Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Якуб Орлински – певецът, който изглежда и пее като ангел

Снимка: личен архив

По покана на Соня Йончева контратенорът Якуб Орлински гостува в София заедно с пианиста Михал Биел в поредицата "Съкровени гласове" в концерт на 13 февруари озаглавен "Красота и думи".

Контратенорът Якуб Юзеф Орлински омагьосва публиката с високия си и същевременно плътен глас. Но Орлински не изпъква само на оперната сцена. За да балансира своята певческа работа, той танцува брейк на ниво, което също си заслужава да бъде гледано. Като добавим към това зашеметяващата му външност и невероятния му чар, не е чудно, че младият поляк изглежда безпроблемно кара дори по-младата публика да обикне операта.

Как привлича нови слушатели към операта и какви са акцентите в програмата на концерта на 13 февруари, чуйте в разговора на Антония Барулова с Якуб Орлински.


Кое беше първо за теб – пеенето или брейк денсът?
ЯО: Пеенето беше първо, но аз бях много активно дете, карах скейтборд, кънки, и това като че ли беше подготовка за брейк денсинга. Но започнах с него когато бях на 18, така че беше сравнително късно.

Брейк денсингът вид терапия ли е за теб?
ЯО: Абсолютно. Това е нещо, което наистина ми помага да се поддържам психически здрав, защото когато пътувам толкова много, когато правя толкова много концерти с различна музика, работя с различни хора и съм в различни държави на различни континенти е много трудно. Не винаги е супер забавно и цветно. Понякога е много изтощително. Изтощен съм и просто уморен. Но уморен психически, а не физически уморен. И затова наистина имам нужда да мога, да танцувам толкова много. Трябва да се поддържам в добра форма. А брейкингът е точно това. И това е още един вид форма, където мога да създавам и да използвам творчеството си, за да изразя себе си. Ето защо за мен това наистина е някакъв вид медитация.

Концертът "Красота и думи" на 13 февруари в зала "България" е с начален час 19.30 часа и се осъществява в партньорство с Полски институт в София.

Билети за концерта "Красота и думи" на Якуб Юзеф Орлински и Михал Биел тук.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хитовете на "Смоуки" в романтичната атмосфера на Античния театър

Среща на випуск 70 и.... някоя година. Да вадим носните кърпички, че има бая да си подсмърчаме с тези вирусоносители по отношение на... романтиката и усмивката. Всички онези "стари и златни" евъргрийни, изхранили диджейското братство в годините, когато пускаше от "Юпитери" и "Унитри". Подобни концерти са като срещи на съученици, поне три по..

публикувано на 24.06.24 в 11:29

Програма "Христо Ботев" излъчва директно от Варна откриването на ММФ "Варненско лято"

Две години преди честването на своя 100-годишен юбилей, Международния музикален фестивал "Варненско лято" открива поредното си издание с концерт, събрал в едно традиция и бъдеще! В програмата на 22 юни присъства музикалната емблема на фестивала Рапсодия "Вардар", премиера на нова творба, написана специално за фестивала – "Увертюра във форма на..

публикувано на 22.06.24 в 07:50
 Проф. д-р Боряна Ламбрева (вдясно) и Аделина Александрова

Пианистката Боряна Ламбрева: Най-важното нещо в изкуството е да му служим вярно

"Бях много добра изпълнителка, но прекарвах доста часове на пианото сама. В гимназията много свирех и може би по тази причина сега, когато се срещаме със съученици и те разказват забавни случи от онези години, се питам дали наистина съм завършила същото училище. Аз дори и на военно обучение не отидох с моя випуск, защото пак имах някакъв ангажимент и..

публикувано на 21.06.24 в 11:05

Японско турне с "Аларма Пънк Джаз" и heavenphetamine

В края на тази и началото на следващата седмица концертната поредица "Аларма Пънк Джаз" на програма "Христо Ботев" ще представи с три концерта японското краут-рок/психеделик/пост-пънк дуо heavenphetamine за първи път в България. Градовете са Пловдив – в Bee Bop Café на 23 юни (в емблематичната вече поредица пловдивска на "Аларма" "Неделя..

публикувано на 19.06.24 в 21:44

Епохата Константин Илиев

Той е творец, чието присъствие на музикалния ни небосклон през втората половина на XX век е определяно като поява на метеор, като изключително явление, като епоха. И това признание идва не само от почитателите, приятелите и съмишлениците, но и от онези, които влизат в открита колизия с него, независимо дали тя е на естетическа или..

публикувано на 18.06.24 в 09:36