Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Решението" – пиеса за вътрешната корупция

Представлението по текст на писателя и драматург Александър Мануилов е пиеса-ситуация и дизайн за театрална вечер, разглеждаща темите за вътрешната, лична корупция, важните и често невидими за чужди очи решения, които могат да променят посоката на човешкия живот. Зрителят става свидетел на колебания, писма, дилеми, въпроси, заплетена и многопластова любовна история и малко държавна антиутопия. 

Артистите, приели предизвикателството да пресъздадат драматичната атмосфера на дилемата при вземането на съдбовни решения, са Василия Дребова, Явор Костов-Йондин, Емилия Тончева.

Съществена част от концепцията на представлението е възможността публиката сама да реши как иска да завърши всичко това. Нещо повече – артистите нямат предварително фиксиран сценарий, а публиката е активно въвлечена в търсенето на решение. По този начин представлението се превръща в интерактивно събитие, което без усилие кани всички да се присъединят и изкажат мнението си.

Александър Мануилов и Емилия Тончева
Тази театрална вечер е от онези, които третират въпросите за демокрацията, потенциала за солидарност и участие във все по-изолирани, все по-атомизирани и все по-военизирани общества. Също: любов, насилие и серенади.

Текстът е разработен в рамките на Международна резиденция за драматургично писане WRITE, Сицилия, Италия, юли 2018 г., и за първи път е представен на румънски в Transit House, Клуж, Румъния, 6 септември 2019 г.

“Решението” е с първа награда в наскоро проведения от Столична община, АСТ Асоциация за свободен театър и норвежката организация TOU SCENE конкурс за сценарии.

Премиерните представления са на 22.02.2024 г. от 19.00 ч. и 23.02.2024 г. от 19.00 ч, в Топлоцентрала

Чуйте повече подробности в звуковия файл.

Снимки – Топлоцентрала

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътешествие до Виена в Световния ден на кафето

През 2011 година виенските кафенета са включени в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. На 1 октомври, когато традиционно се отбелязва Световният ден на кафето , мислено се отправяме на пътешествие във времето и пространството – в красивата атмосферата на XIX век, която все още може да бъде усетена в австрийската столица...

публикувано на 01.10.24 в 09:28

Всеки ден е "Триумф"

Заради припомнянето, че дори най-абсурдните начинания могат да ни доведат до прости истини и осъзнаване на наивността, " Триумф " на Петър Вълчанов и Кристина Грозева взе " Златна роза " за най-добър филм на тазгодишния 42-ри фестивал на българското кино във Варна. За журито, публиката и Съюза на българските филмови дейци той беше..

публикувано на 30.09.24 в 17:37

Моноспектакълът "Х" – в жанра на театралната горчилка

Нека наречем "Х " точката, в която се пресичат публичният ни образ – онзи, който конструираме " за пред хората " , който изрича и преповтаря всеизвестни констатации, който винаги върви леко прегърбен, поради невъзможността си да изрече това, което наистина мисли – и личният ни, никому непоказан такъв, чийто глас не можем да запушим, когато..

публикувано на 30.09.24 в 15:57

"Рейдж" се завръща в България

Легендарната германска група "Рейдж" се завръща в България. Концертът, който предстои в столичния клуб "При Черепите" на 6 октомври, е част от световното турне на бандата по случай нейната 40-та годишнина. Бързи, мощни, здрави, размазващи – такива са изпълненията на "Рейдж": пропукват стени и срутват пласт след пласт всичко, което изглежда неподвижно,..

публикувано на 30.09.24 в 12:56

Лабиринтите на полуистината в изложбата Fake (f)or Real

Лабиринтите на фалшификациите и полуистините от вчера и днес ще преброди всеки посетител на пътуващата изложба Fake (f)or Real на Дома на европейската история в Брюксел, която гостува на Националния етнографски музей до 20 октомври . За човечеството, което във всяка епоха е било мамено, и за мащабния разказ в изложбата в "Terra Култура"..

публикувано на 30.09.24 в 11:21