Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Мария Боянова: Великден е венецът на продължителната подготовка за празника

Снимка: nembg.com

Ако сте изкушени от българската традиционна култура и желаете вашите деца и ученици, а и не само те, да научат повече за нея, докато се забавляват, заповядайте в Националния етнографски музей към БАН. Тук ще намерите отговор на въпроси за празниците и делниците, поминъка и занаятите, митологията, семейството и още много интересни неща. Заедно с експерти от музея ще надникнете във вълшебния свят на етнографията и музеологията, като се проследи историята на една от най-старите културни институции в България. 

За символиката при боядисването на яйцата и употребата на първото боядисано за Великден, подробно са се подготвили в Етнографския музей към БАН. 

Мария БояноваЗа това разказва и в предаването "Следобед за любопитните" Мария Боянова – уредник в музея. 

Червеният цвят е апотропеен цвят т.е. има защитни сили, отблъсква злите сили, затова на новороденото се връзва червен конец на ръката, булото на невестата е в червен цвят, всичко това е, за да се предпазят от лоши очи и магии, уточнява етнологът. 

Червеният цвят се свързва с живота и живителните сили, това е и логиката първото яйце да се боядиса в този цвят, допълва Боянова. Това яйце се поставя пред иконата у дома и на следващата година по неговото състояние се гадае каква ще бъде годината, т.е. ако е лекичко, годината няма да е най-добра, но ако е почти като прясно сварено – годината ще пълна и добра, разяснява Мария Боянова.

Преди години у нас на места старото яйце се е заравяло в градината против градушки. В миналото са се използвали естествени багрила за шаренето на яйцата. Различно са се приготвяли и обредните хлябове от нашите праотци. 

Козунакът у нас навлиза след Освобождението, като преди това са се приготвяли обредни хлябове, върху които са се изрисували уредите на труда, свързани с поминъка на българина, обобщава в предаването "Следобед за любопитните" етнологът. Цяла седмица преди празника дома се подготвя за посрещането на Великден по традиция в България.

Подробности за традициите при подготовката на великденската трапеза можете да чуете от разговора на Ани Костова с Мария Боянова в звуковия файл.

Снимка – Национален етнографски музей към БАН
По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чудото шоколад – Епизод пет: Дегустации и шокиращи шоколадови вкусове

"Той е магия, той е мега микс от аромати, той е преживяване, той те завладява и си играе с нас, той е капризен..." Така определят "главния герой" на следващия разказ хората, които го докосват всеки ден и със страст обясняват за него, а това "той" с толкова много определения е шоколадът. Обичате ли шоколад? Не? Може би, защото не сте опитали..

публикувано на 02.01.25 в 17:10
Д-р Стефан Константинов

На здравния фронт – нищо ново!

Обективно-аналитичен поглед към календарната 2024 г. в сферата "медицина и здравеопазване" отправихме заедно с д-р Стефан Константинов. Неговата ерудиция и различни гледни точки от позициите, които е заемал, бяха гарант за автентичност. Нашият гост е бил активен деец на БЛС, министър, изпълнителен директор, но преди всичко специалист по акушерство и..

публикувано на 02.01.25 в 15:14
Баку, Азербайджан

Особености на азербайджанския начин на живот

Азербайджан е гостоприемна страна. Към гостите там се отнасят като към близки роднини, освен това стриктно следват заветите на предците си и пазят националната култура от външни влияния.  Някои местни традиции изглеждат доста странни за туристите. Събрах онези от тях, които изненадват чужденците. Гостът е цар! В Азербайджан се..

публикувано на 01.01.25 в 10:06

Трапеза без виц не бива

Очаквано разговорите и дейностите ни в навечерието на новогодишната нощ, ако не предимно, то поне за малко се завъртат около трапезата. В предаването "За думите" даваме своя принос към темата, обаче с нещо специфично. Представяте ли си хубава задушевна празнична вечер с близки и приятели, която да мине без разказване на вицове. Изключено!..

публикувано на 31.12.24 в 16:35

Дубайският шоколад е най-търсен днес

Безглутеновите торти, като част от здравословното хранене са сред търсените сладкиши днес. "През тези 15 години опит вече съм придобила опит, но и днес казвам, че да направиш торта не е лесно и трябва много желание и обич, а колкото по-трудно е толкова по-предизвикателно. Все повече хора и то не само млади се обръщат към здравословното хранене т.е...

публикувано на 31.12.24 в 12:15