Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветя и музика: осмомартенски концерт в зала "България"

Специални гости са българската пианистка от Виена Донка Ангъчева и певицата Мария Илиева

Снимка: @quartetquarto

Българската пианистка от Виена Донка Ангъчева и певицата Мария Илиева са специални гости на музикалния спектакъл "Цветя и музика" на 8 март в зала "България".

Заедно с виртуозите от "Кварто" квартет и обоиста Вълчан Вълчанов двете обичани изпълнителки ще представят специална програма за романтичния осмомартенски концерт.

Концертната програма включва нестандартни аранжименти на произведения на Алесандро Марчело, Енио Мориконе, Астор Пиацола, Чарли Чаплин, Георги Андреев и други. Публиката ще се наслади и на музика от филмите "Октопод", "Модерни времена" и популярното "Adiós Nonino" на Пиацола. Ще прозвучи в съвсем нов аранжимент и песента "Любов" на Мария Василева.

Специално от Виена за концерта пристига Bösendorfer роял, част от лимитирана колекционерска серия Bösendorfer Artist Series Gustav Klimt – Tree of Life Grand Piano. Артистичен и музикален шедьовър, инкрустиран с 23-каратово злато и включващ изображения от картината "Дървото на живота" на Густав Климт.

Донка Ангъчева ще излезе за първи път на българска сцена тази година след като през февруари бе официално приета за член на Управителния съвет на престижното Internationale Chopin Gesellschaft (Международно дружество "Шопен"). В края на 2023 тя бе отличена за "Бизнес жена на годината" в Австрия в категория "Култура и изкуство" на списание Look за успехите ѝ като музикант и за артистичната ѝ инициатива "Изкуството продължава да живее", създадена в тежките времена на пандемия в подкрепа на австрийските музиканти.

Основният вдъхновител на концерта е обоиста на Софийската филхармония Вълчан Вълчанов-Чани, който е известен със своите разнородни проекти в различни жанрове.

"Реших да организирам музикалния спектакъл "Цветя и музика" след като изслушах последния албум на Донка Ангъчева - Childhood Memories. Вдъхновен от музиката в него, свързана и с моето детство, поканих Донка за общ концерт в зала "България". Заедно с цигуларя Иван Пенчев от квартет "Кварто" избрахме празничния ден 8 март, за да съберем на една сцена две талантливи и красиви дами, които познаваме и ценим от години – Мария Илиева и Донка Ангъчева. Това, което ще представим се случва за първи път. Ще чуем песните на Мария в нов аранжимент и романтичната класическа музика в наш прочит. Вечерта ще е наистина специална – ще имаме златен роял, красиво и празнично осветление и на сцената – безкрайно талантливи и красиви дами – Мария, Донка, Светлана Станчева и Татяна Тодорова от "Кварто" квартет, както и младата и талантлива контрабасистка Калина Андреева. А аз и останалите музиканти ще сме техните изтънчените концертни кавалери. Ще направим истински празник!", сподели Вълчан Вълчанов-Чани.

"Кварто" квартет (Quarto Quartet) са един от най-успешните български камерни състави с над 12 престижни международни награди. Интересен факт е, че те представят българската култура в Европа заедно с изложбите на Тракийското златно съкровище. Паралелно с множеството си класически концерти музикантите често създават и проекти от различни жанрове у нас и по цял свят. Официалният камерен състав към Софийска филхармония е в състав Иван Пенчев (цигулка), Светлана Станчева (цигулка), Татяна Тодорова (виола) и Димитър Тенчев (виолончело).

Интервюто с българската пианистката от Виена и Bösendorfer артист Донка Ангъчева и цигуларя Иван Пенчев, примариус на камерния състав "Кварто" квартет към Софийската филхармония, може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Софийски музикални седмици" – фестивал с дълга история и бъдеще

Международният фестивал "Софийски музикални седмици" е най-старият културен форум у нас, който не е прекъсвал своите издания през 55-годишната си история, въпреки многобройните трудности и сътресения. Фестивалът се радва на хиляди съмишленици и ценители на класическата музика от цял свят, които следят с интерес концертите и събитията през годините...

публикувано на 04.07.24 в 09:25

Маестро Валентин Пейчинов отново в България

Световноизвестният българо-американски оперен бас, дългогодишен солист в Метрополитън опера в Ню Йорк и вокален педагог – маестро Валентин Пейчинов е в България по повод новите Майсторски класове, които организира в родината. Тази година събитието е част от програмата на 55-ия Международен фестивал "Софийски музикални седмици". Маестро Валентин..

публикувано на 01.07.24 в 16:35
Виктор Янакиев (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: Виктор Янакиев – класически музикант

През 1992 година родителите на Виктор заминават за Аржентина, където основават класически оркестър. Там се ражда Виктор, който като дете говори само испански и английски език. След завършване на средното си образование той идва в България и решава да остане тук. Защо? За аржентинския фолклор, "двете различни Аржентини", тангото, китарата, певеца,..

публикувано на 01.07.24 в 13:19

Българският "Лоенгрин" – празник на вокалното изкуство и оркестрово майсторство

"Неделният следобед" на 30 юни бе посветен изцяло на оперното изкуство. Поводите са два: новата постановка на "Лоенгрин" в Софийската опера и 110 години от рождението на изтъкнатия български оперен режисьор Михаил Хаджимишев. И между двата повода има пряка и много тясна връзка, защото предпоследната постановка на Вагнеровия шедьовър "Лоенгрин" в..

публикувано на 01.07.24 в 12:20

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 31 юли 2024 г.

1 юли Изпълнения на Алина Ибрахимова (цигулка) и Седрик Тибергиан (пиано). 3.00 часа – Хавергал Брайън (1876-1972), "Легенда". 3.08 часа – Еужен Изаи (1858-1931), Елегична поема за цигулка и пиано, оп. 12. 3.23 часа – Цезар Франк (1822-1890), Соната за цигулка в Ла мажор. 3.53 часа – Лили Буланже (1893-1918), Ноктюрно. 3.56 часа – Цезар Франк..

публикувано на 30.06.24 в 10:40