Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Кръстев: За ръцете, които рисуват и лекуват

Александър Кръстев
Снимка: Личен архив

За силата, намираща се в ръцете, които рисуват и лекуват, в "Нашият ден" разказва Александър Кръстев, художник, кинезитерапевт. Повод за срещата в ефир е предстоящата самостоятелна изложба "Нов дъх", която ще бъде открита на 28 март от 18:30 ч. в Творческа къща "Грозарде".

Кръстев споделя, че рисуването за него е страст от най-ранна детска възраст. Рисувал е бързо, опитвал се е да улови движението на хората и природата. Родителите му насърчават творческия му потенциал и го записват в художествено училище. По-късно той решава, че в рисуването няма сигурно бъдеще и се насочва към кинезитерапията. Днес Кръстев се занимава с болките на хората, като най-вече лекува гръбначния стълб. Удовлетворение му носи това да вижда благодарността на пациентите след всяко успешно усилие.

Въпреки това ръцете на Кръстев продължават да носят своя творчески заряд. По време на пандемията той отново започва да рисува – художникът в него се събужда след 20-годишен сън. Това за Кръстев е още един начин да остави следа у другите, доверявайки се на емоциите, интуицията и способностите си.

Художникът разказва, че черпи най-голямо вдъхновение от досега с природата. Рисува с маслени бои, често използва ръцете и пръстите си като инструмент. Понякога слага и различни пигменти като златист прах за повече настроение и контраст. Стилът му най-често е реалистичен и разбираем.  "Най-много ми харесва онази граница, когато светлината се среща с мрака", заявява Кръстев.

Посланието на госта към слушателите на предаването е да разпалят онази искра в себе си, чрез която да оставят трайна следа от своето съществуване.

Целия разговор чуйте в звуковия файл: 

Снимка – личен архив
По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътят на сърцето във филма "Сватба" по Николай Хайтов

Постановъчен костюмен филм, който не сме гледали от години в българското кино – така критиците определиха филма "Сватба" на Магдалена Ралчева. Той получи наградата на гилдия "Критика" към СБФД на 42-рата "Златна роза" заради достоверността си и изисканата си стилистика. Филмът е екранизация на едноименната творба на Николай Хайтов от сборника му..

публикувано на 01.10.24 в 12:57

Пътешествие до Виена в Световния ден на кафето

През 2011 година виенските кафенета са включени в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. На 1 октомври, когато традиционно се отбелязва Световният ден на кафето , мислено се отправяме на пътешествие във времето и пространството – в красивата атмосферата на XIX век, която все още може да бъде усетена в австрийската столица...

публикувано на 01.10.24 в 09:28

Всеки ден е "Триумф"

Заради припомнянето, че дори най-абсурдните начинания могат да ни доведат до прости истини и осъзнаване на наивността, " Триумф " на Петър Вълчанов и Кристина Грозева взе " Златна роза " за най-добър филм на тазгодишния 42-ри фестивал на българското кино във Варна. За журито, публиката и Съюза на българските филмови дейци той беше..

публикувано на 30.09.24 в 17:37

Моноспектакълът "Х" – в жанра на театралната горчилка

Нека наречем "Х " точката, в която се пресичат публичният ни образ – онзи, който конструираме " за пред хората " , който изрича и преповтаря всеизвестни констатации, който винаги върви леко прегърбен, поради невъзможността си да изрече това, което наистина мисли – и личният ни, никому непоказан такъв, чийто глас не можем да запушим, когато..

публикувано на 30.09.24 в 15:57

"Рейдж" се завръща в България

Легендарната германска група "Рейдж" се завръща в България. Концертът, който предстои в столичния клуб "При Черепите" на 6 октомври, е част от световното турне на бандата по случай нейната 40-та годишнина. Бързи, мощни, здрави, размазващи – такива са изпълненията на "Рейдж": пропукват стени и срутват пласт след пласт всичко, което изглежда неподвижно,..

публикувано на 30.09.24 в 12:56