Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Годишна среща на Международната мрежа за съвременни изпълнителски изкуства (IETM) 2024

София – домакин на световната среща на IETM през юни

Нова концепция за устойчив живот и статут на артиста

От 12 до 15 юни в София ще се проведе годишната среща на Международната мрежа за съвременни изпълнителски изкуства (IETM - International network for contemporary performing arts).

Домакин на събитието е Регионалният център за съвременни изкуства "Топлоцентрала", който ще посрещне представители на артистични компании, изпълнители, режисьори, продуценти и организатори на фестивали от различни страни.


Българските артисти ще се срещнат с над 530 организации и творци от над 60 държави. Дългоочакваното събитие ще предостави възможност за създаване на ценни контакти с водещи имена от световната независима сцена и представяне на театрални проекти и обучение за българските независими артисти и компании.

По време на срещата на една от най-старите и големи културни мрежи в света ще бъдат дискутирани темите за статута на артиста и неговата реализация, взаимодействието с околната среда, грижата за менталното здраве и мястото на съвременните технологии в създаването на сценичния продукт.


"Положението на независимите артисти в Европа е трудно, макар и в различна степен. Има държави, които преди 10 години бяха за пример (Полша, Чехия, Унгария и др.), а днес те са с огромни бюджетни съкращения – в Швеция това е близо 80%. В сектора на културата към момента липсват норми и обективна посока за развитие", сподели Веселин Димов, директор на РЦСИ "Топлоцентрала" и член на борда на IETM.

Тридневното събитие ще бъде открито на 12 юни с лекция на световноизвестния професор по социология и автор на книгата "Чувстващата Земя" (Sensing Earth) – Паскал Гилен, който ще преведе публиката през някои от глобалните предизвикателства на нашето време, достигайки до личната връзка на всеки един от нас с планетата и заобикалящата ни среда. 


"Международните проекти и обмен се случват, когато познаваш подобни на себе си хора в различни точки на света. Кликваш с тях, ставате си интересни, любопитни и започвате да творите нещо заедно. IETM е конгломерат от интересни, открити и свободни хора. Прекрасен терен за познанства, партньорства и приятелства. Важно е за бъдещето на българските изпълнителски изкуства да са свързани с европейските мрежи и да си партнират заедно постоянно. Това ще ни обогати и повиши нашата активност, смелост, фантазия, професионализъм и самочувствие", e убеден Веселин Димов.


Именно контактът е най-важният ресурс за успешното представяне на артиста в Pitchorama – формат на IETM, който има за цел да свърже професионалистите с "точния човек" от мрежата. Срещата осигурява възможност за презентиране на проект и търсене на подходящи партньори чрез участие в питчинг сесия (представяне на проект) на живо по време на срещата на 13 юни. Основен фокус на Pitchorama е обменът на идеи, обратната връзка, необходима за създаването на нов продукт и успешното представяне на работата на избрани артисти пред международна публика.

Подробности за участие с проекти на български артисти и компании в Pitchorama – може да откриете тук.

Снимки: РЦСИ "Топлоцентрала"
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Антоанета Бачурова и нейните хора

"В културната медийна ниша "Умно село" е най-доброто постижение на българските телевизии", казва Георги Лозанов, а Жана Попова определя поредицата като "незабелязаното в забележителните личности".  Самата поредица от портрети на едни от най-важните фигури от нашия културен живот се превърна в култова и любима за зрителите на БНТ, но за съжаление..

публикувано на 03.10.24 в 16:54

Георги Ангелов – преводач на месеца в Столична библиотека

Многобройните почитатели на един от най-добрите водещи в БНТ могат да се срещнат и да разговарят с Георги Ангелов на живо, но преди всичко за неговата работа като блестящ преводач от френски език.  Около 55 заглавия, сред които писатели като Антоан дьо Сент-Екзюпери, Жан Жьоне, Йожен Йонеско, Мирча Елиаде, Жорж Батай, Мишел Турние, Исмаил Кадаре,..

публикувано на 03.10.24 в 16:15

Любен Домозетски в градината на удоволствията

Галерия Little Bird Place представя новата самостоятелна изложба на художника Любен Домозетски "Градината на удовоствията".  Експозицията е интересна и сложна връзка между неговата отдаденост на природата, като източник на идеи, и съвременната картина – като визуална същност.  Изложбата включва предимно живопис и негови илюстрации на същества от..

публикувано на 03.10.24 в 15:50
IV Биенале за съвременно изкуство „Временен баланс - непрестанни трусове“

Четвъртото биенале за съвременно изкуство в Габрово между баланса и трусовете

На третия етаж на Художествената галерия "Христо Цокев" в Габрово вече са наредени артистичните проекти на участниците в биеналето за съвременно изкуство - "Временен баланс - непрестанни трусове". Неговото четвърто издание е чисто кураторски проект, който изследва младежките арт групи и техните прояви в българското културно пространство. През..

публикувано на 03.10.24 в 13:35
Теодора Димова

Теодора Димова: Християнската координатна система е базата на нашата цивилизация

Писателката и драматург Теодора Димова е избрана за член-кореспондент на БАН, стана ясно преди няколко дни. Димова е сред най-успешните съвременни автори у нас, лауреат на кампанията на Българското национално радио "Посланици на културата" . В своите романи "Емине", "Майките", "Поразените" и "Не ви познавам" Димова съумява да пречупи историческите..

публикувано на 03.10.24 в 09:53