Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Флорентинката, която омая целия свят

Снимка: Книгомания

Лиза Гералдини дел Джокондо е жената, която със своята странна усмивка и с магнетичните си очи е един от най-разпознаваемите образи в историята на изкуството. Светлана Минева представя в "Terra Култура" биографичната книга "Животът на Мона Лиза" от Даян Хейлс – пореден опит да бъде разгадана личността зад картината на Леонардо да Винчи. 

Минева описва книгата като еклектична. Хейлс изгражда биографичен разказ с елементи на пътепис из Флоренция, в който културата на Италия се смесва с живота на Джокондата. Присъства и детективската нишка, проследяваща съдбата на самата картина. 

Леонардо да Винчи започва да рисува "Мона Лиза" през 1503 година и не се разделя с портрета до смъртта си, разказва Минева. Американската журналистка Даян Хейлс прави дълбоко проучване на архивите, свързани с Джокондата, разхожда се из улиците и именията на Флоренция, за да сглоби парчетата от нейната биография. Хейлс проучва и живота на самия Да Винчи, живял в разцвета на Флоренция, по времето на Макиавели, фамилията Медичи, Чезаре Борджия, Вазари. Авторката открива, че след смъртта на художника портретът остава в ръцете на неговия сподвижник Салай, а после се изгубва за дълъг период от време. 

През 1857 година Луиджи Каламата прави първата прецизна гравюра на "Мона Лиза", която започва да се разпространява из Европа. Духовете са разбунени от лика на загадъчната жена. Невинна или изкусителка, весела, предизвикателна или безразлична – и до днес всеки зрител се опитва да разбере изражението на Джокондата. Един художник се самоубива заради усмивката ѝ. През 1911 година картината изчезва от лицето на земята за цели две години. От Лувъра я открадва Винченцо Перуджа с идеята да я върне в Италия. За целта крадецът се свързва с галерията "Уфици" и мистерията е разбулена, разказва Минева. 

"Мона Лиза" е безспорен шедьовър, който във времето придобива нови значения. Книгата на Даян Хейлс я поставя в широк, вълнуващ контекст и заслужава вниманието на читателите.

Повече по темата чуйте в звукови файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Антоанета Бачурова и нейните хора

"В културната медийна ниша "Умно село" е най-доброто постижение на българските телевизии", казва Георги Лозанов, а Жана Попова определя поредицата като "незабелязаното в забележителните личности".  Самата поредица от портрети на едни от най-важните фигури от нашия културен живот се превърна в култова и любима за зрителите на БНТ, но за съжаление..

публикувано на 03.10.24 в 16:54

Георги Ангелов – преводач на месеца в Столична библиотека

Многобройните почитатели на един от най-добрите водещи в БНТ могат да се срещнат и да разговарят с Георги Ангелов на живо, но преди всичко за неговата работа като блестящ преводач от френски език.  Около 55 заглавия, сред които писатели като Антоан дьо Сент-Екзюпери, Жан Жьоне, Йожен Йонеско, Мирча Елиаде, Жорж Батай, Мишел Турние, Исмаил Кадаре,..

публикувано на 03.10.24 в 16:15

Любен Домозетски в градината на удоволствията

Галерия Little Bird Place представя новата самостоятелна изложба на художника Любен Домозетски "Градината на удовоствията".  Експозицията е интересна и сложна връзка между неговата отдаденост на природата, като източник на идеи, и съвременната картина – като визуална същност.  Изложбата включва предимно живопис и негови илюстрации на същества от..

публикувано на 03.10.24 в 15:50
IV Биенале за съвременно изкуство „Временен баланс - непрестанни трусове“

Четвъртото биенале за съвременно изкуство в Габрово между баланса и трусовете

На третия етаж на Художествената галерия "Христо Цокев" в Габрово вече са наредени артистичните проекти на участниците в биеналето за съвременно изкуство - "Временен баланс - непрестанни трусове". Неговото четвърто издание е чисто кураторски проект, който изследва младежките арт групи и техните прояви в българското културно пространство. През..

публикувано на 03.10.24 в 13:35
Теодора Димова

Теодора Димова: Християнската координатна система е базата на нашата цивилизация

Писателката и драматург Теодора Димова е избрана за член-кореспондент на БАН, стана ясно преди няколко дни. Димова е сред най-успешните съвременни автори у нас, лауреат на кампанията на Българското национално радио "Посланици на културата" . В своите романи "Емине", "Майките", "Поразените" и "Не ви познавам" Димова съумява да пречупи историческите..

публикувано на 03.10.24 в 09:53