Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Бдителните писатели" на Александра Чаушова

Тази вечер (4 април) в галерия "Swimming Pool", София, се открива изложбата на Александра Чаушова с куратор Десислава Димова.

Александра e родена в София и е завършила Националната художествена академия. Освен художник, тя е и писател. Живее в Брюксел и преподава рисуване в Ла Камбр. Представлявана е от галерия "Носбаум Рединг", Брюксел и Люксембург.

Настоящата изложба, по думите на художничката, се фокусира върху флуидната "граница между реалността и фикцията на идеологията". 

"В изложбата "Бдителните писатели" Александра Чаушова смесва произведения от няколко свои серии, всяка със собствени разкази и протагонисти, в един обобщен образ – този на бдителния, но ненадежден писател", разкриват от галерията.

"Всяко историческо представяне, – пише Чаушова, – изглежда се определя от идеологията. Но идеологията е уклончива. Тя не може да бъде обявена за фалшива, не може да бъде наречена лъжа, защото никой не би подкрепил една лъжа. Но също така не би могло да се каже, че идеологията представлява истината. Така че може би идеологията е известно заразяване на реалността с фикция."

Чуйте Александра Чаушова и Десислава Димова

Снимка – галерия "Swimming Pool"

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Носталгия по бунта

"С криле обърнати към Рая" е дебютната изложба на Георги П. Павлов, която може да се види в пространството на галерия "+359". Тя полемизира факта, че революционният, утопичният и бунтарският заряд на младежките субкултури от миналия век е загубен. "Тези субкултури все пак са успявали да влияят на обществото и да променят някакви неща, а днес..

публикувано на 01.10.24 в 17:10

"Портрети отвисоко" на Руфина Ву и Щефан Канъм

Фотографии и архитектурни планове на незаконни постройки по покривите на високите сгради в Хонконг показват в  проекта "Портрети отвисоко" Руфина Ву и Щефан Канъм. Експозицията е в столичната галерия "Синтезис".  Архитектурните планове са начертани от Руфина Ву, която е архитект, родена е в Хонконг и често превръща в изкуство собствените си наблюдения..

публикувано на 01.10.24 в 16:46

Боян Тончев и неговият "Безкраен свършек на света"

Боян Тончев е журналист, писател и сценарист. Той е възпитаник на Софийския университет, където е завършил философия. Работил е като сценарист в телевизионното предаване "Господари на ефира", бил е и редактор в "Дневник". В момента работи за "Свободна Европа". Автор е на сборниците с разкази "Безкраен свършек на света", "Животът като следобедна дрямка"..

публикувано на 01.10.24 в 16:06

Пътят на сърцето във филма "Сватба" по Николай Хайтов

Постановъчен костюмен филм, който не сме гледали от години в българското кино – така критиците определиха филма "Сватба" на Магдалена Ралчева. Той получи наградата на гилдия "Критика" към СБФД на 42-рата "Златна роза" заради достоверността си и изисканата си стилистика. Филмът е екранизация на едноименната творба на Николай Хайтов от сборника му..

публикувано на 01.10.24 в 12:57

Пътешествие до Виена в Световния ден на кафето

През 2011 година виенските кафенета са включени в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. На 1 октомври, когато традиционно се отбелязва Световният ден на кафето , мислено се отправяме на пътешествие във времето и пространството – в красивата атмосферата на XIX век, която все още може да бъде усетена в австрийската столица...

публикувано на 01.10.24 в 09:28