Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският "Бандит" – комикс за възрастни

Авторската гангстерска комикс поредица "Бандит" на художника Анани Борисов вече има своето пълно издание от десет книжки. Тя е вдъхновена от атмосферата на 90-те години, от филмите на Мартин Скорсезе и сериалите от този период. 

"Има много динамика, екшън, изискваше се голямо проучване на гардероба, локациите и дори колите през тези години – казва Анани Борисов. – Главният ми герой е Бандита, само женските образи са положителни, това е и закачка, защото те са единствените персонажи, които имат истински имена."

За да започне да издава своя комикс, авторът създава и свое издателство, тъй като не среща интерес към финансирането на такъв тип издания. "Издателствата не желаят да рискуват, тъй като комиксите са скъпо удоволствие. В България има стигма, че комиксът е детско списание, просто книжка за деца. 

Хората смятат, че сме на ниво анимационни герои. Няма индустрия, масовата публика не посяга към такива издания. Тук се купуват предимно американски и японски комикси, но с чужда продукция не може да се създаде индустрия" – казва още Анани Борисов.

Чуйте още от интервюто с него в "Какво се случва".

Снимка – Prime Comics

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов театрален фестивал в Русе очаква първите си зрители от 8 октомври

"Есенни театрални срещи в Русе" – така се нарича новият фестивал, чието първо издание ще се проведе от 8 до 13 октомври в крайдунавския град. Основен организатор е Катя Костова – българка, живееща от десетилетия в Берлин и председател на сдружение "Кауза Пещера", а партньор и домакин на театралния празник е Драматичният театър " Сава..

публикувано на 05.10.24 в 09:15

"Клас 90" и носталгията по младостта

Преди шест години на режисьора Бойко Боянов му хрумва идеята да разкаже историята на един клас, който се събира за среща след 30 години. От искреността на всеки един, дошъл на сбирката, започва да прозира предисторията на "Клас 90" – дебютния филм на Боянов, който се срещна за първи път с публиката си на 42-рата на "Златна роза". Заедно със..

публикувано на 04.10.24 в 16:25

Книга за режисьорските подходи към операта "Дон Паскуале"

Книгата "Грация на смеха. Или за спецификата на комическото белканто в операта "Дон Паскуале" от Гаетано Доницети. Теоретични и режисьорски подходи" от Стефан Донев е възможност да се проследи опита на автора като режисьор "да открие и разясни", по думите на Петър Пламенов, спецификите и "неповторимото очарование" на шедьовъра на Доницети. Стефан..

публикувано на 04.10.24 в 14:59
Моноспектакълът

Дни преди "Цирколюция" – енигмата "социален цирк"

Задава се циркова революция!  От 10 до 13 октомври в "Топлоцентрала" ще се проведе едиснтвеният по рода си фестивал в Бълагрия, посветен на съвременния и социален цирк – "ЦИРКОЛЮЦИЯ". Организаторът от фондация "Мини Арт" Гео Калев и огненият артист от колектив "Агнон" Кристиян Димитров запознават слушателите на "Артефир" с..

публикувано на 04.10.24 в 13:43

Една неканонична и лична антология на англоезичната поезия

Англоезична поезия от XIV в. до XXI в. съдържа новото издание "Потомството на Чосър".  Мащабната антология в "Артефир" представя лично нейният преводач и съставител  проф. Александър Шурбанов. Това не е канонична, а лична антология, подчертава гостът. Избраните произведения в книгата са такива, оставили през годините следа в..

публикувано на 04.10.24 в 13:23