Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдържание на:

"Осъденият на смърт идва", опера в две действия от Джейк Хеги

Либрето: Терънс Макнали по книгата на сестра Хелън Прежан.

Премиера: 7 октомври 2000 г. в War Memorial Opera House, Сан Франциско.

Действащи лица и изпълнители:
• Сестра Роуз, монахиня – сопран
• Сестра Хелън Прежан, монахиня – мецосопран
• Джоузеф де Роше, убиец – бас-баритон
• Г-жа Патрик де Роше, майка на Джоузеф – мецосопрано
• Джордж Бентън, надзирател в затвора – баритон
• Отец Гренвил, свещеник в затвора – тенор
• Кити Харт, майка на убитото момиче – сопран
• Оуен Харт, баща на убитото момиче – баритон
• Хауард Буше – тенор • Моторизиран полицай – баритон
• По-младият брат на Джоузеф – тенор
• Най-малкият брат на Джоузеф– дискант
• Сестра Катрин, монахиня – сопран
• Сестра Лилиан, монахиня – мецосопран
• Първи пазач в затвора – баритон
• Втори пазач в затвора – баритон
• Игуменка – сопран
• Г-жа Чарлтън – сопран

Пролог
Прожектира се видео, изобразяващо престъплението. В гората край езеро двойка тийнейджъри отива да плува, след което ляга до колата си, докато радиото свири. Джоузеф де Роше и брат му се приближават. Чуваме изключване на радиото, след това звуци от борба, писъци и изстрели.

Първо действие
Хоуп Хаус – обществен център в Ню Орлиънс. Сестра Хелън и сестра Роуз преподават химн на ученици. Но Хелън е заета – тя си кореспондира с Джоузеф де Роше, който е осъден на смърт, и той я е помолил да го посети. Въпреки опасенията си, тя прави дългото пътуване до държавния затвор в Луизиана, Ангола. По пътя е спряна за превишена скорост, но когато полицаят разбира, че е монахиня, я пуска да продължи пътя си.

В Ангола сестра Хелън се среща със свещеника на затвора, докато затворниците се карат. Той я предупреждава, че никой не може да помогне на Джоузеф. Надзирателят казва на Хелън, че Джоузеф вероятно ще я помоли да служи като негов духовен съветник. Тя е подигравана от някои затворници, докато върви към осъдения на смърт. Първата среща на Хелън с Джоузеф е напрегната. Докато е приказлив, той е отбранителен и понякога враждебен. Хелън се държи спокойно и приема молбата му да служи като негов духовен съветник. Тя също така се съгласява да придружи майка му на предстоящото изслушване пред Съвета по помилването.

На изслушването г-жа де Роше пледира за живота на сина си. Оуен Харт, бащата на тийнейджърката, убита от Джоузеф, избухва от гняв. След изслушването, когато сестра Хелън се представя на родителите на жертвите, те я нападат, че е взела страната на Джоузеф. Съветът по помилването отхвърля жалбата на Джоузеф. По-късно Хелън казва на Джоузеф, че е отправено последно обжалване до губернатора на Луизиана. Тя е разочарована от самохвалството на Джоузеф и го призовава да признае вината си, за да може да потърси прошка. След края на посещението им, Хелън – изтощена и слаба от глад – моли надзирателя за монети за автомата. Гласове объркват съзнанието ѝ. Тя научава, че губернаторът също е отказал помилване на Джоузеф. Гласовете в главата ѝ стават по-силни и Хелън припада.

Второ действие
Джоузеф де Роше е в килията си и брои лицеви опори, когато надзирателят му казва, че датата на екзекуцията е определена: 4 август, полунощ. Джоузеф се бори с мислите си за това, което предстои.
Обратно у дома, Хелън се събужда от кошмар за убийството. Сестра Роуз я утешава и помага на Хелън да осъзнае, че тя самата трябва да намери духовната сила да прости на Джоузеф.

Настъпва нощта на екзекуцията. Хелън чака с Джоузеф и те започват да говорят за Елвис Пресли – това ги свързва, когато осъзнават, че и двамата са големи почитатели на певеца. За пореден път Хелън настоява Джоузеф да признае вината си.
Майката на Джоузеф и двамата по-малки братя идват за последното си посещение. Джоузеф моли майка си да му прости, докато тя продължава да вярва, че той е невинен.

Родителите на жертвите пристигат, за да присъстват на екзекуцията. Те все още са ядосани на Хелън – само бащата на момичето изразява съмнения относно екзекуцията. Сама с Джоузеф за последен път, Хелън го моли да признае истината за своето престъпление. Накрая Джоузеф се срива и описва какво се е случило онази нощ, като признава вината си. Хелън му казва, че той все още е Божи син и че тя ще бъде лицето на Христовата любов към него, докато той умира.

Когато Джоузеф е воден към екзекуцията си, надзирателят извиква "Осъденият на смърт идва". Свещеникът произнася Господнята молитва, докато Хелън чете на Джоузеф от Библията. След като Джоузеф е привързан към масата за екзекуции, той се извинява на родителите на жертвите. Смъртоносната инжекция е поставена и последните думи на Джоузеф са за Хелън: "Обичам те". Операта завършва с Хелън, която пее своя химн – "Той ще ни събере".

По публикацията работи: Росица Михова
ВИЖТЕ ОЩЕ
Детският хор на БНР

Детският радиохор – сред финалистите на Международния хоров конкурс "Нека пеят народите" 2024

На 6 октомври вечерта от 20.00 часа българско време очакваме с трепет развоя от музикалната надпревара на "Нека пеят народите" – престижният международен хоров конкурс! Отново имаме български финалист и този път това е Детският хор на БНР с главен диригент маестра Венеция Караманова . Конкуренти на нашия състав са Хор на момичетата от Копенхаген..

публикувано на 05.10.24 в 16:50

"Медея" от Шарпантие за първи път в Парижката "Опера гарние"

Три века след нейното създаване, музикалната трагедия на Шарпантие – "Медея", намира своята майсторска интерпретация на сцената на Парижката "Опера гарние". Световноизвестният клавесинист, диригент, музиколог и педагог Уилям Кристи и основаният и ръководен от него ансамбъл Les Arts Florissants представят бароковия шедьовър. Постановката е дело на..

публикувано на 05.10.24 в 08:05

"Медея" от Марк Антоан Шарпантие, трагедия в пет действия и пролог

"Медея" е единствената опера, написана от Шарпантие за Кралската музикална академия. Либрето: Тома Корней. Премиера: Кралския театър в Париж на 4 декември 1693 г. Действащи лица: • Медея, магьосница – мецосопран • Язон, принц на Тесалия – тенор • Аркас, довереник на Язон – тенор • Креон, цар на Коринт – бас • Крьоз, дъщеря на Креон – сопран •..

публикувано на 04.10.24 в 09:40
Проф. Боян Лечев

Миговете вдъхновение на Боян Лечев

В петъчната вечер ще възкресим спомена за проф. Боян Лечев – изумителен цигулар, потомствен музикант и любим педагог за десетки свои ученици, които не могат да го забравят. Боян Лечев бе орисан да прокарва пътеки. Неистово го мамеше непознатото, като сонатата за соло цигулка на Прокофиев. Изпълни я за пръв път у нас преди 50 години. Големият..

публикувано на 04.10.24 в 08:25

Щефан Владар пред БНР: Най-важен в музиката е езикът

Роден във Виена, Щефан Владар е една от най-забележителните музикални личности на Австрия. Кариерата му го отвежда до най-големите музикални зали в света. Свирил под диригентството на Клаудио Абадо, Рикардо Шайи, сър Невил Маринър, Кристиан Тилеман, в изяви с Оркестъра на Академията на St Martin in the Fields, Баварския държавен оркестър, Кралския..

публикувано на 01.10.24 в 12:15