Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Ананиев: Увеличението на цените в БДЖ е оправдано, но услугата си остава некачествена

| обновено на 18.04.24 в 12:38
Снимка: bdz.bg

Националният железопътен превозвач БДЖ обяви, че се налага промяна в цените на билетите за пътуване с влак. Причината за това е драстичното увеличение на разходите на дружеството през последните няколко години. Според официално изявление от държавните железници, увеличението ще бъде средно от около 20% и ще влезе в сила от 7 май 2024 година.

БДЖ не са променяли цените си от началото на 2012 година, с изключение на индексирането през 2020 година с 1,8%, отбелязват от компанията.

Професор Симеон Ананиев, един от водещите родни експерти в областта на транспорта, гостува в ефира на предаването "Нашият ден" и споделя своето мнение в рубриката "Денят делово".

Професорът изрази съмнение в подобряването на услугата, която се предлага, като я описа като “най-евтината и най-некачествената“. Той коментира, че въпреки че железопътният транспорт е евтин, той е неконкурентен. Според него увеличението на цените може да се смята за оправдано икономически, особено в контекста на инфлацията, особено в сектора на енергоносителите и нарастването на заплатите на работниците.

Според него цените трябва периодично да се преразглеждат и да бъдат свързани с инфлацията.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екстремно лято

Екстремните спортове са необятна вселена, в която пристъпваме върху дъска за kite surf. Още по-необятна и труднодостъпна вселена са облеклата за екстремни спортове, в частност за кайт сърф. Марианна Калъчева – Мери и Калина Палавеева влизат в тези две вселени почти на шега, с лекотата и свободата на младостта, но и с увереността, че могат..

публикувано на 04.07.24 в 17:30
Мемориалът в планината Ръшмор

В Деня на независимостта на САЩ празнуваме българо-американското приятелство

На днешната дата (4 юли) САЩ отбелязва своя национален празник – Деня на независимостта . През 1776 година след Американската революция бившите 11 британски колонии обявяват своята независимост от британската корона. С подписването на Декларацията за независимостта тогавашният Конгрес поставя основите на американската държава, като "страна на..

обновено на 04.07.24 в 16:25

Европейско финансиране за семейни фирми и креативни индустрии – възможности и успехи

В рубриката “Темата на деня” на предаването “Нашият ден” обсъждаме с адвокат Биляна Тончева възможностите за европейско финансиране за развитие на креативните и творчески индустрии. Европейските фондове предоставят до 150 хиляди лева безвъзмездно финансиране за български предприятия и фирми от творческите индустрии по оперативна програма “Иновации и..

обновено на 04.07.24 в 12:06
Фабриката

Валтер Гропиус: Пионерът на модерната архитектура

Валтер Гропиус (на немски: Walter Gropius) е германски архитект, който е оставил дълбок отпечатък в историята на модерната архитектура. Той е един от основателите на прочутата школа "Баухаус“ и е сред пионерите на модернизма, заедно с Лудвиг Мис ван дер Рое и Льо Корбюзие. В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" говорим за него,..

обновено на 04.07.24 в 10:49

Практика и философия на възстановяването

Регенеративното или възстановителното земеделие набира все повече популярност днес, ако изобщо е подходящо да използваме термина популярност за толкова решаващи процеси като запазването и оздравяването на почвата. Тя, почвата, е на най-важното място в производството на храната, която човечеството консумира, и колкото по-бързо разберем това,..

публикувано на 03.07.24 в 17:40