Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поезията на Каръл Ан Дъфи в първо издание на български език

Премиера на стихосбирката "Кой те обича" от британската поетеса в "Светофар"

На 26 април от 18.30 часа в новото пространство за събития "Светофар" в София ще се състои премиерата на поетичната книга "Кой те обича" от Каръл Ан Дъфи. За поезията на британската поетеса, поет лауреат на Обединеното кралство (2009-2019 г.), ще говорят издателят и преводач на книгата Калоян Игнатовски, Надежда Радулова и Мария П. Василева.

Ето какво споделя Калоян Игнатовски за поезията на авторката и превода на нейните стихове:

"Каръл Ан Дъфи е едно от най-значимите имена в съвременната британска поезия. Тя е от редките екземпляри – популярна и харесвана, четена с благоразположено око и от критиката, и от академичните кръгове, и от редовите почитатели на поезията.

Пише за любовта, загубата, чуждостта, преместването, за копнежа по свързаност, по някъде другаде – симптоматичен за сърцето, което търси дом; засяга социално-политически теми. С ясна лексика, директна фраза и накъсан синтаксис. През феминистка леща, но текстовете ѝ се оттласкват отвъд правоверния феминизъм. Диапазонът ѝ се откроява с хумор, ерос, подривен сарказъм, нежност, коравост. Облича в глас широка гама от идентичности и човешки опит. В това число "предава на живо" от умовете на отчуждени хора, на изпаднали извън борда, както и на женски персонажи от митовете и историята, които обикновено са в сянка. Стихотворенията ѝ са наелектризирани. Нейният текст те поглежда право в очите, хваща погледа ти и го завежда там, където иска да го заведе."

И още:
"Поезията е музиката да бъдеш човешко същество." Това свое кредо Каръл Ан Дъфи прилага най-вече посредством езика. Тя не използва фиксирани метрически или римни схеми. Разчита на ритъма и звукописа. Показва, че съчетаването на звук и смисъл отеква в съзнанието на читателя и наред със силните образи го поставя в ситуация на ново светоусещане в един познат свят. По този начин Дъфи изгражда наново значението на това "да бъдеш човешко същество", разширява собствения ни опит. Стихът е свободен и в процеса на превеждане, ако четеш само наум, може да ти се изсули съзвучие. Четенето на глас ми помагаше. Любима ѝ е вътрешната рима. Непостоянна. Когато приблизително следва сонетната форма, обикновено римува само последния куплет."

Каръл Ан Дъфи е родена на 23 декември 1955 г. в Глазгоу, Шотландия. Родителите на майка ѝ са ирландци; бабата и дядото на баща ѝ също са ирландци. Когато е на шест години, семейство- то ѝ се преселва в английския град Стафорд. Завършва философия в Ливърпулския университет. Работи във вестник "Гардиън", където пише критика за поезия), редактор е в поетическо списание. От средата на 90-те години на миналия век преподава поезия в Манчестърския университет. По-късно става творчески директор на школата по писане в същия университет. Авторка е на девет стихосбирки. Публикувала е също пиеси и книги с поезия за деца. Съставителка на антологии. Получила е наградите "Съмърсет Моъм", "Дилън Томас", "Уитбред", "Т. С. Елиът", "Коста", "Форуърд", "ПЕН/Пинтър" и др. Почетен член на Британската академия. Почетен член на Кралското дружество на Единбург. През 2015 г. е удостоена с титлата дейм, женския еквивалент на сър, за заслугите си в областта на поезията. От 2009 до 2019 г. е поет лауреат на Обединеното кралство. Живее в Манчестър, има една дъщеря.

Снимка: Издателство за поезия ДА
По публикацията работи: Росица Михова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов театрален фестивал в Русе очаква първите си зрители от 8 октомври

"Есенни театрални срещи в Русе" – така се нарича новият фестивал, чието първо издание ще се проведе от 8 до 13 октомври в крайдунавския град. Основен организатор е Катя Костова – българка, живееща от десетилетия в Берлин и председател на сдружение "Кауза Пещера", а партньор и домакин на театралния празник е Драматичният театър " Сава..

публикувано на 05.10.24 в 09:15

"Клас 90" и носталгията по младостта

Преди шест години на режисьора Бойко Боянов му хрумва идеята да разкаже историята на един клас, който се събира за среща след 30 години. От искреността на всеки един, дошъл на сбирката, започва да прозира предисторията на "Клас 90" – дебютния филм на Боянов, който се срещна за първи път с публиката си на 42-рата на "Златна роза". Заедно със..

публикувано на 04.10.24 в 16:25

Книга за режисьорските подходи към операта "Дон Паскуале"

Книгата "Грация на смеха. Или за спецификата на комическото белканто в операта "Дон Паскуале" от Гаетано Доницети. Теоретични и режисьорски подходи" от Стефан Донев е възможност да се проследи опита на автора като режисьор "да открие и разясни", по думите на Петър Пламенов, спецификите и "неповторимото очарование" на шедьовъра на Доницети. Стефан..

публикувано на 04.10.24 в 14:59
Моноспектакълът

Дни преди "Цирколюция" – енигмата "социален цирк"

Задава се циркова революция!  От 10 до 13 октомври в "Топлоцентрала" ще се проведе едиснтвеният по рода си фестивал в Бълагрия, посветен на съвременния и социален цирк – "ЦИРКОЛЮЦИЯ". Организаторът от фондация "Мини Арт" Гео Калев и огненият артист от колектив "Агнон" Кристиян Димитров запознават слушателите на "Артефир" с..

публикувано на 04.10.24 в 13:43

Една неканонична и лична антология на англоезичната поезия

Англоезична поезия от XIV в. до XXI в. съдържа новото издание "Потомството на Чосър".  Мащабната антология в "Артефир" представя лично нейният преводач и съставител  проф. Александър Шурбанов. Това не е канонична, а лична антология, подчертава гостът. Избраните произведения в книгата са такива, оставили през годините следа в..

публикувано на 04.10.24 в 13:23