Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

145 години от рождението Алберт Айнщайн

Снимка: Уикипедия

Отбелязваме 145 години от рождението на символа на науката Алберт Айнщайн. Един от най-великите умове в историята на науката е роден в Улм, Германия. Ученият се превръща в символ на гениалността, иновациите и търсенето на познание още приживе. Айнщайн променя света със своята Теория на относителността, според която времето и пространството са свързани и се променят в зависимост от скоростта и гравитацията. Тази научна концепция преобръща начина, по който разбираме Вселената, и води до революционни открития и технологичен прогрес. 

E=mc² е емблематичната формула на Айнщайн, която е в основата на ядрената физика и приложението на атомната енергия. Ученият остава извор на вдъхновение за хората в целия свят. Духът му, постоянно търсещ знания, напомня, че най-важното не е колко знаем, а доколко сме готови да учим и да се развиваме.

Айнщайн проговаря чак на 4-годишна възраст, но преди да навърши 11 години, вече е приет в колеж. Бил е добър цигулар, отличник по латински език и гръцки език.

Днес си припомняме не само научните му постижения, но и неговата преданост към идеите за мир, разбирателство и хуманност. Той остава сред най-великите учители на човечеството – личност със социална ангажираност, член на Националната асоциация за прогрес на цветнокожите хора, заклеймил расизма като болест.

Чуйте гласа на учения в реч, относно преследването на евреите в нацистка Германия. Записът е част от Архивния фонд на БНР. 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екстремно лято

Екстремните спортове са необятна вселена, в която пристъпваме върху дъска за kite surf. Още по-необятна и труднодостъпна вселена са облеклата за екстремни спортове, в частност за кайт сърф. Марианна Калъчева – Мери и Калина Палавеева влизат в тези две вселени почти на шега, с лекотата и свободата на младостта, но и с увереността, че могат..

публикувано на 04.07.24 в 17:30
Мемориалът в планината Ръшмор

В Деня на независимостта на САЩ празнуваме българо-американското приятелство

На днешната дата (4 юли) САЩ отбелязва своя национален празник – Деня на независимостта . През 1776 година след Американската революция бившите 11 британски колонии обявяват своята независимост от британската корона. С подписването на Декларацията за независимостта тогавашният Конгрес поставя основите на американската държава, като "страна на..

обновено на 04.07.24 в 16:25

Европейско финансиране за семейни фирми и креативни индустрии – възможности и успехи

В рубриката “Темата на деня” на предаването “Нашият ден” обсъждаме с адвокат Биляна Тончева възможностите за европейско финансиране за развитие на креативните и творчески индустрии. Европейските фондове предоставят до 150 хиляди лева безвъзмездно финансиране за български предприятия и фирми от творческите индустрии по оперативна програма “Иновации и..

обновено на 04.07.24 в 12:06
Фабриката

Валтер Гропиус: Пионерът на модерната архитектура

Валтер Гропиус (на немски: Walter Gropius) е германски архитект, който е оставил дълбок отпечатък в историята на модерната архитектура. Той е един от основателите на прочутата школа "Баухаус“ и е сред пионерите на модернизма, заедно с Лудвиг Мис ван дер Рое и Льо Корбюзие. В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" говорим за него,..

обновено на 04.07.24 в 10:49

Практика и философия на възстановяването

Регенеративното или възстановителното земеделие набира все повече популярност днес, ако изобщо е подходящо да използваме термина популярност за толкова решаващи процеси като запазването и оздравяването на почвата. Тя, почвата, е на най-важното място в производството на храната, която човечеството консумира, и колкото по-бързо разберем това,..

публикувано на 03.07.24 в 17:40