Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Постановката "Арт" и въпросът за приятелството

4
Снимка: mlt.bg

"Арт" е постановка, която можете да видите на 19 март на сцената на Младежкия театър "Николай Бинев", която поставя въпроса за приятелството и стойността на изкуството. Трима приятели си казват онези "истини" в живота през въпроса за възприемането на красивото и грозното. Текстът е на Ясмина Реза и е носител на редица награди, сред които "Молиер", "Тони" в категорията "Най-добра пиеса", "Лорънс Оливие" в категорията "Най-добра нова комедия", New York Drama Critics' Circle Award (втората най-стара театрална награда в САЩ след "Пулицър", която се връчва от 1936 г.) в категорията "Най-добра пиеса", "Evening Standard Theatre Award" в категорията "Най-добра комедия":

"Приятелството е поставено на тест. Персонажите изпадат в борба за надмощие. Коя истина е най-резонна. Така си казват много важни неща, които никога не са си казвали. Моят персонаж Марк иска да върне приятеля си, такъв, какъвто го е познавал, преди да има тази картина." - споделя актьорът Георги Гоцин, който тази година е с номинация за "Икар" за главна мъжка роля именно за това представление.


"Аскеер" за постановката получава режисьорът Владислав Стоименов, както и Кирил Недков за изгряваща звезда за ролята си на Иван:

"Това е пиеса, която е поставяна и преди. Но продължава да бъде актуална. Основното предизвикателство за нас е този текст да стигне до публиката." споделя Недков.

Тази постановка ни помага да останем верни на себе си, но и на приятелите си, когато виждаме света по различен начин. "Арт" е комедия, а ситуациите в нея се пораждат от недоразуменията, неизказаното неща и разминаванията.


Серж (Петър Петров – Перо) купува картина за изключително голяма сума. Тя представлява голямо платно, боядисано в бяло, с "фини бели диагонални ивици". За един от неговите най-добри приятели – Марк (Георги Гоцин), картината е "боклук" и Серж е изгубил ума си. Техният общ най-добър приятел Иван (Кирил Недков) е поставен в неприятната ситуация да лавира между двамата, независимо че самият той е затънал в безброй лични проблеми, свързани с подготовката на сватбата му.


Снимки: МТ "Николай Бинев"
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Българска авторка гостува на Фарьорските острови

Миглена Дикова-Миланова – преподавател по български език и култура в Университета в Гент, бе поканена това лято да твори на Фарьорските острови в програмата на резиденцията на Съвета на творците от Фарьорските острови – LISA. "Малкото селце Тьорнувик (Tjørnuvík), разположено в областта Sunda kommuna, северно на територията на най-големия остров от..

публикувано на 19.09.24 в 09:29

В България връзката между историческата наука и обществото е счупена

Дни след откриване на новата учебна година и дни преди Деня на независимостта разсъждаваме върху значението на историческото познание в съвременния свят. В какво се изразява обучението по история в училище, как да се борим с фалшификациите в историята, и как младите гледат на историята и миналото? Гост в "Нашият ден" е Александър Стоянов..

публикувано на 19.09.24 в 09:11

Йовковата "Албена" с премиера в Смолян

С премиера на спектакъла "Албена" открива новия си творчески сезон Родопският драматичен театър "Николай Хайтов" в Смолян . Постановката по прочутата пиеса на Йордан Йовков е дело на режисьора Делян Илиев. "Текстът е световен, със сигурност. Ако беше написан в някоя скандинавска държава, например, щеше да е световноизвестна драматургия. Това..

публикувано на 19.09.24 в 08:10

"Урок по летене": филм за един куклен спектакъл и силата на приятелството

Документалният филм на Светлозар Георгиев "Урок по летене" разказва за създаването на българо-японския спектакъл "История за чайка и банда котараци" по Луис Сепулведа с режисьор Катя Петрова. Филмът представя работата по двуезичния проект, реализиран от японския театър "ПУК" и Столичния куклен театър. Документалният разказ проследява актьорите,..

публикувано на 18.09.24 в 16:24

Роберт Леви с нова поетична книга

Роберт Леви, поет, има магистърски степени по Българска филология (1995, СУ "Свети Климент Охридски") и по Културна и социална антропология (1998, СУ "Свети Климент Охридски"). През годините е натрупал богат професионален опит – от строителен работник до сценарист на документални филми, и в момента живее във Франкфурт, Германия, където работи като..

публикувано на 18.09.24 в 15:12