Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комар и вирус в разказите на Иван Димитров

Иван Димитров пише разкази, стихотворения, пиеси и романи. След книгата му с кратки разкази "Силата на думите" в новата "Разкази от пандемията, или как се сприятелих с един комар" той е постигнал свърхкраткост – има и разкази от един ред. 

Писани по време на Covid пандемията, те ни срещат отново със запазената марка на Иван-Димитрвото писане – абсурдизъм и ирония. Разбира се, тъй като историите са от времето на затворения живот, меланхолията и тъгата също се срещат, но пък лечебният смях балансира нещата. 

Ето какво пише Надежда Радулова за книгата:

"Звънки винетки в летописа на близкото ни пандемично и дистопично минало. И всичко това – разказано на език наточен, проблясващ сред колективните небулозни петна в карантинната ни памет. Книга, на чието дъно жужи неутолимата жажда за контакт. Пък бил той не съвсем човешки. Бзззззззззз."


На Националния конкурс за българска драматургия "Иван Радоев" пиесата на Иван Димитров "Как се сприятелих с един комар", писана върху част от разказите, печели наградата за млад автор и ще бъде поставена през следващия театрален сезон.

"Разкази от пандемията, или как се сприятелих с един комар" е със запомнящо се оформление на художничката Бояна Павлова.

Чуйте Иван Димитров:

Снимки: ФС на Иван Димитров
По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

През юли лятото се развихря

В редакция "Хумор и сатира" обичаме лятото не по-малко, отколкото обичаме есента, зимата и пролетта. В първата неделя от истинското лято веднага след новините в 18 часа можете да чуете: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьорите Антон Радичев и Пламен Сираков и писателя Мирон Иванов, които са..

публикувано на 05.07.24 в 18:10

Заветът на Чичо Чичопей оживява в литературен конкурс

Голямата загуба Загубих си джоба – Нали съм щастливец. А вътре богатства за цял милион: От чужд геврек дупка, Перчем от плешивец… И въздух, и въздух от спукан балон! Поет от национално значение Янаки Петров (Чичо Чичопей) Второто издание на литературния конкурс "Янаки Петров" на името на..

публикувано на 05.07.24 в 16:27

Група "Сигнал" с уникален спектакъл на варненска сцена

Жителите и гостите на Варна ще бъдат свидетели на  уникален музикален спектакъл на 8 юли . За първи път морската ни столица ще посрещне обичаната рок група " Сигнал", която ще се изяви съвместно с 30 музиканти от симфоничен оркестър . Шоуто, озаглавено "СИГНАЛ Symphonic", е първият такъв проект в историята на групата и обещава незабравимо изживяване за..

публикувано на 05.07.24 в 13:28

Д-р Ема Константинова: От мечтите за изкуство до преподаването на филмово продуцентство

Гост в рубриката "Разговорът" на "Нашият ден" е д-р Ема Константинова, преподавател в специалността "Филмово и телевизионно продуцентство" в НАТФИЗ. В ефира на предаването тя сподели повече за своя житейски и професионален път, разказа за проектите, върху които работи, и разкри своите виждания за преподаването, режисирането на живота и работата със..

публикувано на 05.07.24 в 11:23