Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алек Алексиев:

Пропагандата има силата на остеопороза

Алек Алексиев и Михайлина Павлова
Снимка: Николета Атанасова

Актьорът Алек Алексиев е познат в обществото с категоричните си позиции и с каузите, които не се страхува да отстоява. След началото на войната на Русия срещу Украйна той няколко пъти пътува до нападнатата страна, за да отнесе помощи и да изведе на безопасно място бедстващи жени и деца.

В края на миналата година той и Кремена Кунева се оттеглиха от журито на наградите "Човек на годината" на БХК заради несъгласие с начина, по който една от номинациите беше отменена. Във ФБ профила си тогава Алек Алексиев написа, че е несъгласен с принципите и обективността на процеса по журиране на наградите и добави: "Не се идентифицирам с начина, по който номинацията на Татяна Кристи беше премахната."

В "Мрежата" разговаряме с Алек Алексиев за примера на популярните личности, за публичните им позиции, за образа, който им изграждат медиите и каква е цената да си на страната на истината в страна, в която пропагандата властва."

Две години от началото на войната

"Искахме с Георги Божилов да бъдем полезни – снабдявахме украинците с помощи. Над 65 жени сме докарали физически и сме съдействали на над 250-300 украинци да стигнат до България. Виждахме едни невероятно силни хора, едни невероятно силни жени, които просто се опитваха да изведат дечицата си на безопасно място, да намерят малко подкрепа и да презаредят батериите си. Голяма част от тези жени и деца вече се върнаха в Украйна. Не бяха дошли тук, за да ни взимат парите, мъжете и да се возят в скъпите си коли. /../ Всяко едно дарение, което сме направили, имаше обратна връзка – получавахме отчети до кого са стигнали, без да го търсим."

Обожавам думата "емпатия"

"Смятам, че е важно да се поставим в обувките на другия и не разбирам как можем да бъдем уморени. Фабриките за тролове са много мощни. Има партии в парламента, които умело владеят пропагандата на много високо ниво. Пропагандата е скъпо нещо, а хора, които не желаят да правят информиран избор, които не искат да дълбаят и желаят да им се подава лесна информация, са най-податливи на пропагандата, която може да стигне до костната им система и да я разруши."

Накъде духа вятърът

"Не обичам неутралитета на популярните личности у нас. Примерът са колегите по света – те вземат позиция и не се страхуват да бъдат себе си, да застават с лицето си в защита на своя кауза, та била тя и погрешна. Да заемеш позиция не е урок, който преподават в училище. Това е въпрос на  самосъзнание и на правилна среда на общуване. И ако ние не сме имали примера на популярните личности за това какво трябва да правим, какъв е пътят, каква е мисията в живота, то тогава не знам… И ми е тъжно да видя мои колеги да стоят в разкрачено положение, за да се ориентират кои ще бъдат силните на деня и дали това ще бъде добре за тях."

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Снимка – Николета Атанасова, БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Биоразградимост

Анджела Иванова е част от малък екип, чието производство на биоразградими опаковъчно и ламиниращо фолио, е готово, буквално на "нисък старт" да започне с пълна пара. Годините експерименти, тестове, сертифициращи процедури и търсенето на машина се увенчават с успех, защото успехът определено очаква продуктите на компанията на Анджела и..

публикувано на 02.07.24 в 18:53

"Education+", или как да намерим своето професионално място в България?

А сега накъде?  Това е въпросът, който често си задават младите хора след завършване на университет. Точно за тях е платформата Education+. Тя е създадена от млади хора за млади хора и цели да се справи с младежката безработица. Тази иновативна платформа успя да впечатли журито на тазгодишното издание на “Академия за иновации”. В ефира на рубриката..

обновено на 02.07.24 в 12:45

Инж. Венцислав Славков: Спалните вагони са най-предпочитани, но местата са ограничени

В ефира на “Нашият ден” инж. Венцислав Славков , управител на "БДЖ – Пътнически превози" ЕАД, сподели информация за текущите инициативи и предстоящите подобрения в железопътния транспорт в България. Той разказа, че от вчера е започнал да работи извънреден сутрешен влак за Бургас , който спира на спирка "Искърско шосе",  за да осигури връзка с Летище..

публикувано на 02.07.24 в 10:18

Да живееш лесно

Ден преди посрещането на изгрева с July morning на Uriah Heep от много българи, си припомняме друг хит на групата – Easy livin’ – "Да живееш лесно".  Всъщност стремежът към по лек и пълен с повече удобства живот е движил човешката цивилизация, откакто съществува човечеството. Техническите придобивки обаче и разцветът на консуматорското общество..

публикувано на 01.07.24 в 11:10

Светлана Драгнева: Имаме кураж и воля, за да продължаваме напред

Деветнадесетата световна среща на българските медии, традиционно организирана от БТА, се проведе в Одеса, Украйна, между 18-21 юни, под мотото "Медии и общност". Наред с много срещи на различни нива, наред с посещението на ключови места, градове и села, свързани с българите и историята им в Украйна, бяха сключени договори и подписани меморандуми за..

публикувано на 01.07.24 в 10:11