Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Арменски гозби с Мисис Европа 2023 Манита Вартан

Обичаме да се хвалим, че българките са най-красивите жени на света. Е, от началото на декември имаме поредното доказателство, че не грешим. Манита Вартан от Пловдив бе избрана за Мисис Европа. Освен с екзотична хубост, тя омагьоса журито в Истанбул и с интелект. Мисис България Интернешънъл е бакалавър по Българска филология и магистър по Психология на управлението. Говори пет езика арменски, английски, испански, руски и турски.

Образована, начетена, красива, че и може да готви. Направо човек да се потисне от такова съвършенство. Че Мисис Европа, пловдивчанката Манита Вартан се справя отлично в кухнята видяхме в "Черешката на тортата", която тя спечели. Затова я помолих да сподели вкусни тайни.


Мисис Европа Манита Вартан е четвърто поколение арменци, преселници от Турция. Тя се е научила да готви от баба си Манник, на която е кръстена и гозбите й са автентични. След участието в кулинарното риалити, дамата издаде книга с 20-те си любими рецепти. Точно като за рубриката "Пътеводител на гастрономическия стопаджия".  

Освен кулинарията, нейната страст са пътешествията и тя има огромна колекция с магнити от цял свят.


В интервюто си Манита Вартан обеща да сподели тайната си арменска рецепта за постни сърми със стафиди в сайта на БНР и изпълни дадената дума:

Необходими продукти
• Ориз (български) – 2 чаени чаши
• Стар лук (ситно нарязан) – 6 чаени чаши
• Лозови листа – големи и тънки
• Канела, сол, захар
• Магданоз – 1 голяма връзка
• Олио – 1 чаена чаша
• Стафиди – 1 ½ чаена чаша

Приготовление:
Изсипваме ситно нарязания лук в тиган или тенджера, в който сме сложили определеното количество олио. Задушаваме, докато лукът омекне. След това измиваме ориза и го прибавяме към лука. Добавяме 1 чаена чаша вода, 1 чаена лъжичка захар, ½ чаена лъжичка канела, ситно нарязания магданоз и 1 ½ чаена лъжичка сол. Разбъркваме всичко и изчакваме да поеме водата. Сваляме от огъня да изстине. Плънката за сърмичките е готова.

Ако лозовите листа са пресни, трябва да се попарят в солена вода, а ако са от буркан – започваме да навиваме. Взимаме един лист. В средата слагаме 1-2 чаени лъжички плънка. Разстиламе по дължина. В двата края слагаме по една стафидка и навиваме. Нареждаме в тенджера. Отгоре слагаме чиния, за да затисне сърмите. Прибавяме три чаши вода.

Слагаме да врат. Първоначално на силен огън 5-6 минути. После да къкрят на по-слаб. Варим, докато сармите поемат водата.

Снимки: личен архив на Манита Вартан
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Разломи и поломи

Българският политически живот и изобщо българското общество са прогизнали от популизъм, твърди в най-новата си книга "Българските разломи" проф. Георги Каприев. Това значи, обяснява професорът, че популистките практики са включени в действие от най-началните времена на българската история – от борбите за църковна независимост и споровете..

публикувано на 13.03.25 в 09:12

Защо "изгаряме от срам" и други любопитни въпроси

Темата в това издание на "Време за наука" е една от най-дискомфортните човешки емоции – срамът. Сигурно няма на този свят човек, който поне веднъж да не се е червил, да не е изгарял от срам, а ако има такъв човек, вероятно е социопат. Знаем за какво служи страхът, за какво ни предупреждава болката.  За какво ни е срамът се питаме във..

публикувано на 11.03.25 в 11:31

Проблеми в професионалното образование

Не от вчера бизнесът у нас алармира, че изпитва недостиг от квалифицирани кадри. В края на миналата година Министерството на образованието и науката предложи 61.32% професионални паралелки в план-приема за гимназии за учебната 2025/2026 г. – най-високият досега процент. Дали това е достатъчно като мярка да повиши интереса на младите хора към..

публикувано на 11.03.25 в 08:20
Инж. Емил Митев

Еврика! Успешни българи: инж. Емил Митев

"Най-важното през целия ми живот е било, че никога не съм спирал да търся нови решения и да уча. Най-важното е да не спираш да упражняваш знанията, които имаш, да търсиш начин да ги надградиш, за да правиш нещата по-лесни, по-прости и по-сигурни. Така растеш!" – това е изводът, който инж. Емил Митев прави на този етап от живота си. Той е носител..

публикувано на 10.03.25 в 17:05

Главен асистент от УНСС пее български песни на индийска сватба

Главен асистент Силвия Георгиева от Университета за национално и световно стопанство, катедра Предприемачество, неотдавна беше в любимия ми щат Гуджарат, за да преподава в тамошния университет. Тъй като не съм ходила в Ахмедабад след ковид пандемията, нямам търпение да я разпитам за този най-голям град в щата, който е и на седмо място в огромна..

публикувано на 10.03.25 в 16:40