДНСК

Незаконно и опасно строителство в центъра на София – на бул. "Христо Ботев" № 73,  в продължение на месеци води жителите на района към състояние на безизходица. На 19 юли в "Законът и Темида" разгледахме частния случай на Велина Иванова, която се обърна към екипа на предаването след поредица от сигнали към администрацията на Община..

публикувано на 13.09.24 в 15:25
Адв. Христиан Митев и Анелия Торошанова

"Съвети на адвоката" с адв. Христиан Митев

В рубриката "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев отговаря на слушателски въпроси в ефира на "Законът и Темида". Слушателка, която сама отглежда детето си след развод, но не получава присъдената ѝ издръжка от бащата, пита по какъв законов ред може да се справи с този проблем.   По думите на адв. Митев това е често срещан проблем в..

публикувано на 13.09.24 в 13:26
Божидар Александров и Бюлент Мюмюнов

Бюлент Мюмюнов: Светът на спорта днес през очите на един спортен журналист

Равносметката на постиженията и емоциите от Олимпийските и параолимпийските игри в Париж в "Нашият ден" прави спортният журналист  Бюлент Мюмюнов , отразявал събитията от френската столица. Мюмюнов споделя насладата от спортното зрелище и срещата с редица златни атлети, чиито емоции успява да съпреживее на живо.  По думите на журналиста светът..

публикувано на 13.09.24 в 10:39